Sverige är ett framgångsland, men inte sedan 90-talskrisen har de svenska hushållen varit så pessimistiska. Nu, om någon gång, krävs tydliga politiska prioriteringar- och en långsiktig plan.
Ingenting tyder på att den vänsterkartell som nu går till val - med interna, ultimativa krav på att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet ska sitta i regeringen - har förutsättningar att få stopp på fler mandatperioder av politiskt kaos. Jag försöker föreställa mig vad som ska komma ur en regering, där Centerpartiet och Vänsterpartiet ska enas i alla de tusentals beslut som ska fattas varje år. Eller en budgetprocess när ett svagt Centerparti ska förhandla med ett dubbelt så stort Vänsterparti.
En nyliberal planekonomi? Utöver rejäla skattehöjningar, är det nog ingen som vet.
På min sida av politiken är vi förstås inte heller överens om allt. Men vi är överens om våra prioriteringar, och det räcker långt. För ska Sverige förbli ett fritt och framgångsrikt land måste vi i första hand få ordning på våra mest grundläggande samhällsfunktioner.
Rättsstaten måste leverera. Elförsörjningen måste fungera, kärnkraften säkras och alla möjligheter i den gröna omställningen tas till vara. Det måste bli betydligt svårare att leva som kriminell, och alltid välkommet att bli eller sträva efter att bli framgångsrik. Arbetslinjen måste återupprättas och bidragslinjen monteras ner. Att 700 000 invandrare inte kan försörja sig själva är både ett stort slöseri med mänsklig kapacitet, och en orimlig belastning för de offentliga finanserna. Det samlade utanförskapet kan kosta upp till 200 miljarder per år, enligt vissa studier!
Den klassiska konflikten mellan höger och vänster har aldrig försvunnit, men framträder nu allt tydligare inför årets plånboksval. Vi ser olika på fördelning och vi ser olika på statens uppgift.
Det här betyder inte att offentligt och privat måste stå i motsatsförhållande till varandra, tvärtom. Alla dynamiska samhällen behöver rimliga och förutsebara ramar. Ska marknader fungera behövs också fungerande offentliga institutioner. Dagordningen för en borgerlig regering som jag leder, är därför lika krävande som den är klar:
Innan staten klarar av sina befintliga uppgifter, ska politiken inte ta på sig nya uppgifter. Inte när tiotals miljarder försvinner i bidragsfusk, bidragsberoende och slarv varje år. Den socialdemokratiska regeringen har infört eller höjt fyrtiosex skatter på åtta år - och lovar mer av samma vara inför kommande mandatperiod.
Med Moderaterna blir det ingen fastighetsskatt, ingen ny förmögenhetsskatt eller arvsskatt. Inga nya pålagor innan de resurser som redan finns används bättre.
Men vid sidan av ett regeringsskifte behövs också ett bredare kulturskifte: ett handslag för offentligt ansvar. Ett slut på mandatperioder som präglas av ständiga femitolv-uppgörelser mellan partier som måste förhandla genom ombud för att få igenom sin budget- ibland. Ett slut på en offentlig maktutövning där alla vill ta åt sig äran över det som går bra, men ingen tar ansvar när saker går fel.
Politik kan inte vara den enda sysslan där man får ett förtroende, men inte behöver motsvara kraven.
Men så är det i dag. Vi har en justitieminister som hävdar att det är de företag som blir utsatta för dieselstölder som måste se över sitt ”eget ansvar”. En regering som lovar grön nyindustrialisering men inte visar någon handlingskraft vad gäller de havererade tillståndsprocesserna. Trappan måste städas uppifrån, och regeringen bytas ut. Men ansvaret för maktutövning måste följa hela vägen ner. Ett tydligt, och noga avvägt tjänstemannansvar, behöver införas under nästa mandatperiod.
Sverige går nu mot tuffare tider. När de investeringar är gjorda som krävs för att säkerställa inre och yttre säkerhet – i ett försvar av Nato-klass och i en fungerande polisiär ordningsmakt – kommer mycket lite reformutrymme finnas kvar. Utan nya skattehöjningar återstår då att bättre hushålla med de stora resurser som redan finns tillgängliga.
Det här är förstås dåliga nyheter för politiker som haft skattepengar att dela ut istället för fungerande reformidéer. Tuffa besked för den som ständigt vill flytta fokus mot nya uppgifter, eftersom man misslyckats med det allra mest grundläggande - statens kärnuppgifter. Men det är goda nyheter för skattebetalarna, och för alla dem som ser det ofantliga slöseri som redan pågår och vill att någon gör något åt det. Och goda nyheter för det enastående land som finns bakom hörnet, när vi har fått ordning på Sverige.
Efter den 11 september sätter vi igång. Jag erkänner att jag är otålig.
Ulf Kristersson, partiledare (M)