Framtiden för europeisk kärnkraft är hotad när Europaparlamentet i dag (6 juli 2022) röstar om att förkasta dess inkludering i ramverket för vilka verksamheter som är hållbara och inte, EU:s så kallade taxonomi. Tyvärr påhejas detta ivrigt av flera svenska ledamöter. Vi ser i stället kärnkraften som avgörande för att EU ska göra sig oberoende av rysk energi, sänka utsläppen och hantera energikrisen.
EU behöver ställa om sin energipolitik. Rysslands brutala och illegala anfallskrig i Ukraina har tydligt visat det orimliga och skadliga i att EU gjort sig beroende av import av rysk energi. Det krävs nu en tydlig strategi för att bygga upp vår egen energiförsörjning. En omställning mot mer fossilfri energi inom EU är samtidigt nödvändig för att sänka utsläppen och klara klimatmålen.
I det här läget står Europaparlamentet inför att rösta om en del av den så kallade taxonomin, ett regelverk för att klassa investeringar som hållbara eller inte hållbara. En komplex uppgift med syftet att styra kapital mot vad som är gynnsamt för klimat och miljö och bort från det som inte är det. Arbetet har varit kantat av konflikter och problem, inte minst då man frångått principen om rent vetenskapliga bedömningar av olika energislag.
Exempelvis har såväl svenskt skogsbruk som svensk vattenkraft tyvärr förfördelats i arbetet med taxonomin. Länge var kärnkraftens framtid också osäker, och vi har därför krävt att kärnkraften ska kunna klassas som grön.
Därför var det ett ytterst välkommet besked när EU-kommissionen tidigare i år meddelande att kärnkraften bör klassas som hållbar inom ramarna för taxonomin.
Den fossilfria kärnkraften är – tillsammans med det förnybara – helt avgörande för att vi ska klara att sänka utsläppen och samtidigt trygga energiförsörjning och konkurrenskraft.
Innan EU-kommissionen valde att klassa kärnkraften som hållbar gjordes också flera konsekvensanalyser och expertbedömningar om kärnkraftens påverkan på både miljö och människor. Resultatet var tydligt: vår moderna kärnkraft är hållbar.
Tyvärr trotsas nu detta, inte minst av flera svenska Europaparlamentariker, där bland annat Centerpartiet och Socialdemokraterna gör gemensam sak för att fullständigt utesluta kärnkraften ur taxonomin. Något som skulle hota kärnkraftens framtida finansiering och därmed också kärnkraftens roll i den europeiska energimixen. Ett agerande som är direkt skadligt för svenska intressen, då kärnkraften står för nästan en tredjedel av vår elproduktion.
Att EU-kommissionen även valt att med strikta krav under en övergångsperiod inkludera vissa naturgasaktiviteter i taxonomin är inte skäl att ta kärnkraften som gisslan. Snarare är det ett naivt agerande i ett läge där vi dels måste göra oss mindre beroende av Ryssland, dels ställa om från smutsig kolkraft.
Vi kommer i stället att i alla lägen agera för att rädda kärnkraften. Därför vill vi också att den inkluderas i EU:s taxonomi. Tre skäl gör detta extra angeläget:
Det är nu upp till bevis för våra svenska kollegor i Europaparlamentet. Kommer ni vägledas av ideologiskt kärnkraftsmotstånd eller se till att vi kan premiera lösningar som är nödvändiga för klimatet och gör oss mindre beroende av Putin?
Tomas Tobé (M)
Europaparlamentariker
Jessica Polfjärd (M)
Europaparlamentariker
Karin Karlsbro (L)
Europaparlamentariker