I det nya säkerhetsläge som råder i Europa är det naturligt att försvaret får ökade anslag. Ett starkt försvar måste också vara oberoende av import av drivmedel från det land som utgör det akuta hotet mot vår säkerhet. Med Sveriges goda tillgång på bioresurser från skog och jordbruk finns möjlighet att stärka totalförsvarsförmågan och förse försvaret med biodrivmedel om staten gör en upphandling av ett raffinaderi med den teknik som krävs.
Det europeiska beroendet av rysk gas och olja blir smärtsamt tydligt när ett kraftfullt svar på den oprovocerade attacken av Ukraina ska utarbetas. Över hälften av de ryska exportintäkterna kommer från fossila bränslen och 40 procent av all gas och över en fjärdedel av all olja som vi använder inom EU importeras från Ryssland.
Ambitionen som EU-kommissionen presenterat är att minska importen av gas från Ryssland med två tredjedelar redan till nästa vinter. och att fasa ut oljan även om ett konkret mål för detta inte nämnts. Det kommer att bli kostsamt och kräva en hel del uppoffringar men alternativet är än mycket värre.
Situationen i Sverige är relativt bättre än på många andra håll i Europa eftersom vi satsat stort på förnybart under senare år. Det fanns planer på att bygga ut fossilgasledningar i Sverige runt 2005 men det stoppades av ett starkt opinionstryck från både miljörörelsen och LRF. I stället har vi en el- och värmesektor som är i princip fossilfri bortsett från det fossila innehållet i de sopor som förbränns. Av de drivmedel som tankas är 25 procent biobaserade vilket är mest i Europa men det betyder ändå att oljeberoendet är stort och de prishöjningar vi sett senaste veckorna är kännbara, inte minst för åkerier och jordbruket.
Särskilt känsligt i en eventuell krigssituation är naturligtvis drivmedelsförsörjningen av försvarets fordon, båtar och flygplan. De flesta av försvarets fordon som i dag går på diesel kan också köras på biodiesel i form av HVO.
Redan 2017 genomfördes de första framgångsrika provflygningarna med biojet i Jas 39 Gripen och motortester som FMV har genomförts har visat en oförändrad prestanda när det gäller både dragkraft och bränsleförbrukning.
Biodiesel och biojet kan tillverkas av restprodukter från skogsbruket och jordbruket. I Sverige lämnas i dag en stor del av alla grenar och toppar, så kallad grot, kvar i skogen och vi har ett överskott på åkermark så förutsättningarna för att försörja försvaret är goda. Det som saknas är en uppskalad produktion där ligninet i biomassan omvandlas till biodrivmedel. Detta tekniksprång är en förutsättning för att Sverige ska kunna bli självförsörjande på biodrivmedel och i framtiden exportör till bland annat den globala flygbranschen. I dagsläget utgörs drygt 85 procent av den svenska biodrivmedelsanvändningen av import och Sverige dammsuger i princip den internationella marknaden på biodrivmedel. Det försvårar naturligtvis andra länders omställning och gör oss samtidigt sårbara ifall även denna import råkar ut för störningar.
Regeringen bör därför ge Försvarsmakten i uppdrag att upphandla biobränsle från svenska råvaror för att stärka vår totalförsvarsförmåga. Det skulle påskynda uppbyggnaden av en inhemsk produktionskapacitet. I fredstid skulle detta tekniksprång bidra till många sektorers omställning till fossilfritt och minska kostnaderna för konsumenterna. De statsstödsregler som ligger i vägen för staten att investera i förnybar produktion gäller inte när det nu handlar om en försvarsåtgärd.
Det har länge varit känt att klimat- och säkerhetsfrågor hänger ihop. Konflikter kommer uppstå när extremväderlek slår mot skördar och ger brist på vatten. Tillgång till naturresurser kommer både vara en orsak till att konflikter uppstår och ett vapen som kan användas för att tvinga andra länder till underkastelse. Förnybar energi från sol, vind och bioråvara är mer jämnt fördelat geografiskt än de fossila motsvarigheterna och kan därigenom ha en stabiliserande effekt på världsläget.
Sverige har goda möjligheter att bidra till energiförsörjningen i hela Europa och sprida en raffineringsteknik som kan nyttja lignin till andra länder men då måste stora investeringar genomföras nu. En upphandling av biodrivmedelsproduktion skulle alltså både stärka vår försvarsförmåga, bidra till att förebygga konflikter och vrida ett vapen ur handen på den regim som nu våldför sig på sin närmsta granne och hotar säkerheten på hela kontinenten.
Svante Axelsson Nationell samordnare för fossilfritt Sverige