1515
Annons

Debatt: Grattis Max Elger, men glöm inte spararna

”Stort grattis Max Elger (S), ny finansmarknadsminister i Magdalena Anderssons regering, till nya jobbet!” Det skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt och delar med sig av några råd.

Foto:Sören Andersson/TT
Foto:Martina Huber

Dina företrädare Åsa Lindhagen (MP) och Per Bolund (MP) hann göra flera positiva förändringar för sparandet, som att exempelvis införa avgiftstak för pensionsflytt och föreslå en utvidgad flytträtt. Nu när du tar över stafettpinnen hoppas jag att du vill fortsätta i samma spararvänliga anda.

Värna ISK

Men låt oss vara ärliga. De senaste åren har det från politiskt håll sänts ut signaler om att sparande inte är viktigt. Diskussionen om tak på ISK väckte stora protester, och det från vanliga sparare som sparar till sin pension eller till barn och barnbarn. Uppropet #Rörintevårtsparande samlade in över 40 000 underskrifter på bara en vecka och underskrifterna kom från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Hela 70 procent av underskrifterna kom utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. Det var helt enkelt ett enormt engagemang från sparare över hela Sverige. Socialdemokraternas partistyrelse valde att inte gå vidare med förslagen, och vi hoppas att det är så det förblir. Sparande bör uppmuntras, inte straffas. Jag hoppas att det är så du ser på saken också. Därför är första punkten på den här listan att helt enkelt värna ISK. Att inte i ivern att beskatta ”de rika” också lägga krokben för vanliga sparare som lägger undan pengar för sin egen ekonomiska framtid.

Inför PSK

Pensionerna är ett vida diskuterat ämne bland dina regeringskolleger samt bland representanter från andra partier. Det är utmärkt om man kan förbättra situationen för de pensionärer som behöver det mest. Tittar man på pensionerna på längre sikt så skulle en pusselbit, tillsammans med andra eventuella reformer, vara ett subventionerat pensionssparande. Nordnet föreslår sparformen pensionssparkontot, PSK. PSK, föreslår vi, är en kapitalförsäkring där beskattningen av schablonintäkten är 15 procent, istället för 30 procent, för den som sparar långsiktigt. Helt enkelt en skattemässig morot för att starta ett långsiktigt pensionssparande som kan komplettera inkomstpensionen och tjänstepensionen.

Inför ungdomssparande

Idag är det höga trösklar att komma in på bostadsmarknaden, samtidigt som skuldsättningen bland unga ökar (enligt Kronofogden). För att främja ett spararbeteende bör det införas en särskilt morot i form av skattefritt sparande upp till en viss summa, exempelvis 100 000 kronor, upp till en viss ålder, exempelvis 21 år. På så sätt kan sparandet breddas och inkludera ännu fler som kan ta del av den avkastning börsen kan ge.

Inför en digital flyttportal

Det är fantastiskt att det nu äntligen har införts ett avgiftstak på pensionsflyttar. Avgiftstaket gäller alla fond- och depåförsäkringar inom individuella pensionsförsäkringar, och gör att sparare äntligen kan flytta från höga avgifter till en rimlig kostnad. De tidigare ibland mycket höga avgifterna var det absolut största hindret för en fungerande flytträtt, trots att den faktiskt var lagstadgad. Avgiftstaket var en stor seger för spararna! Men krånglet fortsätter. Flyttar tar ibland alldeles för lång tid, blanketter och digitala signaturer underkänns och det är mer än nödvändigt krångligt för sparare att flytta.. För att krånglet för spararna ska minska har Nordnet föreslagit en digital flyttportal, likt den modell som redan finns i Norge. Minpension.se - idag en utmärkt tjänst där sparare kan se över sin pension - skulle kunna utrustas med en flyttfunktion. En digital portal säkrar att flyttar genomförs på ett säkert och effektivt sätt. I samband med det bör också kravet på före detta arbetsgivares underskrift, som upplevs som ett stort hinder från spararnas sida, slopas. Dessutom bör det införas en tidsgräns för hur lång tid en flytt får ta.

Stärk privatekonomins ställning på schemat

Lånekulturen är utbredd och ett lån är bara en knapptryckning bort. Det är i skolan vi kan ge unga verktygen de behöver för att hantera sin ekonomi. Det är en fråga om jämställdhet - förmågan att hantera pengar ska inte vara beroende av arv och den miljö man växt upp i. Privatekonomi ingår idag som ett ämne i hem- och konsumentkunskapen, men undersökningar från Skolinspektionen visar att ämnet dessvärre ofta prioriteras bort. För att säkerställa goda grundläggande ekonomiska kuskaper hos unga bör mål och antal timmar på skolschemat kunna specifieras.

Återigen, stort grattis till dig Max Elger!

 

Frida Bratt, Sparekonom Nordnet

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?