Annons

Debatt: Ge inte V inflytande

DEBATT. Många i näringslivet tycker att Vänsterpartiet är ett hot mot företagandet i Sverige. Alliansen borde klart deklarera att man inte accepterar att Vänstern räknas in i det rödgröna blocket, om inte Stefan Löfven ger ett annat besked innan valdagen, skriver Rune Andersson, industriprofil och grundare av Mellby Gård.

Vi är nu i toppen av en högkonjunktur som i kombination med en orimligt svag kronkurs (beroende på minusräntan) gör att de flesta upplever att det går väldigt bra för Sverige i allmänhet och dess exportindustri i synnerhet. Men efter sol kommer regn.

Det är nu som många reformer måste påbörjas innan lågkonjunkturen kommer. Det gäller bostadspolitik, skatter, integration och mycket annat. Det blir då avgörande att landet får en regering som inser att en politik för arbete och företagande är grunden för att staten ska få in alla skatteintäkter till välfärden, försvaret med mera.

Den bästa garantin för detta är en alliansregering. Många av oss är modstulna efter fyra år av vänsterpolitik. Vänsterpartiet har pressat Socialdemokraterna till att anse att vinst är stöld och till att vilja förbjuda privata välfärdsbolag.

Vad skulle nästa steg bli om Vänstern har fortsatt inflytande? Alla företag som levererar till skattefinansierad verksamhet (bemanning, utrustning, byggnation och så vidare) försöker ju skapa vinster på skattepengar och eftersom vinst är stöld enligt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet borde de enligt deras logik också de utsättas för vinststopp.

Vänsterpartiet har också drivit på och fått igenom många skattehöjningar på företagandet. Nu föreslår Vänsterpartiet höga kapitalskatter och Socialdemokraterna har hakat på (än så länge oklart hur mycket). Förra gången – på 1970- och 1980-talet – när vi hade höga kapitalskatter drev det mängder av företag och företagare ur landet inklusive Kamprad och Rausing.

Vänsterpartiet anser ju att jämlikhet är det övergripande målet trots att alla då blir fattigare som i gamla Östblocket, Venezuela, Kuba och så vidare. Därför är det extremt viktigt att alliansen klargör att på samma sätt som man inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna, ej heller avser delta i några blocköverskridande överenskommelser där Vänsterpartiet ingår i regeringsunderlaget eller som stödparti.

Man bör klargöra att Vänstern är ett stort hot mot Sveriges utveckling och ännu farligare än SD för den ekonomiska politiken – alltså ingen ny Decemberöverenskommelse. En rimlig slutsats av detta borde också vara att alliansen klart deklarerar att man inte accepterar att Vänstern räknas in i det rödgröna blocket, om inte Stefan Löfven ger ett annat besked innan valdagen till exempel att Vänstern skulle ingå i en framtida rödgrön regering. Det borde därför annonseras innan söndag att om alliansen blir större än S och MP så kämpar man in i kaklet för en alliansregering.

Skulle en sådan fällas av de rödgröna och SD får väl de ta ansvaret eller att man då utlyser nyval. Ett sådant klargörande från alliansen skulle ta bort den rädsla som kan finnas hos många borgerliga väljare att en ny Decemberöverenskommelse riskerar att komma på plats och att man därför röstar på SD som anses betydligt mindre farligt än Vänstern i den ekonomiska politiken.

Då skulle vi borgerliga väljare bättre förstå att det är bara genom en starkare allians som vi kan förhindra att extrempartier till höger och vänster kan styra Sverige. Socialdemokraterna har tydligen inga problem att samarbeta med Vänsterpartiet. Det har de med önskvärd tydlighet nu visat under fyra år. Trots det fördömer man alliansen om den skulle ta stöd av Sverigedemokraterna. Denna snedvridning av diskussionen bör inte accepteras av alliansen.

Glöm heller inte att både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill lämna EU. Vänsterfalangen inom Socialdemokraterna – som fått förnyad kraft genom samarbetet med Vänsterpartiet – är inte heller helt pålitlig i EU-frågan. Det vet vi från EU-valet för drygt 20 år sedan.

Alliansen bör alltså klargöra att Vänsterpartiet är ett minst lika stort hot mot Sveriges framtid som Sverigedemokraterna. Jag hoppas att alla allianspartier kan ge oss detta klargörande besked innan söndag så att vi alla med glädje och hopp tar oss till valurnorna och röstar på något alliansparti för att därmed få en så handlingskraftig regering som möjligt. Det kan vara avgörande för landets ekonomiska framtid.

 

Rune Andersson, grundare, Mellby Gård, som bland annat är största ägare i Academedia


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?