Annons

Debatt: Ge fler nyanlända chansen

DEBATT. Frågan hur nyanlända ska få arbete är en viktig framtidsutmaning. Vi ser en potential i att med ett utbyggt lärlingssystem lindra arbetslivets kompetensbrist och samtidigt skapa förutsättningar för arbetsintegration, skriver industriledaren Carl Bennet och Västsvenska handelskammarens Johan Trouvé.

Carl Bennet
Carl BennetFoto:Magnus Gotander

Kompetensbristen är ett faktum. Arbetsgivare söker med ljus och lykta efter personer med rätt yrkeskompetens och rätt attityd. Svårigheten att få tag på ny personal hindrar många företag från att expandera. Vi ser en potential i att med ett utbyggt lärlingssystem lindra arbetslivets kompetensbrist och samtidigt skapa förutsättningar för arbetsintegration.

Språkintroduktionsprogrammet är gymnasieskolans fjärde största program. Där går cirka 32.000 nyanlända elever i åldrarna 16 till 20 år, många av dem har kommit ensamma till Sverige. Tanken med utbildningen är att de ska lära sig svenska och grundläggande kunskaper för att senare läsa vidare på ett nationellt program. Men verkligheten är en annan.

Rapporter från både Skolverket och Skolinspektionen visar att språkintroduktion inte fungerar tillfredställande. Förväntningarna på eleverna är för låga, styrningen och planeringen av programmet är otillräcklig och kartläggningen av elevernas förkunskaper bristfällig. Eleverna är ofta isolerade på programmet och saknar kontakt med svenska elever och omgivande samhälle.

Efter fyra år har 36 procent gått vidare till ett nationellt program, mest populärt är att läsa vidare på ett yrkesprogram. Men att nå examen tar lång tid, bara 9 procent av de som startade ett språkintroduktionsprogram 2011 tog examen fyra år senare.

Att ta gymnasieexamen är en vattendelare på svensk arbetsmarknad. Arbetslösheten för de med gymnasieexamen är betydligt lägre än för de utan. Därför är det av yttersta vikt att vi förbättrar skolgången för unga nyanlända så att fler fullföljer sina studier till examen. Därtill bör vi även bli bättre på att ta tillvara ungdomarnas intresse för yrkesutbildningar.

Sedan ett år tillbaka driver vi initiativet Svensk Gymnasielärling med stöd av Skolverket, där syftet är att öka yrkesprogrammens attraktionskraft. Initiativet bygger på samma modell som den tyska lärlingsmodellen, där lärlingen får anställning med lön jämte sina studier. I höstas startade 17 skolor med Svensk Gymnasielärling nationellt. Redan nu kan vi se att arbetet har gett resultat, preliminär statistik från Skolverket visar att andelen studerande med gymnasial lärlingsanställning i dag är drygt åtta gånger högre än i fjol.

Lärlingsupplägg har hittills bara varit möjligt på de nationella programmen. Men nyligen beslutade regeringen att statsbidrag även ska kunna delas ut till arbetsgivare och skolhuvudmän för elever på introduktionsprogram med ett lärlingsliknande upplägg. Eleverna får också rätt till den extra ersättning som lärlingar på nationella program har. Det öppnar dörrarna för att underlätta arbetsintegrationen för unga nyanlända och ensamkommande.

Med ett lärlingsupplägg skulle eleverna komma ut på arbetsplatser, få bättre förutsättningar att lära sig svenska, bygga kontaktnät och få kunskap om hur arbetslivet fungerar. På dagens språkintroduktionsprogram är kontakten med svenska elever närmast obefintlig. De studerande får sällan chansen att prata svenska, förutom i kontakten med lärarna, vilket försvårar språkinlärningen. Information om svensk arbetsmarknad och framtidsmöjligheter är ett annat bristområde på språkintroduktionsprogrammen.

Att vara lärling ställer höga krav på eleven som går halva tiden i skolan och tillbringar den andra halvan på en arbetsplats. Klarar elever på språkintroduktionsprogrammen av det? I en rapport från Svenskt Näringsliv anger lärarna att eleverna på språkintroduktion är en av de mest ambitiösa grupperna i svensk skola. Den motivation som många visat prov på genom att ta sig till Sverige bör värderas.

Sammanfattningsvis finns det stor potential för näringslivet att ta tillvara på kompetensen och viljestyrkan hos nyanlända ungdomar. Under året kommer fyra andra handelskamrar i Sverige starta med initiativet Svensk Gymnasielärling. Nu välkomnar vi branscher, politiker och skolledningar att hjälpa oss att sprida initiativet ytterligare. Vi behöver få fler kollektivavtal på plats, starta samarbeten på fler skolor och ändra lagen om gymnasiala lärlingsanställningar till att även omfatta introduktionsprogrammen.

Tillsammans kan vi lindra arbetslivets kompetensbrist samtidigt som vi skapar vägar i arbetslivet för nyanlända ungdomar.

 

Carl Bennet, ordförande för bland annat Lifco och Getinge

Johan Trouvé, vd, Västsvenska handelskammaren


Innehåll från BixiaAnnons

Gör ett hållbart elval

En bättre framtid kan bara skapas genom handling. På elbolaget Bixia arbetar man sedan länge aktivt med omställningen mot ett förnybart energisystem. Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. 

Bixias hela affärsmodell handlar om att tillföra mer förnybar el till systemet, elen säljer de sedan vidare till sina kunder. Idag är Bixia det elbolag i Norden som köper in störst andel förnybar el från små lokala producenter av sol, vind och vattenkraft. Idag levererar elbolaget 100 procent förnybar el till alla privatkunder och har som målsättning att från och med år 2022 leverera 100 procent förnybar el även till företagskunder. Det är tack vare Bixias lokala producenter som detta är möjligt.

Bixias hjältar

— Våra producenter är våra hjältar. Många gånger är det en bonde som har valt att sätta upp ett vindkraftverk eller solpaneler och sedan säljer sin överskottsel genom oss. När kunderna sedan köper närproducerad el ser vi till att producenterna får lite bättre betalt så att de kan investera i ännu mer förnybar produktion. Det innebär att vår affär bidrar till mer förnybar el i systemet, säger Pär Kaller, vd Bixia.

— Det är tyvärr få personer som känner till vilken betydelse valet av el har för vårt klimat. Bara genom att aktivt välja förnybar el kan man som privatperson minska sitt koldioxidutsläpp med lika mycket som det tar att åka bensindriven bil en tur och returresa till Kapstaden. Dessutom är det ett enkelt val, som inte kräver att man ändrar sina vanor eller avstår från något.

Välj förnybar el för ditt företag

Idag förväntas att företag ska minska sin klimatpåverkan samtidigt som det ställs krav på öppen och ärlig dialog med kunden. Därför är Bixia extra stolta över att ha blivit godkända som ett schysst elhandelsbolag. Certifieringen ger kunderna en bekräftelse på att de gjort ett extra bra val och innebär att Bixia som elhandlare uppfyller 17 kundlöften för att kunderna ska känna sig trygga i sitt val av elbolag. För Bixia är det viktigt att valet av förnybar el känns både lätt och rätt.

Läs mer på bixia.se/foretag 

Mer från Bixia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bixia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?