Annons

Debatt: Gängkriminaliteten börjar med stöld i butik

En av de stora frågorna nu är hur vi skall stoppa gängkriminaliteten och få stopp på skjutningarna. Samtidigt, under den mediala radarn så sker dagligen brott i våra livsmedelsbutiker över hela landet. Det är stölder av varor, kränkningar och hot mot personalen. Det spelar ingen roll om det är i en större stad eller på landsbygden. Livsmedelshandlare över hela landet vittnar om ett utbrett problem.

Foto:Christine Olsson/TT

Varje timme som de svenska matbutikerna är öppna bär tjuvar ut varor motsvarande arton fullastade kundvagnar. Butikerna är öppna fjorton timmar om dagen, året runt och en kundvagn innehåller varor värda 1100 kronor. Det blir hissnande fem miljoner fyrahundratusen kundvagnar per år till ett värde på 6 miljarder kronor. Till det kommer hot, trakasserier, motvärnsrån och antisocialt beteende. Det är inte svårt att förstå varför frågan om brott i butik är högt upp på agendan svenska matbutikerna.

Samhället för i dag en förtvivlad kamp för att få bort kriminella och deras vapen från gatorna. Polis och rättsväsende har fått stora resurstillskott och utökade rättsliga verktyg för att bekämpa brottsligheten. Den här delen av arbetet är både regering och opposition i princip överens om och det har genomförts många kraftfulla åtgärder. Men det är inte tillräckligt!

Många yrkeskriminella har börjat med instegsbrott, där stöld i butik är vanligt. Men om deras föräldrar inte är aktiva med att hjälpa dem i unga år, dröjer det ofta till femtonårsåldern innan samhället reagerar. Då är det både dyrt och svårt att vända ett kriminellt beteende. Det är viktigt att fånga upp barn i riskzon tidigt och förhindra att dom går vidare till dom kriminella gängen. Samhället måste stoppa flödet av unga som rekryteras in i gängen och det brottsförebyggande arbetet behöver påbörjas i mycket tidig ålder för att nå goda resultat.

Branschorganisationen Livsmedelshandlarna har för att sätta fokus på hur Polisen arbetar med brott i butik drivit projekt Överklaga under 6 månader med start i februari i år. Genom att bistå polisen med bra underlag i samband med anmälan var förhoppningen att fler brott skulle klaras upp. Har det då blivit så? Nej, långt därifrån. Övervakningsfilmer som lämnats till polisen har slarvats bort, handlare som uppgett att det finns vittnen har ombetts att själva hålla förhör, och de flesta anmälningar har bara blivit liggande utan åtgärd. Och i de fall beslut har tagits att lägga ner ärendet har det skett på felaktiga grunder. Projektet har funnit att livsmedelshandlarnas anmälningar varken hanterats rättssäkert eller professionellt.

En tydlig gemensam nämnare för alla barn, ungdomar och unga vuxna som blir medlemmar i de kriminella gängen. Varje skjutning, varje brott genomförs av brottslingar som en gång började sin kriminella karriär som snattare. Som stal varor i butik. Som i unga år lärde sig att brott inte straffas, att inget händer när du stjäl i en butik. Vad hade hänt om brottslingen hade straffats eller fått en påföljd vid sitt första brott?  Om polis, socialtjänst och skola hade reagerat redan från första ögonblick och klargjort för brottslingen att brott inte accepteras av samhället! Om samhället i stället för att tiga och lägga ner förundersökningen aktivt hade gett den hjälp som hade behövts för att brottslingen och dess familj kunde lämna brottets bana.

Brott i butik är i dag ett brott som inte prioriteras av polisen på grund av brist på resurser. Om samhället menar allvar med att stoppa rekryteringen av unga till gängbrottsligheten är hanteringen av brott i butik av fundamental betydelse. Här finns en konkret möjlighet att påverka och förändra livet hos de ungdomar som löper akut risk att dras in i gängkriminella kretsar.

Vi kräver att polisen prioriterar upp alla ärenden rörande brott i butik och ser till att relevanta åtgärder sätts in. Att socialtjänsten och skolan prioriterar upp alla ärenden rörande orosanmälan rörande barn och ungdomar hänförande till brott i butik och ser till att relevanta åtgärder sätts in. Att politiken lokalt och på riksnivå oberoende av politisk sammansättning säkerställer att resurser och rutiner finns tillgängliga för att polis, socialtjänst och skola kan genomföra sitt arbete.

Att sätta stopp för brott i butik är ett konkret steg för att stoppa rekryteringen av barn och ungdomar till gängkriminaliteten. Låt oss börja med detta nu!

 

Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna,

Mårten Tenne (ordförande Livsmedelshandlarna) Ica Maxi Nyköping

Samir Cherif (v ordförande Livsmedelshandlarna) Hemköp Linnégatan Göteborg

Monica Bloom, Ica Supermarket Södra Station

Hans Lundgren, Ica Nära Karlaplan

Tommy Norborg, Ica Nära Aspudden

Magnus Körle, Ica Nära Nya Varvet

Johannes Ekström, Hemköp Kungsbacka

Albin Håkansson, Extra i Mjällby

Maria Ohlsson, Ica Supermarket Lindvallen

Andreas Norlin, Hemköp Gnesta

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera