Annons

Debatt: Fyra förslag för bopolitken

DEBATT. Den blocköverskridande överenskommelsen för bostadspolitiken misslyckades. Vi tror att förslagen nedan borde attrahera det flertalet av riksdagens partier, skriver Erik Saers, före detta vikarierande generaldirektör för Finansinspektionen och Rolf Lydahl, tidigare vice vd för Nordstjernan.

LÄGRE TRÖSKLAR. Inför en lägre skatt på vinst kopplat till individens primärboende, skriver Erik Saers och Rolf Lydahl.
LÄGRE TRÖSKLAR. Inför en lägre skatt på vinst kopplat till individens primärboende, skriver Erik Saers och Rolf Lydahl.Foto:Hasse Holmberg

Under en längre tid har vi i medier sett en diskussion om hur man skulle kunna förändra avdragsrätt och beskattning på räntor och kapital främst kopplat till boende. Det enda gemensamma med alla inlägg, från såväl politiker som debattörer, är att man låser sig i nuvarande lösningar. Undertecknarna av denna artikel vill här ge några förslag som vi anser att borde kunna övervägas.

Vi tror att förslagen nedan borde attrahera det stora flertalet av riksdagens partier och ligga till grund för en långsiktigt blocköverskridande lösning inom området.

Förslagen:

Slopa den generella avdragsrätten för räntor och tillåt bara avdrag inom inkomstkällan ”Kapital”

Slopa den generella avdragsrätten för kostnadsräntor mot annan inkomst än inkomst av kapital.  Tillåt istället att ränteavdrag som inte har kunnat utnyttjas ett enskilt år får ackumuleras och användas vid framtida överskott i inkomstkällan kapital, till exempel som avdrag mot realisationsvinst vid försäljningen av bostaden.

Inför en lägre beskattning på primärboende och allt annat boende som kapital

Inför en lägre skatt på vinst kopplat till individens primärboende. Vi menar med detta att boendet man är mantalsskriven på ska beskattas lägre vid försäljning. Förslagsvis mellan 15 och 20 procent. Alla andra boenden ska enligt detta förslag, betraktas som kapitalplacering och beskattas i nivå med exempelvis sparande i värdepapper. 

Genom det första förslaget fördyras boendet i ägda boendeformer vilket både verkar återhållande på prisutvecklingen och utjämnar den skattemässiga obalansen mellan ägt och hyrt boende.

Vi anser dessutom att vi med dessa två förslag stimulerar omsättningen av bostäder då inlåsningseffekten på grund av skatt sjunker. Därtill ger det andra förslaget en positiv effekt för boende i landsbygden, fjällen eller i skärgården, då dessa härigenom får en förmån jämfört med den som köper i området för att skaffa sig ett fritidsboende. 

Inför skattebefriade bosparkonton för medborgare upp till 25 års ålder

Inför en sparform där pengarna som placeras fritt i sparformer som inlåning, fonder eller aktier som är noterade, helt skattebefrias. Kontoinnehavaren får inte belåna eller ta ut medel annat än när köp av bostad görs. 

Medlen ska ingå i en eventuell obeståndssituation för spararen. Efter 25-årsdagen ska kontot automatiskt övergå till ett ISK-konto eller motsvarande och den beskattningen som följer därav.

Vi är övertygade om att sparandet är nödvändigt då behovet av bostäder för unga aldrig kommer kunna klaras av genom hyresrätter.

Avskaffa bruksvärdesprincipen för hyresrätter i samtliga kommuner utom de i storstäderna

Bruksvärdesprincipen som grund för beräkningen av hyra för en hyresrätt fungerar både som broms i hyresutvecklingen, men även som en förhöjning av lägsta nivån på hyran. Det gör, enligt vår mening, att vi i många kommuner kan se hyror som torde vara högre än de som marknaden skulle sätta. 

Förslaget bör kunna ge lägre hyror i vissa kommuner och därmed skapa en grund till bättre rörlighet på boendemarknaden. För varför bo kvar i ett boende som är dyrare än ett alternativ som kan vara lika attraktivt och även ha lägre hyra?

Vi anser att förslagen bör prioriteras i den ordningen som vi har tagit upp dem. Utom allt tvivel är den nuvarande låga räntan en bra utgångspunkt för en revidering av avdragsrätten. 

Därtill bör man arbeta vidare med att öka incitamenten till omsättning av boenden. Beskattningen ger en inlåsningseffekt som gör att bland annat nedskalningen av boendeyta när familjen krymper, fördröjs då latent skatteskuld i den nuvarande bostaden inte vill tas fram. Detta då försäljningsbeloppet minus realisationsskatten bara räcker till en radikalt mindre bostad, med inte sällan, högre hyra.

 

Rolf Lydahl, fastighetsägare, styrelseledamot, tidigare bland annat vice vd i Nordstjernan och styrelseordförande i Jernhusen

Erik Saers, senior rådgivare, styrelseledamot, tidigare bland annat vikarierande generaldirektör, Finansinspektionen


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?