Annons

Debatt: Framtidssäkringen börjar i styrelserummet

En föränderlig omvärld kräver företagsledningar och styrelser som har ledamöter med skilda erfarenheter och synsätt. Släpp bransch-sargen vid styrelserekryteringar, uppmanar Carolina Engström, VD för WES.

Enligt en ny rapport från stiftelsen Allbright har tillväxten av kvinnor på de högsta positionerna i svenska bolag aldrig varit svagare. Det riskerar att försvaga svenskt näringsliv, eftersom jämställda bolag visar starkare lönsamhet än bolag som saknar kvinnor i ledningen. När andra länder i världen går framåt i jämställdhet utvecklas Sverige i stället till det sämre. Det är inte bara pinsamt, det är dessutom mindre lönsamt.

Ledarskapskapets främsta utmaning i dag handlar om att förstå hur man möter och navigerar genom osäkerhet och transformation och, i de flesta bolag, kris på flera fronter. Det ställer krav. På medarbetare, ledning men även på styrelsen.

Hur säkerställer du att vara såväl krisrelevant som framtidsberedd? Viktigaste kompetensen för att någorlunda väl kunna se vad som väntar runt hörnet är ett stort mått av kreativitet i kombination med bred erfarenhet.

Svåra tider väntar bolag och privatpersoner. Det kommer bli fortsatt utmanande att skapa relevanta prognoser och förstå vad framtida utmaningar innebär. Hösten brukar vara den säsong där styrelsearbetet utvärderas, vars resultat ligger till grund för valberedningars arbete. Såväl ordföranden, ledamöter och VD utvärderas, i syfte att säkerställa hög kvalitet i formalia, samarbete och resultat. Utvärderingen väcker möjlighet att säkerställa att företag får bästa möjliga ledning. En professionell och stark styrelse blir än viktigare ju mer utmanande och svårare vår omvärld blir. Såväl VD som bolaget i stort behöver styrelsens stöd i riktning och prioriteringar för att bäst kunna leda verksamheten framåt.

Ju mer föränderlig och utmanande marknad och omvärld, desto viktigare är det att företaget kan upptäcka och förstå faktorerna som är strategiskt avgörande. Det kräver företagsledningar och styrelser som har ledamöter med skilda erfarenheter och synsätt. Vi vet redan att organisationer med stor mångfald och bredd har ökad innovationskraft och därmed bättre klarar av att hantera samhällskriser och plötsliga förändringar i omvärlden. Diversifierade styrelser och bolagsledningar är bättre på att förutse viktiga förändringar som påverkar företagets affär och bransch. Diversifierade ledningar och styrelser har 35 procent högre sannolikhet att överträffa genomsnittets lönsamhet. Ökad mångfald i styrelsen bidrar även till ökad attraktionskraft på marknaden.

Företag som inte prioriterat mångfald och inkludering i sin styrelse har i studier visat ge konsekvenser som att sannolikheten ökar för VD:s avgång. Att inte kunna upptäcka och agera på förändrade förutsättningar genom att omge sig med likasinnade innebär större risk att se sig omsprungen av verkligheten och konkurrenterna.

När ägare och valberedningar nu ska utforma kraven inför kommande rekryteringar vill vi därför varna er för att göra som ni brukar. Det finns möjlighet att ta kliv framåt här och nu.

Ett av de vanligaste hindren för att få in ny kompetens i styrelser är kravet på gedigen branscherfarenhet. Det sätter krokben för förnyelse och gör att lika väljer lika, inte ovanligt i bemärkelsen män som väljer män med samma erfarenhet och bakgrund. Min spaning är att denna uppfattning är som starkast i miljöer där de beslutande just varit i samma bransch väldigt länge. Det är lätt att sätta likhetstecken mellan ”bransch” och ”erfarenhet”.

Tänk i stället, vilka kompetenser kan man överföra mellan branscher, som korsbefruktar styrelsens arbete och hjälper bolaget framåt? Ganska många, eller hur?

Ur ett strikt ägarperspektiv är styrelsens sammansättning avgörande för att maximera avkastning på kort och lång sikt. Det finns enkla lösningar rakt framför oss i den här frågan. Bredda urvalet vid styrelserekryteringar, släpp bransch-sargen. Missa inte viktiga delar av talangpoolen.

I kris och transformation är det inte ovanligt att flera av verksamhetens grundläggande och avgörande faktorer förändras, eller upphör helt. Samtidigt som det är där och då som nya möjligheter kan uppstå och användas. Hur är ditt företag rustat inför dessa tider och vad gör ni för att möta dem?

Carolina Engström, VD för WES

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från FolksamAnnons

Personlig rådgivning – som private banking, fast för alla

När börsen svajar, fonder tappar i värde och bankkonton ger låg ränta kan det vara skönt att få hjälp av en erfaren rådgivare i frågor som rör sparande och pension. Hos Folksam kan alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare så ofta eller sällan du själv önskar.

Få personlig rådgivning för dig och ditt kapital – läs mer här. 

Private banking är någonting som brukar vara reserverat för en banks mest förmögna kunder. Genom tjänsten får man ofta personlig service kring bland annat kapitalförvaltning.

Folksam har valt att låta alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare. Det påminner om private banking – men en skillnad är att det inte krävs ett större kapital för att få hjälp.

– Här har vi något som blir allt mer unikt när allt fler banker och sparbolag nästan enbart fokuserar på webben. Det är en del av vårt DNA. Rådgivning är viktigt och skapar kundnytta för stora målgrupper. Vi tycker också att det är viktigt att rådgivningen erbjuds till alla, eftersom personer med normala inkomster ofta har minst lika stor nytta av rådgivning som personer med stora förmögenheter, säger Fredrik Nyberg som är rådgivningschef på Folksam.

– För den som inte är är särskilt intresserad eller insatt är traditionell förvaltning ett bra alternativ. Då får man sannolikt en god avkastning till låg risk och blir inte lika känslig för svängningar på marknaden, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Den som har hela eller delar av sitt pensionssparande i traditionell förvaltning – alltså att någon annan sköter pengarna åt en – kan få en lugn och trygg resa men använda sig av rådgivning för att ändå hålla löpande koll på sitt sparande och få råd kring hur man ska nå dit man vill.

Individuell genomgång

Man kan själv välja hur ofta – eller sällan – man vill prata med sin rådgivare. Under rådgivningsmötet får kunden en individuell genomgång av sina behov och hjälp med att balansera den egna ekonomin.

– Annars är en trend på finansmarknaden att man försöker styra kunderna bort från det personliga. Det kan fungera utmärkt om kunden vet att de behöver spara och hur det ska göra det. Men ofta kan man behöva hjälp med svåra ekonomiska beslut och det kan man få genom att prata med en erfaren rådgivare.

En grupp som ofta tar hjälp av rådgivare är personer som är 55+ som vill veta vad de ska få i pension, samla sina tjänstepensioner eller få hjälp att justera risknivån på sitt sparande.

– Det här är saker som man vill diskutera med sin rådgivare. Många vill ställa pensionen i relation till hur de har tänkt leva och få hjälp att få ihop livsplaneringspusslet.

En annan grupp som kan dra nytta av rådgivning är kvinnor med barn som tar eller har tagit större delen av ansvaret för vabb och föräldraledighet. Det påverkar pensionerna. För att täppa till det uppstådda pensionsgapet behövs ofta en plan för hela familjen som skapar rättvisa. Rådgivarna kan hjälpa till med att hitta en lösning för det.

Passa på att få kunnig hjälp – boka personlig rådgivning här 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera