I mitten av december kallade regeringen till pressträff om energikrisen. Budskapet var att svenska folket måste spara el för att minska risken för tillfällig bortkoppling av strömmen. En ny SNS-rapport som släpps i dag visar på flera brister och svagheter i det svenska systemet för bortkoppling av elanvändare. Vi presenterar också förslag till förbättringar i krishanteringssystemet vid kortvarig elbrist.
Trygg elförsörjning är viktig för alla delar av samhället och med alltmer elektrifiering ökar efterfrågan på el. Så som marknadsläget ser ut kan det uppstå bristsituationer där inte alla kan få sina elbehov tillgodosedda samtidigt. Elen kan behöva stängas av lokalt under kortare tid för att undvika större strömavbrott.
För att säkra elförsörjningen till samhällsviktiga funktioner i sådana lägen har ansvariga myndigheter tagit fram ett särskilt planeringssystem: Styrning av el till prioriterade elanvändare vid kortvarig elbrist, Styrel. Dessvärre finns flera svagheter i detta system, konstaterar vi i SNS-rapporten Is There Enough Power? Swedish Risk governance and Emergency Response Planning in Case of a Power Shortage.
Styrel omfattar samtliga administrativa nivåer i samhället, från kommuner och regioner till centrala myndigheter. Som stöd i planeringsprocessen tillhandahåller Energimyndigheten en handbok och tabellmallar. Utifrån dessa genomförs planering i flera olika steg:
Först identifierar och prioriterar nationella myndigheter den kritiska infrastrukturen inom sina ansvarsområden. Listan skickas sedan till ansvarig länsstyrelse som sorterar objekten och delegerar vidare till ansvarig kommun. Kommunalt inventeras och prioriteras därefter lokala samhällsviktiga objekt, varpå uppgifter begärs från lokala elnätsbolag om vilka elledningar som berörs. I nästa steg får elledningarna en rangordning som listas och skickas till länsstyrelsen i respektive län. Utifrån listorna gör länsstyrelserna avvägningar för att lösa eventuella konflikter mellan elledningar som korsar kommun- eller regiongränser och gör slutligen en länsgemensam rangordning av elledningarna som skickas till Svenska kraftnät och ansvariga elnätsoperatörer.
Det kan alltså framstå som om elnätsoperatörerna har en väldigt gedigen grund när de planerar för hur en så kallad manuell förbrukningsfrånkoppling, MFK, skulle kunna se ut. Men att systemet har brister märks redan när kommunerna rapporterar tillbaka till länsstyrelserna. Prioritetslistorna skickas vidare utan information om vilka objekt som finns längs de prioriterade elledningarna. Om det gjorts misstag i kommunerna så har samordnare inom länsstyrelserna med andra ord ingen möjlighet att se detta i handlingarna. Lika illa är det med sammanställningen som sänds över till elnätsbolagen: de samhällsviktiga objekten finns inte med, endast en rankning av lokala elledningar. Problemen blir inte mindre av att elledningar kan få nya beteckningar, ändras eller dras om.
Bristerna stannar inte därvid. Även om Styrel är en viktig planerings- och beslutsprocess inom det svenska krishanteringssystemet, så visar vår studie på en rad svagheter. I vår studie ger vi flera förslag på åtgärder som skulle kunna förstärka processen.
Det finns stort behov av att vidareutveckla Styrel för att stärka samhällets beredskap och motståndskraft. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt informationssäkerhet som inte bara avser skydd av konfidentiell information, utan även integritet och tillgänglighet för behöriga användare. Aktörers gemensamma informationshantering är särskilt relevant för att kunna skydda kritisk infrastruktur och samhällsviktiga verksamheter.
Samtliga aktörer som vi har intervjuat ser Styrel som viktigt för att upprätthålla samhällsviktiga funktioner vid elbrist. Systemet fyller en roll i det svenska krishanteringssystemet och kan även bli betydelsefullt för det planerade svenska medlemskapet i Nato. Detta förutsätter dock att de utmaningar som finns med Styrel hanteras.
Christine Große doktor i data- och systemvetenskap och verksam vid Risk & Crisis Research Centre, Mittuniversitet.
Pär M Olausson, docent i statsvetenskap och verksam vid Risk & Crisis Research Centre, Mittuniversitet.