ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Debatt: Fett fel när staden inför nytt monopol

  • Günther Mårder, Företagarna Jonas Siljhammar, Visita

DEBATT. Tvärtemot Naturvårdsverkets rekommendation hävdar Stockholms stad monopol på spillfett. Ett beslut som slår sönder en fungerande marknad, skapar problem för restauranger och hotar miljön.

För att värna miljön, och undvika att avloppen stängs igen av fettberg som det i London i höstas, skiljer restauranger spillfett – till exempel överbliven frityrolja och stekfett – från andra sopor.

I årtionden har spillfettet tagits om hand av privata aktörer som återanvänt det inom olje- och kemisk industri, ibland som ersättning för palmolja. Men sedan i höstas har Stockholms stad stoppat denna marknad och hävdat att spillfettet ingår i kommunens avfallsmonopol.

Sedan förändringen har vi nåtts av flera berättelser från företagare där spillfett slutat hämtas, servicen minskat och krånglet ökat:

* Fettavskiljaren på en restaurang slutar tömmas när kommunen ska ta över. Det blir stopp i avloppet som orsakar översvämning i källaren och restaurangen.
* Restaurang får ringa den entreprenör som tidigare tömde fettåtervinningen eftersom kommunen inte hämtade kärlet som blev fullt.
* Ett större hotell får vänta flera månader innan nya kärl för fettåtervinning finns på plats.

Inte bara restauranger och andra producenter av spillfett drabbas av kommunens beslut. Även entreprenörerna som tidigare hämtade, transporterade och återanvände spillfettet har ställts inför problem. Att på en konkurrensutsatt marknad förlora kunder för att någon annan gör tjänsten bättre är i sin ordning, men att riskera det företag man byggt upp med hårt slit på grund av politisk maktfullkomlighet och klåfingrighet är svårsmält.

Det som gör Stockholms stads beslut än mer obegripligt är att det går tvärtemot Naturvårdsverkets vägledning som klart och tydligt säger att spillfett inte är ett hushållsavfall och därför ska stå utanför kommunens avfallsmonopol.

Beslutet går stick i stäv med företagens behov av att myndigheters be-slut ska vara lika och förutsägbara.

I över 50 år har privata aktörer byggt upp en marknad som gör det möjligt att ta tillvara spillfett på ett effektivt och klimatsmart sätt. Stödda på maktbegär och tvärtemot Naturvårdsverkets vägledning har Stockholms stad beslutat om ett monopol som skapar problem för restauranger, minskar servicen och slår undan benen för entreprenörer. Även Stockholms stad måste inse det orimliga i beslutet och snarast öppna upp för en fri marknad som låter avfallshanteringen ske på ett ekonomiskt och hållbart sätt.


Jonas Siljhammar, vd, Visita
Günther Mårdervd, Företagarna


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer