ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tema: Digitalisering

Debatt: Fem förbättringar för startupmiljön

  • Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson. Foto: Jessica Gow

DEBATT. Många nystartade snabbväxande bolag, så kallade startups, påverkas negativt av politiska hinder. Vi föreslår en optionsbeskattning utan begränsningar av vem på företaget som får omfattas eller storleken på vare sig företag eller optionsprogram, skriver Liberalernas Mats Persson och Said Abdu.

Vår tids Ikea är de nya bolag som växer fram inom den svenska startupscenen. De är framtidens storföretag. Men alltför få svenska startups växer och blir nästa generations svenska storföretag. Det beror på att det finns hinder för att växa och att en del av dessa nya, dynamiska företag flyttar till andra länder. Det betyder det att framgångsrika företagare – på samma sätt som Ikea en gång i tiden – lämnar Sverige när vi behöver dem som mest.

Utvecklingen är mycket oroväckande. Sverige ska vara ett land där företagare bygger bolag och utvecklar sin verksamhet. Det gör oss till ett rikare land.

För att vända utvecklingen föreslår Liberalerna en reformagenda för Sverige ska bli världens mest startupvänliga land 2025. Det måste bli en prioriterad fråga för en kommande alliansregering. En alliansregering måste visa mod och stå upp för en politik som bryter med jantelagen. Politiskt taktiserande får inte gå före en politik som gynnar företagande.

De senaste årens politik har varit misslyckad. I en enkätundersökning av Svenskt Näringsliv svarar 6 av 10 startupbolag att tillgång på lämplig arbetskraft är ett hinder för att växa. När startuphubben SUP46 tillfrågade 90 startupbolag om villkoren i Sverige svarade endast 14 procent att politiken underlättat för den som driver en startup i Sverige sedan 2015. Detta är ett misslyckande som faller hårt på den rödgröna regeringen och på ansvarig minister Mikael Damberg.

Såhär kan det inte fortsätta. Det råder en stenhård global konkurrens om var produktion hamnar och var globala talanger väljer att vara verksamma. Som politiker behöver vi ställa oss frågan hur vi får framgångsrika startups att stanna kvar och växa i Sverige.

Liberalernas besked är tydligt: det krävs en modern politik som möter startups behov. Vår utgångspunkt är att Sverige måste ha bättre ekonomiska villkor än vår omvärld. Därför föreslår vi följande:

* Inrätta en startupkommission. En startupkommission med företrädare för olika intressenter från näringslivet och akademin ska komma med förslag på hur Sverige ska bli världens främsta startupnation. Lärdomar ska dras från framgångsrika erfarenheter i länder som USA, Sydkorea och Israel.

* Världens mest attraktiva skatteregler för personaloptioner. Nystartade och yngre företag saknar ofta möjlighet att betala ut höga löner till personer med nyckelkompetens. Genom personaloptioner, där medarbetare får lägre lön i utbyte mot möjligheten att få del av en eventuell framtida värdeökning på företaget, kan startups erbjuda konkurrenskraftiga lönevillkor. Sverige har bland de högsta skattesatserna på personaloptioner i Europa och västvärlden. Vid årsskiftet kom nya regler, som har flera problem. Dels råder det en rättslig osäkerhet om hur den nya lagen ska tolkas och användas, dels gäller optionsskatterna enbart för bolag med under 50 anställda och som omsätter under 80 miljoner kronor. Liberalerna föreslår i stället en modell för optionsbeskattning utan begränsningar av vem på företaget som får omfattas eller storleken på vare sig företag eller optionsprogram.

* Inför startupvisum. Inför ett system med startupvisum som erbjuder en mindre byråkratisk väg att etablera sig i Sverige för exempelvis kodare och startupföretag. För startupvisum ska ansökningsprocessen vara snabb, förutsägbar och innebära minsta möjliga byråkrati. Det ska också vara möjligt för människor som kommer till Sverige som arbetskraftsinvandrare att starta eget och stanna i landet.

* Utökat investeraravdrag. Att realisera affärsidén är svårt för den som saknar egna ekonomiska resurser eller tillgång till riskkapitalmarknaden. I det läget blir ägarna och grundarna ofta hänvisade till investeringar från människor i dess närhet. Den som har investerat eget kapital i växande företag kan i dag göra ett investeraravdrag. Men 2016 infördes begränsningar i avdraget vilket innebär att Sverige har mindre förmånliga regler än våra konkurrentländer. Investeraravdraget ska i stället utökas genom höjt tak och genom att fler företag omfattas av det. Det utökar möjligheterna att investera i startups.

* Mer matematik och programmering i skolan. Framtidens startupgrundare går nu i skolan. Det är därför viktigt med en bra utbildning som ger framtida företagare en solid grund. I den digitala ekonomin är kodning lika viktigt att kunna som multiplikationstabellen. Mer matematik i skolan är viktigt för att öka kunskapen om teknik. Men även programmering bör läras ut i skolan i en högre grad än i dag.

Vårt välstånd har historiskt byggts upp av hårt arbete och företagande. När globalisering och digitalisering ökar omvandlingstrycket i den svenska ekonomin måste politiken moderniseras. Det handlar om att underlätta – inte försvåra – den tekniska utvecklingen. Då måste Sverige ha bättre ekonomiska villkor än vår omvärld. Sverige ska bli världens mest startupvänliga land.

 

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)

Said Abdu, arbetsmarknads- och företagspolitisk talesperson (L), grundare av tre bolag

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer