I en intervju (DI 2/2) berättar arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark att utrikesfödda kvinnors arbetsmarknadssituation är hennes mest prioriterade fråga. Verkligheten verkar ha hunnit ikapp Socialdemokraterna som varit totalt ointresserade av just situationen för de utrikes födda och långtidsarbetslösa. Vi säger välkomna in i matchen, Liberalerna har drivit den här frågan i över ett decennium.
Sverige har en högre arbetslöshet än innan pandemin, i synnerhet en rekordhög långtidsarbetslöshet med över 180 000 inskrivna som trots en förbättrad konjunktur bitit sig fast. Av de inskrivna är 63% utrikes födda och det är kvinnorna som är förlorarna i detta. Arbetsförmedlingen uppfyller inte sina jämställdhetsmål, programinsatserna är inte anpassade vilket fördröjer utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Regeringen fortsätter med ineffektiva åtgärder, som de extratjänster som inte leder till riktiga jobb.
Det som Eva Nordmark påstår sig vara hennes prioritet stämmer över huvudtaget inte med det facit över regeringens åtgärder. I en nyligen publicerad rapport från Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) uppmärksammades att gapet mellan utrikes födda kvinnor och utrikes födda män har ökat under Socialdemokraternas regeringstid.
Vi tror på ett samhälle där alla är fria att nå så långt de vill. Nya svenskar ska mötas av samma stöd och krav, oavsett kön. De dystra siffrorna visar att vi inte är där än. Det har funnits en syn på utrikesfödda kvinnor som en grupp som ska försörjas genom bidrag istället för att arbeta. För att tala klarspråk har en låga förväntningarnas rasism präglat arbetsmarknadspolitiken.

Eva Nordmark har rätt i en sak. Det finns fog för att kalla detta Sveriges största integrationsproblem och därmed den socialdemokratiska regeringens största integrationsmisslyckande. Det hon inte inser är att det är regeringens bidragspolitik som lett oss hit.
Vi har ett liberalt åtgärdsprogram som kan sluta klyftan i hur man behandlar kvinnor och män.
Studier visar att kvinnor med etableringsplan i betydligt större utsträckning än män förhindras att medverka i aktiviteter på grund av föräldraledighet. Föräldraförsäkringen för nyanlända bör bli en del av etableringsprogrammet istället för en del av den vanliga föräldraförsäkringen, så att kvinnors integration inte sätts på vänt för att de blir mammor.
ESO pekar på att tidiga insatser är avgörande för etableringen, på såväl kort som lång sikt. Trots det skrivs kvinnor in senare på både SFI och hos Arbetsförmedlingen. Kommunerna behöver få ansvar för att stärka sitt uppsökande arbete.
Dagens etableringstillägg får negativa effekter för kvinnors möjligheter till jobb. För ett par som bor ihop och får etableringsersättning så försvinner tillägget när den andra parten tar ett jobb. Eftersom det i dagsläget ofta är män som snabbare etablerar sig på arbetsmarknaden skapar bidraget ett hinder för kvinnor att också göra det. Det är samma effekt som sambeskattningen hade. Staten ska inte behandla oss som kollektiv, utan som individer. Etableringstillägget bör därför individualiseras, så att vardera förälder får halva summan.
Ett problem som har blivit uppenbart är bristen på uppföljning i etableringsprogrammet. Arbetsförmedlingen bör ges rätt att kräva in närvarorapporter för deltagande i SFI-undervisning inom ramen för etableringsprogrammet, något som myndigheten i dag inte har. Ersättningen är ingen medborgarlön, det är ett stöd så man klarar av att försörja sig när man går etableringsprogrammet.
En annan är de omfattande kvalitetsbristerna inom SFI på flera orter med brister i anpassning och flexibilitet, sänkta krav och personer som godkänns och får passera utan att de faktiskt klarat godkänt i det svenska språket. Detta hjälper knappast de nyanlända, tvärtom gör man de en björntjänst, för oss är att ställa krav att bry sig.
Slutligen behövs en ny bidragspolitik. Dagens system utgör ett hinder för kvinnors etablering. Vi vill också se ett bidragstak så att vi säkerställer att summan av olika bidrag som regel är lägre än lönen från arbete. Försörjningsstödet ska riktas om så att det faktiskt stöder egen försörjning. Den som tar emot det ska ha krav på sig att delta i kompetenshöjande insatser, som exempelvis SFI.
Det duger inte med en läpparnas bekännelse. Utrikes födda kvinnor behöver mötas av både krav och stöd. Det slöseri med potential som pågår idag måste få ett slut.
Roger Haddad (L)
Vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet