Den 1 januari blir Sverige ordförandeland i EU. Samtidigt befinner sig Europa i flera parallella kriser. Det ryska angreppskriget mot Ukraina, energikrisen, inflationen och trycket mot Europas ekonomier är alla frågor som kommer dominera ordförandeskapet.
Krishanteringen rör i allra högsta grad Europas företag. Ett friskt och konkurrenskraftigt europeiskt näringsliv är en förutsättning för att vi uthålligt ska kunna stödja Ukraina och klara oss igenom övriga kriser.
I den svenska EU-deklarationen den 16 november lyfte statsminister Ulf Kristersson Europas konkurrenskraft som samarbetets tredje ödesfråga, efter säkerheten och klimatet. Det är mycket välkommet. Ambitionen att bygga en allians för ett konkurrenskraftigt Europa är också berömvärd.
Men insikter och ambitioner måste omsättas i konkret handling. I det omedelbara perspektivet för att hantera pågående kriser, men framför allt i en långsiktig strategi för ett mer konkurrenskraftigt Europa.
Idag (fredag 25/11) står Svenskt Näringsliv värd för ett möte med ordförandena och vd:arna för fyrtio näringslivsorganisationer från över trettio olika länder inom Business Europe. Fokus kommer att ligga på det svenska ordförandeskapet och att få en långsiktig strategi för konkurrenskraft.
Tillsammans har vi tydliga förväntningar:
Arbete med att fördjupa den inre marknaden – inte minst för tjänster – måste löpa parallellt med ett bredare avregleringsarbete. Gemensamma regler som gäller i 27 länder välkomnas av näringslivet, men mängden och komplexiteten i nya och gamla regler är oroväckande. Även det är en fråga om konkurrenskraft.
Utveckla EU:s roll som global drivkraft för fri och regelbaserad handel. Det är genom handel vi får utväxling på vår konkurrenskraft och vår innovativa förmåga. Till dags dato har EU slutit över 40 handelsavtal som täcker drygt 70 länder över världen. EU behöver sluta fler handelsavtal, inte minst för att ge bättre förutsättningar för diversifiering i en geopolitisk komplex värld, men framför allt vara en drivkraft för fri och regelbaserad handel. De senaste åren har EU byggt en verktygslåda med en lång rad instrument för att skydda EU, nu är det dags att sätta fokus på instrument och avtal som ökar handeln.
Vi behöver offensiva satsningar, med öppna utlysningar och prioriteringar som identifierats tillsammans med näringslivet. Det offentliga ska sätta väl fungerande regler och företagen ska sedan konkurrera om att ta fram de bästa lösningarna utifrån jämlika spelregler. Att EU tar ett kliv fram i forskning och utveckling är en ödesfråga, om EU ska vara konkurrenskraftigt.
Både Svenskt Näringsliv och våra europeiska systerorganisationer inom Business Europe har stora förväntningar på det svenska ordförandeskapet. Europa behöver en nystart, en offensiv reformagenda och stärkt konkurrenskraft.
Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv
Anna Stellinger, chef för internationella- och EU-frågor, Svenskt Näringsliv