Hoppa till innehållet

Annons

Debatt: Europas konkurrenskraft är en ödesfråga

Svenskt Näringsliv har tillsammans med våra europeiska systerorganisationer stora förväntningar på det svenska ordförandeskapet. Europa behöver en nystart, en offensiv reformagenda och stärkt konkurrenskraft, skriver Svenskt Näringslivs Jan-Olof Jacke och Anna Stellinger. 

Den 1 januari blir Sverige ordförandeland i EU. Samtidigt befinner sig Europa i flera parallella kriser. Det ryska angreppskriget mot Ukraina, energikrisen, inflationen och trycket mot Europas ekonomier är alla frågor som kommer dominera ordförandeskapet.

Krishanteringen rör i allra högsta grad Europas företag. Ett friskt och konkurrenskraftigt europeiskt näringsliv är en förutsättning för att vi uthålligt ska kunna stödja Ukraina och klara oss igenom övriga kriser.

I den svenska EU-deklarationen den 16 november lyfte statsminister Ulf Kristersson Europas konkurrenskraft som samarbetets tredje ödesfråga, efter säkerheten och klimatet. Det är mycket välkommet. Ambitionen att bygga en allians för ett konkurrenskraftigt Europa är också berömvärd.

Men insikter och ambitioner måste omsättas i konkret handling. I det omedelbara perspektivet för att hantera pågående kriser, men framför allt i en långsiktig strategi för ett mer konkurrenskraftigt Europa.

Idag (fredag 25/11) står Svenskt Näringsliv värd för ett möte med ordförandena och vd:arna för fyrtio näringslivsorganisationer från över trettio olika länder inom Business Europe. Fokus kommer att ligga på det svenska ordförandeskapet och att få en långsiktig strategi för konkurrenskraft.

Tillsammans har vi tydliga förväntningar:

Säkra Europas fossilfria energiförsörjning och möjliggör för företagen att klara energikrisen. I dag är gaspriserna i Europa fem till sju gånger högre än i USA. Det slår omedelbart på konkurrenskraft och marginaler och därmed på produktion och sysselsättning. Den akuta krisen riskerar att radera ut välfungerande företag. Det behövs en europeisk politik som lägger grunden för långsiktiga investeringar i fossilfri elproduktion. På kort sikt behövs också åtgärder som minskar de skadliga effekterna av det höga gaspriset som är en följd av kriget i Ukraina.

Fördjupa den inre marknaden och stärk Europas konkurrenskraft. 2023 är det trettio år sedan EUs inre marknad sjösattes, med målet om fri rörlighet för människor, varor, tjänster och kapital. Hur vi än mäter så har Europa blivit både rikare och starkare genom att vi öppnade upp våra ekonomier och skapade en gemensam marknad. Det allt djupare ekonomiska samarbetet har också bundit våra länder närmare varandra.

Arbete med att fördjupa den inre marknaden – inte minst för tjänster – måste löpa parallellt med ett bredare avregleringsarbete. Gemensamma regler som gäller i 27 länder välkomnas av näringslivet, men mängden och komplexiteten i nya och gamla regler är oroväckande. Även det är en fråga om konkurrenskraft. 

Låt näringslivet driva den gröna omställningen. Statsministern har rätt i att näringslivet är den nya miljörörelsen. Men det arbetet kräver rätt förutsättningar. Det är ett politiskt ansvar – på nationell och europeisk nivå – att säkra försörjningstryggheten i elsystemet. Inte minst mot bakgrund av kommande elektrifiering av allt från industri till transporter. Lagar och regler behöver vara teknikneutrala. Den svenska skogen måste fortsätta att få vara en värdefull ekonomisk och miljömässig resurs för både Sverige och Europa.

Utveckla EU:s roll som global drivkraft för fri och regelbaserad handel. Det är genom handel vi får utväxling på vår konkurrenskraft och vår innovativa förmåga. Till dags dato har EU slutit över 40 handelsavtal som täcker drygt 70 länder över världen. EU behöver sluta fler handelsavtal, inte minst för att ge bättre förutsättningar för diversifiering i en geopolitisk komplex värld, men framför allt vara en drivkraft för fri och regelbaserad handel. De senaste åren har EU byggt en verktygslåda med en lång rad instrument för att skydda EU, nu är det dags att sätta fokus på instrument och avtal som ökar handeln.

Accelerera digitaliseringen. Sverige och EU behöver säkerställa möjligheten till gränsöverskridande dataflöden, e-handelsavtal, datadelning och AI-användning. Men också hyvla ner andra hinder som försvårar för etablerandet av en fungerande europeiska digital inre marknad. Investeringarna i digital infrastruktur och forskning, såväl offentliga som privata, behöver öka kraftigt.

Stärk förutsättningarna för näringslivets forsknings- och utvecklingsverksamhet. EU investerar i dag mindre i FoU jämfört med USA och Kina, vilket påverkar Europas innovationskraft negativt. Europa är också sämre på storskalig kommersialisering av forskningsframsteg. Vilket i sin tur hänger samman med ett för svagt innovationsklimat.

Vi behöver offensiva satsningar, med öppna utlysningar och prioriteringar som identifierats tillsammans med näringslivet. Det offentliga ska sätta väl fungerande regler och företagen ska sedan konkurrera om att ta fram de bästa lösningarna utifrån jämlika spelregler. Att EU tar ett kliv fram i forskning och utveckling är en ödesfråga, om EU ska vara konkurrenskraftigt. 

Både Svenskt Näringsliv och våra europeiska systerorganisationer inom Business Europe har stora förväntningar på det svenska ordförandeskapet. Europa behöver en nystart, en offensiv reformagenda och stärkt konkurrenskraft.

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv

Anna Stellinger, chef för internationella- och EU-frågor, Svenskt Näringsliv

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera