För ett land som redan befinner sig så nära NATO som det över huvud taget går utan att vara medlem handlar det mest om rent praktiska arrangemang den dag NAC – North Atlantic Council – har klubbat Sveriges ansökan och ratificeringsrundan hos samtliga 30 medlemsländers parlament är avklarad.
Vare sig Sverige eller Finland är ju några nya bekantskaper för försvarsalliansen; tvärtemot. Förutom det topphemliga svenska samarbetet under kalla kriget, så nära och intimt att det förärade vårt land omnämnandet som NATO:s 17:e medlemsland – på den tiden när medlemsskaran uppgick till 16 – är Sverige och Finland faktiskt NATO:s allra äldsta partnerländer.
De två var de första att nappa på den då splitternya idén om ett Partnerskap för fred 1994; en raskt ihopsnickrad lösning för att i första hand hantera den formliga rusning av hoppfulla kandidatländer som NATO upplevde efter kalla krigets slut men var allt annat än förberett på.
Den stora församlingen av PfP-länder krympte efterhand som NATO utvidgades, först 1999 med Polen, Ungern och Tjeckien och därefter med hela sju ytterligare medlemmar, inklusive de tre baltiska, i den stora ”big bang” 2004.
Därefter har Kroatien, Albanien, Montenegro och Nordmakedonien gjort dem sällskap, alltmedan partnerkretsen har utvidgats till nya regioner, bokstavligen talat jorden runt.
Sverige och Finland blev under tiden kvar i de lokaler som 1994 ställts till partnerländernas förfogande i Manfred Wörnerbyggnaden. Precis utanför det egentliga högkvarteret, med ett skrangligt staket som nödtorftigt markerade övergången.
Bland NATOs många och skilda partners utmärkte sig de båda nordborna snabbt som effektiva och leveransdugliga länder, med hög nivå av militär interoperabilitet och som driftsäkra säkerhetsproducenter – security producers - i en tid när det var lite si och så med den saken på andra håll.
Under Libyenoperationen 2011 – Operation Unified Protector – excellerade Sverige så till den milda grad med sin signalspaning att vårt land fick ännu ett internt smeknamn, denna gång som alliansens ”partner number one”.
Tillsammans med det aktiva bidraget till krisövningen CMX11 samma höst gav det upphov till vilda spekulationer i NATO HQ om att en svensk ansökan om medlemskap när som helst skulle landa på dåvarande generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussens skrivbord.
En annan missuppfattning som frodades under många år – men då bland svenskar – var att Sverige trots sitt partnerskap ändå var ”nästan medlem”. Att vårt NATO-samarbete var så långtgående och välfungerande att det inte var mödan värt att ta nästa steg, med allt besvär det förväntades innebära med opinionsbildning och partisplittringar.
Under åren i ISAF i norra Afghanistan hade Sverige liksom övriga partnerländer vant sig vid att kunna vandra in och ut ur diverse möten, utan att nationsflaggan på uniformerna spelade någon roll. ISAF var ju out-of-area, alltså utanför både NATO-ländernas territorier och Artikel 5. Med andra ord fritt fram även för partnerländerna.
Men att nära inte skjuter någon hare fick Sverige bryskt erfara vid den första ryska invasionen av Ukraina våren 2014. När NATO gjorde sin u-sväng tillbaka till det kollektiva försvaret och Artikel 5 var det som om dörren stängdes mitt framför näsan på partnerländerna.
Hit men inte längre, var beskedet till de snopna svenskarna.
Lösningen kom med det fördjupade partnerskapet, Enhanced Opportunities Partnership, ”guldkortet” som omfattar de sex partnerländer som står NATO allra närmast, i de regioner som är av störst strategisk betydelse. Förutom Sverige och Finland är det Australien, Jordanien, Georgien – och Ukraina, som alltså har samma formella relation till NATO som Sverige.
EOP har förnyats i några omgångar och dessutom ytterligare fördjupats, senast nu i samband med den ryska invasionen, men även för denna NATOs mest närstående partnergrupp är dörren till beslutsfattandet i NAC obönhörligen stängd. I vissa sammanhang får Sverige visserligen kort sitta med, som nu med Ukraina och tidigare ISAF, men annars får icke-medlemmarna snällt vänta ute i korridoren.
Redan som ”invitees” under ratificeringsrundan kommer kandidatländerna Sverige och Finland dock att kunna delta i toppmöten – kanske redan i Madrid i slutet av juni – liksom möten på andra nivåer, ända ner i de många arbetsgrupper och kommittéer där det mesta av det mer vardagliga arbetet utförs.
Med ett väsentligt undantag: the Nuclear Planning Group, där kärnan av den militära doktrinen utarbetas.
Det får vänta tills den svenska delegationen sent omsider får samla ihop sitt pick och pack och flytta tvärs över gatan till det skinande nya högkvarter där medlemsländerna idag har sina kontor.
Sen återstår bara det sista steget; för de svenska socialdemokraterna att slutligen frigöra sig från myten om världssamvetet, om Sverige som en moralisk stormakt som är lite finare och förmer än andra. Å andra sidan finns det moraliska aktivister även i NATO. Fråga bara Norge, eller Kanada för den delen.
Ann-Sofie Dahl
Docent i internationell politik och Nonresident Senior Fellow vid Atlantic Council (US). Boken NATO Historien om en försvarsallians i förändring (Historiska Media) har just utkommit i en ny och uppdaterad utgåva.