1515

Debatt: Ett krafttag för Sveriges framtid från blå linjen

Utanförskapet ökar lavinartat i Sverige och det krävs en varaktig förändring för att lösa problemen, skriver Filip Adamo, projektledare för Järvaveckan.

Foto:Anders Wiklund/TT

 

Så här ser verkligheten ut:

Sedan 2018 har det skett 1 272 skjutningar i Sverige, 168 döda.

22 procent av allmänheten i Sverige vill inte bo granne med en person från mellanöstern eller med muslimsk bakgrund.

20 procent av utrikes födda är arbetslösa jämfört med 4,6 procent bland inrikes födda.

Medelinkomsten för boende i socioekonomiskt svaga områden är 205 000 kr medan den är 321 000 kr för boende i övriga landet.

Endast 70 procent av boende socioekonomiskt svaga områden klarar nian, medan siffran är 87 procent i övriga landet.

46 procent går ut gymnasiet av boende socioekonomiskt svaga områden, jämfört med 74 procent av boende i övriga landet.

Det är verkligheten. Inte antaganden eller åsikter. Statistik som beskriver förutsättningarna för människorna jag möter dagligen på väg till mitt jobb på Rinkebystråket i Rinkeby – en del av miljonprogrammet, ett program som 1965–1975 skulle skapa en miljon bostäder och framtidstro för en växande befolkning. Nu är det Orten som är identiteten och verkligheten för alla som bor där. Inte framtidstron. Och nu pratar alla om Orten.

Social hållbarhet är ingen quickfix.”

Förändring skrämmer och uppfattas som farligt av många. Det är att erkänna ett misslyckande och visa på ånger och samtidigt samla kraft för att göra om och göra rätt. Där är vi nu. Vid vägs ände. En farlig återvändsgränd där barn mördar barn, där grannar misstror varandra, klassamhället är tydligare än någonsin och utanförskapet ökar lavinartat.

Nu behövs kraften för en bättre morgondag. Gemensam kraft för arbetet med demokrati, mångfald och inkludering. För att det här landet är till för oss alla; ett vi och inte ett dom. Samhörighet och inkludering istället för segregation.

Vi som jobbar med Järvaveckan finns här som brobyggare och förändringsaktör. Vi har några år på nacken, vi har lärt oss. Lärt oss att tala med och inte om.

Antingen accepterar vi utvecklingen och riskerar att förlora flera generationer utan hopp. Eller så är det nu vi skapar framtidstro och långsiktiga lösningar på våra stora samhällsproblem. Låt oss konstatera att social hållbarhet är ingen quickfix.

Den behöver det tråkiga grundarbetet och den gemensamma insatsen som grund. Preventiva insatser. Förebyggande åtgärder. Korta meningar och viktiga ord som varken genererar likes eller klick till din nyhetsartikel. Men det är den grunden vi tror är nödvändig. Mångfald, inkludering och social hållbarhet.

Ett krafttag för Sveriges framtid.

Låt oss göra ett tankeexperiment. Tänk en klimatdebatt utan Greta Thunberg, De viktiga frågorna gällande HBTQI utan Pride-rörelsen, mänskliga rättigheter utan Amnesty, belysningen av den strukturella rasismen och polisbrutaliteten utan Black Lives Matter.

Tack vare dem ett riktat strålkastarljus mot det vi inte alltid vill se och för en varaktig förändring.

Järvaveckan har sedan starten målmedvetet arbetat med just de här frågorna, sett utanförskapet och hopplösheten och arbetat preventivt. 2019 kom över 50 000 människor till Järvaveckan under fem dagar. 2021 startade vi Järvaveckan Live, en redaktionellt oberoende och kritiskt granskande nyhetsaktör som i dagarna passerade över en miljon streamade minuter från vår 100 timmar långa direktsändning för 100 år till av demokrati.

Ändå möts vi dagligen av tvivlet och ifrågasättandet. Att det är en lokal vecka för folk på Järvaområdet. Ändå fortsätter just det där livsfarliga Vi och Dom. Det är dags att vakna upp nu. Det finns inget vi och dom. Bara ett vi. Ett Sverige. Vi är där och vi har hört mullret från gräsrötterna. De vill vara med.

En kväll i förra veckan nådde vi fram med tunnelbanans blåa linje in till Stockholm city då ett samarbete med Dramaten initierats som vår andra spelplats för årets Järvaveckan. Två timmar senare passerade blåljusen kontoret efter en ny skjutning ute på Järvaområdet.

En nationalscen som spelplats för en nationell angelägenhet. En kraftfull signal om att det här landet är till för oss alla. Om vikten av att skapa möten mellan minoritet och majoritet, insatt och utsatt, stad och förort. Om samhörighet i stället för segregation.

2022 slopar vi även deltagarvavgifter för medverkan och möjliggör för alla att delta.

Den 7 september startar Järvaveckan Live sina sändningar, 100 timmar direktsänt för 100 procent valdeltagande när Sverige går till val den 11:e september. Järvaveckan Live ska få förstagångsväljarna och de som inte annars röstar att utnyttja sin demokratiska rättighet och fatta informerade beslut. Visionen och vägen framåt är utstakad. Vi är redo nu.

Filip Adamo, projektledare, Järvaveckan


Innehåll från PaliscopeAnnons

Cybersäkerhet genom en unik kombination av människa och maskin

Cybersäkerhet är idag avgörande för att våra digitaliserade samhällen ska fungera. Att hantera cybersäkerhet idag handlar också om att göra det svåra lättförståeligt genom att leverera kunskap och insikter. Paliscope är ett svenskt företag som genom en unik kombination av kompetenser skapar förståelse och insikt i den digitala tidens enorma datamängder.

Genom Paliscope tjänster får Nordens största bolag hjälp att ”play defense” i deras arbete att skydda sina företag mot ransomware och andra cyber attacker. 

– Samtidigt hjälper vår SaaS-plattform myndigheter över hela världen att ”play offense” i deras arbete förstå, analysera och utreda till exempel hacker-grupper, trafficking och terrorism, säger Rolf Rosenvinge, Founder & CEO Paliscope AB.

Unik kombination av maskin och människa

Genom en unik kombination av människa och maskin kan analys av stora datamängder skapa nya insikter. Unikt för Paliscope är att denna kombination görs med den enskilde utredaren, analytikern i centrum. 

 – Vi har, utöver själva plattformen, även implementationsledare och analytiker som kan hjälpa till med process- och metodutveckling så att kunden får bästa möjliga nytta av vår plattform, säger Rolf Rosenvinge.

Optimal cybersäkerhet för myndighet och näringsliv

Paliscope är en sammanslagning av två bolag, ett SaaS-bolag som jobbat med att ta fram en Intelligence fusion-plattform och ett som jobbat med cybersäkerhet. Verksamhetens mål är att hjälpa kunden att fusionera data för att få fram nya insikter. Det sker dels genom en unik plattform för Intelligence fusion främst för myndigheter, dels genom att hjälpa Nordens största företag med rådgivning och tjänster inom cybersäkerhetsområdet.

– Vi vill utrusta både stora organisationer och myndigheter med bättre verktyg och insikter att förstå cyberrisker. Vi tror på att förbättra myndigheternas och näringslivets arbete genom en bottoms up-approach, snarare än att bygga stora institutionella databaser. Det bygger en verklighet som ger kraft och verklig nytta till analytiker och utredare i stället för att vi bara skulle leverera ett verktyg. Genom den plattform vi har skapat genererar vi helt nya insikter och dessutom en ökad produktivitet för den enskilda analytikern. Det som tidigare gjorts manuellt, om det ens varit möjligt, görs nu med vår hjälp genom en knapptryckning. Vår plattform frigör tid både för den verkliga analysen men också tid för snabbare och bättre beslut, säger Rolf Rosenvinge.

Så maximeras nyttan av säkerhetslösningen

För t.ex. polismyndigheter och underrättelsetjänster samt andra myndigheter är en av dagens utmaningar att man sitter på enorma datamängder i olika format från egna eller partners inhämtning. 

– Det vi kan göra genom maskininlärning och AI är att hjälpa vår kund att hitta ett sätt att koppla ihop olika datapunkter som blir avgörande i deras cybersäkerhetsarbete. När man till exempel knäcker EncroChatt så kommer man över gigabyte efter gigabyte av data som idag ofta hanteras manuellt av en utredare. I en stor datamängd finns en massa kunskap som både privat- och offentlig sektor inte alltid kan tillgodogöra sig med manuella processer. Med vår plattform läses data i stället in, indexeras upp och genom en knapptryckning får man förståelse för analyserad data. Det vi erbjuder är något som både är en förmågeskapande dimension och ett verktyg för att, som vi säger, empower the analyst, säger Rolf Rosenvinge avslutningsvis. 

Om Paliscope

Vi är ett svenskt bolag som verkar på cyberarenan. Vi är ett ca 30 personer med kontor i Stockholm och Göteborg. Vi hjälper både stora företag och myndigheter att hantera cyber risk, stora datamängder, organiserad brottslighet och andra säkerhetshot. Vi har en stor mängd kompetenser hos oss med bl a seniora cybersäkerhetsspecialister, management konsulter, analytiker, utvecklare, UX-designers och statsvetare.

För mer info besök oss på www.paliscope.com 

Kontakta oss direkt på www.paliscope.com/contact/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paliscope och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?