Annons

Debatt: Ett krafttag för Sveriges framtid från blå linjen

Utanförskapet ökar lavinartat i Sverige och det krävs en varaktig förändring för att lösa problemen, skriver Filip Adamo, projektledare för Järvaveckan.

Foto:Anders Wiklund/TT

 

Så här ser verkligheten ut:

Sedan 2018 har det skett 1 272 skjutningar i Sverige, 168 döda.

22 procent av allmänheten i Sverige vill inte bo granne med en person från mellanöstern eller med muslimsk bakgrund.

20 procent av utrikes födda är arbetslösa jämfört med 4,6 procent bland inrikes födda.

Medelinkomsten för boende i socioekonomiskt svaga områden är 205 000 kr medan den är 321 000 kr för boende i övriga landet.

Endast 70 procent av boende socioekonomiskt svaga områden klarar nian, medan siffran är 87 procent i övriga landet.

46 procent går ut gymnasiet av boende socioekonomiskt svaga områden, jämfört med 74 procent av boende i övriga landet.

Det är verkligheten. Inte antaganden eller åsikter. Statistik som beskriver förutsättningarna för människorna jag möter dagligen på väg till mitt jobb på Rinkebystråket i Rinkeby – en del av miljonprogrammet, ett program som 1965–1975 skulle skapa en miljon bostäder och framtidstro för en växande befolkning. Nu är det Orten som är identiteten och verkligheten för alla som bor där. Inte framtidstron. Och nu pratar alla om Orten.

”Social hållbarhet är ingen quickfix.”

Förändring skrämmer och uppfattas som farligt av många. Det är att erkänna ett misslyckande och visa på ånger och samtidigt samla kraft för att göra om och göra rätt. Där är vi nu. Vid vägs ände. En farlig återvändsgränd där barn mördar barn, där grannar misstror varandra, klassamhället är tydligare än någonsin och utanförskapet ökar lavinartat.

Nu behövs kraften för en bättre morgondag. Gemensam kraft för arbetet med demokrati, mångfald och inkludering. För att det här landet är till för oss alla; ett vi och inte ett dom. Samhörighet och inkludering istället för segregation.

Vi som jobbar med Järvaveckan finns här som brobyggare och förändringsaktör. Vi har några år på nacken, vi har lärt oss. Lärt oss att tala med och inte om.

Antingen accepterar vi utvecklingen och riskerar att förlora flera generationer utan hopp. Eller så är det nu vi skapar framtidstro och långsiktiga lösningar på våra stora samhällsproblem. Låt oss konstatera att social hållbarhet är ingen quickfix.

Den behöver det tråkiga grundarbetet och den gemensamma insatsen som grund. Preventiva insatser. Förebyggande åtgärder. Korta meningar och viktiga ord som varken genererar likes eller klick till din nyhetsartikel. Men det är den grunden vi tror är nödvändig. Mångfald, inkludering och social hållbarhet.

Ett krafttag för Sveriges framtid.

Låt oss göra ett tankeexperiment. Tänk en klimatdebatt utan Greta Thunberg, De viktiga frågorna gällande HBTQI utan Pride-rörelsen, mänskliga rättigheter utan Amnesty, belysningen av den strukturella rasismen och polisbrutaliteten utan Black Lives Matter.

Tack vare dem ett riktat strålkastarljus mot det vi inte alltid vill se och för en varaktig förändring.

Järvaveckan har sedan starten målmedvetet arbetat med just de här frågorna, sett utanförskapet och hopplösheten och arbetat preventivt. 2019 kom över 50 000 människor till Järvaveckan under fem dagar. 2021 startade vi Järvaveckan Live, en redaktionellt oberoende och kritiskt granskande nyhetsaktör som i dagarna passerade över en miljon streamade minuter från vår 100 timmar långa direktsändning för 100 år till av demokrati.

Ändå möts vi dagligen av tvivlet och ifrågasättandet. Att det är en lokal vecka för folk på Järvaområdet. Ändå fortsätter just det där livsfarliga Vi och Dom. Det är dags att vakna upp nu. Det finns inget vi och dom. Bara ett vi. Ett Sverige. Vi är där och vi har hört mullret från gräsrötterna. De vill vara med.

En kväll i förra veckan nådde vi fram med tunnelbanans blåa linje in till Stockholm city då ett samarbete med Dramaten initierats som vår andra spelplats för årets Järvaveckan. Två timmar senare passerade blåljusen kontoret efter en ny skjutning ute på Järvaområdet.

En nationalscen som spelplats för en nationell angelägenhet. En kraftfull signal om att det här landet är till för oss alla. Om vikten av att skapa möten mellan minoritet och majoritet, insatt och utsatt, stad och förort. Om samhörighet i stället för segregation.

2022 slopar vi även deltagarvavgifter för medverkan och möjliggör för alla att delta.

Den 7 september startar Järvaveckan Live sina sändningar, 100 timmar direktsänt för 100 procent valdeltagande när Sverige går till val den 11:e september. Järvaveckan Live ska få förstagångsväljarna och de som inte annars röstar att utnyttja sin demokratiska rättighet och fatta informerade beslut. Visionen och vägen framåt är utstakad. Vi är redo nu.

Filip Adamo, projektledare, Järvaveckan

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera