1515

Debatt: Det är dags att skaffa ett nytt jobb, Stefan!

Stefan Löfven begärde i veckan avsked som statsminister efter sju år i politikens stormöga. Vad ska han nu göra med sin tid? Det finns stora möjligheter till fortsatt karriär, skriver rekryteringsbolaget Novares grundare Fredrik Hillelson.

GÖTEBORG. Nya partiordförande Magdalena Andersson kommer med blommor vid avtackningen av avgående partiordförande Stefan Löfven under Socialdemokraternas kongress i Göteborg på lördagen.
GÖTEBORG. Nya partiordförande Magdalena Andersson kommer med blommor vid avtackningen av avgående partiordförande Stefan Löfven under Socialdemokraternas kongress i Göteborg på lördagen.Foto:Adam Ihse/TT

Bäste Stefan,

Tack för dina sju år som vårt lands statsminister. Du har hållit ut längre på din post än många vd:ar i näringslivet. Jag har förstått genom åren att många i politiken är hårt arbetande, ständigt i tjänst och att allt ni gör dessutom hårdbevakas av media. Dina år som statsminister har varit klart händelserika. Jag antar att du jobbar minst 60 timmar i veckan, kanske ännu mer. Och detta till en månadslön, som trots att den är hög, inte är särskilt konkurrenskraftig om man utgår från ansvaret. Du är Sveriges femte statsminister sedan Olof Palme och ålderman när du nu lämnar. Ingvar Carlsson var 62 år när han slutade, Carl Bildt var 45 år, Göran Persson var 57 år och Fredrik Reinfeldt var 49 år. Så vad händer nu? Finns det en ny karriär för en före detta statsminister, 64 år fyllda?

Absolut, är mitt svar och jag hoppas innerligt att många ser det på samma sätt som jag gör. Du har minst tio år kvar i aktiv, produktiv ålder. Jag hoppas att du vill vara ett exempel på att ålderismen inte tar över i vårt samhälle och att du har viljan och orken att vara ett föredöme i denna viktiga fråga. 

Som chefsrekryterare sedan 20 år tillbaka träffar jag 700-800 personer per år i Sverige. Inte sällan är det personer i 60-årsåldern som haft höga befattningar som de lämnat eller förlorat. Många känner sig villrådiga om vad nästa steg i karriären kan vara, deras nuvarande arbeten har varit utmanande och krävt ett fullständigt och ibland nästan omänskligt fokus. De har inte haft tid att tänka på framtiden. Det är kanske där du befinner dig?  

Att gå i pension är ett självklart och inte överraskade alternativ efter en intensiv statsministertid. Men min utgångspunkt är ändå att de erfarenheter som byggs under en lång karriär ska fortsätta att komma samhället till godo – så kanske styrelseledamot, ambassadör, konsult eller generalsekreterare?  

Många olika möjligheter alltså. Som statsminister bygger man naturligtvis ett enormt nätverk, vilket är en stor fördel när det gäller ett nytt jobb. Men statsministerjobbet kommer också med utmaningar ur ett rekryteringsperspektiv.

En sådan är att matcha storleken på ditt tidigare jobb. Du har varit VD för Aktiebolaget Sverige, som under 2020 omsatte 4983 miljarder kronor och hade över 10 miljoner anställda, förlåt medborgare. Vad passar en person med detta tidigare ansvar?

En annan utmaning är att silotänket mellan näringsliv, politik, akademi, stat, region, kommun och den ideella världen är stort i Sverige. Dessa sfärer är långt ifrån varandra och få är de som rör sig mellan dem. Beröringsskräcken är stor, och när personer från de egna leden löpande prioriteras, riskerar viktig kompetens att gå till spillo. Det känns kanske tryggt och säkert, men leder till att vårt samhälle inte får den hälsosamma dos av mångfald och olika perspektiv det behöver. 

En tredje utmaning är politisk färg. Innebär förankringen till vänster per automatik att många dörrar i näringslivet är stängda? Här hoppas jag att svaret är nej, och en facklig karriär inom Metall betyder förhoppningsvis en djup förståelse för svensk basindustri. Sent omsider har många trots allt börjat inse vikten av politisk erfarenhet från maktens innersta korridorer, givet att mycket inom näringslivet styrs av politiska beslut på lands- och alltmer EU-nivå. 

En före detta statsminister eller andra höga politiker bör dock alltid sätta sig i självvald karantän. Mitt råd är minst ett år, det vill säga att du siktar på att ha något nytt att göra till årsskiftet 2022/2023, för en minister eller statssekreterare gäller minst sex månader. Jag har genom åren sett ex-politiker fullständigt tappa omdömet när ”mannan fått råda” - ”jag har jobbat statligt och nu vill jag tjäna pengar, mycket pengar” och därmed snabbt förlorat förtroendet i allmänhetens, ja, i allas ögon. Ren girighet är aldrig klädsamt.

Som chefsrekryterare finns det några saker jag tittar extra efter när jag intervjuar kandidater. Det är energi, drivkraft, omdöme, självinsikt, uthållighet, track record, affärsmässighet, ledarskap, kommunikativ förmåga, samarbetsförmåga och integritet. Jag är ganska säker på att en tidigare statsminister scorar högt på de flesta av dessa.  

Så hur gör man då för att sondera olika jobbalternativ? Ge absolut inte intervjuer i media och fiska efter nya uppdrag. Duktiga människor blir tillfrågade, så du kan sitta lugnt i båten och låta oss rekryterare göra vårt jobb. Men ta alla de där samtalen och luncherna som inte hunnits med under statsministertiden. Gamla kollegor, företrädare på posten och kontakter i alla de sfärer du mött i ditt yrkesliv. Tänk utanför lådan men följ din inre kompass. Det är en process, låt det ta tid. Ser fram emot att ses i rekryteringsvimlet. 

I all välmening,

Fredrik Hillelson

VD och grundare av Novare


Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?