Annons

Debatt: Det är dags att skaffa ett nytt jobb, Stefan!

Stefan Löfven begärde i veckan avsked som statsminister efter sju år i politikens stormöga. Vad ska han nu göra med sin tid? Det finns stora möjligheter till fortsatt karriär, skriver rekryteringsbolaget Novares grundare Fredrik Hillelson.

GÖTEBORG. Nya partiordförande Magdalena Andersson kommer med blommor vid avtackningen av avgående partiordförande Stefan Löfven under Socialdemokraternas kongress i Göteborg på lördagen.
GÖTEBORG. Nya partiordförande Magdalena Andersson kommer med blommor vid avtackningen av avgående partiordförande Stefan Löfven under Socialdemokraternas kongress i Göteborg på lördagen.Foto:Adam Ihse/TT

Bäste Stefan,

Tack för dina sju år som vårt lands statsminister. Du har hållit ut längre på din post än många vd:ar i näringslivet. Jag har förstått genom åren att många i politiken är hårt arbetande, ständigt i tjänst och att allt ni gör dessutom hårdbevakas av media. Dina år som statsminister har varit klart händelserika. Jag antar att du jobbar minst 60 timmar i veckan, kanske ännu mer. Och detta till en månadslön, som trots att den är hög, inte är särskilt konkurrenskraftig om man utgår från ansvaret. Du är Sveriges femte statsminister sedan Olof Palme och ålderman när du nu lämnar. Ingvar Carlsson var 62 år när han slutade, Carl Bildt var 45 år, Göran Persson var 57 år och Fredrik Reinfeldt var 49 år. Så vad händer nu? Finns det en ny karriär för en före detta statsminister, 64 år fyllda?

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Absolut, är mitt svar och jag hoppas innerligt att många ser det på samma sätt som jag gör. Du har minst tio år kvar i aktiv, produktiv ålder. Jag hoppas att du vill vara ett exempel på att ålderismen inte tar över i vårt samhälle och att du har viljan och orken att vara ett föredöme i denna viktiga fråga. 

Som chefsrekryterare sedan 20 år tillbaka träffar jag 700-800 personer per år i Sverige. Inte sällan är det personer i 60-årsåldern som haft höga befattningar som de lämnat eller förlorat. Många känner sig villrådiga om vad nästa steg i karriären kan vara, deras nuvarande arbeten har varit utmanande och krävt ett fullständigt och ibland nästan omänskligt fokus. De har inte haft tid att tänka på framtiden. Det är kanske där du befinner dig?  

Att gå i pension är ett självklart och inte överraskade alternativ efter en intensiv statsministertid. Men min utgångspunkt är ändå att de erfarenheter som byggs under en lång karriär ska fortsätta att komma samhället till godo – så kanske styrelseledamot, ambassadör, konsult eller generalsekreterare?  

Många olika möjligheter alltså. Som statsminister bygger man naturligtvis ett enormt nätverk, vilket är en stor fördel när det gäller ett nytt jobb. Men statsministerjobbet kommer också med utmaningar ur ett rekryteringsperspektiv.

En sådan är att matcha storleken på ditt tidigare jobb. Du har varit VD för Aktiebolaget Sverige, som under 2020 omsatte 4983 miljarder kronor och hade över 10 miljoner anställda, förlåt medborgare. Vad passar en person med detta tidigare ansvar?

En annan utmaning är att silotänket mellan näringsliv, politik, akademi, stat, region, kommun och den ideella världen är stort i Sverige. Dessa sfärer är långt ifrån varandra och få är de som rör sig mellan dem. Beröringsskräcken är stor, och när personer från de egna leden löpande prioriteras, riskerar viktig kompetens att gå till spillo. Det känns kanske tryggt och säkert, men leder till att vårt samhälle inte får den hälsosamma dos av mångfald och olika perspektiv det behöver. 

En tredje utmaning är politisk färg. Innebär förankringen till vänster per automatik att många dörrar i näringslivet är stängda? Här hoppas jag att svaret är nej, och en facklig karriär inom Metall betyder förhoppningsvis en djup förståelse för svensk basindustri. Sent omsider har många trots allt börjat inse vikten av politisk erfarenhet från maktens innersta korridorer, givet att mycket inom näringslivet styrs av politiska beslut på lands- och alltmer EU-nivå. 

En före detta statsminister eller andra höga politiker bör dock alltid sätta sig i självvald karantän. Mitt råd är minst ett år, det vill säga att du siktar på att ha något nytt att göra till årsskiftet 2022/2023, för en minister eller statssekreterare gäller minst sex månader. Jag har genom åren sett ex-politiker fullständigt tappa omdömet när ”mannan fått råda” - ”jag har jobbat statligt och nu vill jag tjäna pengar, mycket pengar” och därmed snabbt förlorat förtroendet i allmänhetens, ja, i allas ögon. Ren girighet är aldrig klädsamt.

Som chefsrekryterare finns det några saker jag tittar extra efter när jag intervjuar kandidater. Det är energi, drivkraft, omdöme, självinsikt, uthållighet, track record, affärsmässighet, ledarskap, kommunikativ förmåga, samarbetsförmåga och integritet. Jag är ganska säker på att en tidigare statsminister scorar högt på de flesta av dessa.  

Så hur gör man då för att sondera olika jobbalternativ? Ge absolut inte intervjuer i media och fiska efter nya uppdrag. Duktiga människor blir tillfrågade, så du kan sitta lugnt i båten och låta oss rekryterare göra vårt jobb. Men ta alla de där samtalen och luncherna som inte hunnits med under statsministertiden. Gamla kollegor, företrädare på posten och kontakter i alla de sfärer du mött i ditt yrkesliv. Tänk utanför lådan men följ din inre kompass. Det är en process, låt det ta tid. Ser fram emot att ses i rekryteringsvimlet. 

I all välmening,

Fredrik Hillelson

VD och grundare av Novare

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från TelenorAnnons

Därför är 5G viktigt – för ditt företag

Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.
Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.

Inte bara en bättre teknik – utan avgörande för framtidens affär.

Här avslöjar experten hur 5G kan hjälpa ditt företag.

– Om det kommer någon i din bransch med den här tekniken och du inte är med på tåget, då finns det stor risk att du blir ifrånkörd, säger Martin Whitlock, teknikchef hos Telenor IoT.

Så kan 5G påverka dina IoT-planer – läs mer 

Högre kapacitet, snabbare datahastigheter och mer avancerade möjligheter – men är det nödvändigt? När femte generationens mobilnät, 5G, gör sitt intåg ställer säkerligen många företag och organisationer frågan.

– Faktum är att 5G redan tidigt var efterfrågat av marknaden. I takt med att digitaliseringen sprungit i väg senaste åren har marknaden också större krav på vilken teknik som kan uppfylla de nya behoven för uppkoppling. 5G är en effekt av det, tekniken där är redan i grunden anpassad för IoT-produkter, säger Martin Whitlock och pekar på att 5G skapar nya möjligheter inom flera områden:

– Hemma har du sannolikt en elmätare som utnyttjar tekniken redan nu. Elmätaren i sig är ingen revolution men den svarar mot behovet att snabbt kunna läsa av elförbrukningen. Tittar man visionärt kommer 5G möjliggöra de extrema användningsområdena, som självkörande bilar. Men vi har även avancerad robotteknik inom industrin eller möjligheten att kunna genomföra remote surgery på ett sjukhus på andra sidan jorden eftersom uppkopplingen via 5G är tillräckligt snabb för det.

”4G och 5G kommer att leva parallellt länge”

Samtidigt är Whitlock tydlig med att 5G inte kommer rullas ut över en natt. Han målar upp en tidslinje över tio år med tre större faser: Övergång, utveckling och förvandling.

– Vi tar de första stegen i första fasen nu. Inom EU har vi många saker som är uppkopplade via 2G-nätet, som exempelvis alarmknappar i nyproducerade bilar. Där är en 4G-lösning på gång att ersätta, men det kommer ta tid. Det är svårt att bara släcka ner saker. Men ja, de äldsta näten kommer att fasas ut över tid, säger Whitlock.

När han träffar kunder eller föreläser dyker ofta frågan om även 4G-nätet kommer släckas:

– 4G och 5G kommer att leva parallellt länge, längre än tio år. Med det sagt, ska du designa en produkt idag rekommenderar jag att du ser till att den klarar att kopplas upp både via 4G och 5G- nätet.

Hur ska man som företag då ta sig an utvecklingen? Oavsett bransch gäller det att ha några saker i bakhuvudet, råder Whitlock:

– Det som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Jag vågar påstå att vi är på väg i den riktningen, alla trender pekar dit, säger han och fortsätter:

– Varje gång det kommer en ny generation mobilnät hamnar vi till slut i ett läge där teknologin kommer till stor användning. Ofta kommer marknaden på fler användningsområden än vi operatörer förutspått, och så förväntar jag mig blir fallet även med 5G.

Rekommenderar ett 5G-tänk redan idag

Något av det kanske viktigaste för företag är dock att man inte fastnar i tekniken. 5G är inte ett tekniskt projekt för företaget, utan det handlar om att ta tillvara de möjligheter 5G ger och basera sin affärsutveckling på det. Det borde vara top of mind.

Hur hanterar Telenor IoT:s kunder omställningen?

– Det är en pågående planering hos majoriteten. Man ska komma ihåg att mycket av IoT idag bygger på äldre teknik som fungerar väldigt bra. Några kunder är naturligt mer intresserade av 2G än 5G just nu, men det är naturligtvis så att vi har en dialog om hur övergången ska se ut. Vår starka rekommendation är att du har ett 5G-tänk redan idag och att man förstår hur man kan dra nytta av det. Annars är risken att du blir ifrånkörd.

Därför borde Telenor vara ditt förstaval vid IoT-satsningen  

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera