Liksom många andra europeiska länder är Sverige på väg in i en lågkonjunktur. Nu är en god tid att diskutera hur svenskt näringsliv ska kunna säkra långsiktig internationell konkurrenskraft. Därför är det välkommet att statsminister Ulf Kristersson i regeringsförklaringen tillkännagav att en ny produktivitetskommission ska sjösättas. Sist en sådan utredning presenterades var 1991 (SOU 1991:82).
Den förra kommissionen gjorde ett gediget arbete, men man missade att fånga upp tjänstesektorns snabba tillväxt och det tekniksprång som utvecklingen inom IT/mjukvara skulle komma att innebära för både tillverkningsindustri och tjänstesektor. År 1991 var Microsoft inne på tredje versionen av sitt operativsystem Windows och IT-investeringarna var redan stora. Idag går det inte att tala om framtiden utan att också tala om digitalisering och artificiell intelligens.
Det finns flera lärdomar som kan dras från produktivitetskommissionens år 1991 nu när regeringen förbereder för en ny kommission.
Till detta kommer ett behov av att fokusera både på näringsliv och förvaltning. Gränsen mellan dessa sektorer har blivit allt mer flytande med olika offentligt ägda bolag och marknadslösningar där privata aktörer verkar med offentlig finansiering.
Vår svenska tradition inom styrning och ledarskap är särskilt viktigt att lyfta i dag, eftersom den under gångna decennier har utmanats på bred front av hierarkiska och kontrollbaserade ideal från anglosaxiska länder. Exempelvis märks en övertro på styrning och kontroll, enhetlighet och manualer, centralisering och dokumentation. Inom offentlig sektor går trenderna ibland under beteckningen New Public Management. Detta går på tvärs mot vad organisationsforskare förespråkar för innovativa och effektiva verksamheter med god arbetsmiljö. Toppstyrning och formalism leder ofta till paralyserade organisationer med rädda och passiva medarbetare och chefer, bristande stödstrukturer och en tung administrativ börda. Både arbetsmiljö och prestationer blir lidande. Därför måste det skapas ökad medvetenhet om det flaggskepp Sverige har i det tillitsbaserade ledarskapet. Det uppmuntrar människor att ta ansvar och driva utveckling tillsammans, men rymmer också inslag av kontroll och ansvarsutkrävande som ibland behöver stärkas.
Samhället är i dag komplext och förändras snabbt, varför en utredning riskerar att snabbt bli daterad. Det har gått 32 år sedan den förra utredningen. Det vore värdefullt om den nya kommissionens arbete blev löpande eller återkom med en regelbundenhet på exempelvis fem år. På så vis kunde nya landvinningar vägas in och näringspolitiken snabbt anpassas utifrån nya behov.
Sverige och hela västvärlden står inför stora utmaningar; en lång rad nationella, europeiska och globala kriser behöver hanteras, men vi möter också en allt hårdare internationell konkurrens där EU och Sverige riskerar hamna i bakvattnet. I det läget behöver Sverige vara trygg med vilka värden man står för och hur vår BNP kan växa på ett klimatmässigt och socialt hållbart sätt. Med det svenska tillitsbaserade ledarskapet och vår starka position i innovativa branscher borde vi ha utmärkta förutsättningar, om vi förvaltar dem väl. Den nya kommissionen kan bli en viktig plats för lärande och kraftsamling. I omställningen har politiker och myndigheter en viktig roll som en stödjande och möjliggörande kraft.
Louise Bringselius, docent i organisation, Handelshögskolan i Stockholm och Lunds universitet
Karl Wennberg, professor i entreprenörskap, House of Governance and Public Policy (GaPP) vid Handelshögskolan i Stockholm