1515
Annons

Debatt: Därför behövs mer skatteintäkter

DEBATT. Striden om skatterna är en viktig fråga för många väljare. Vi socialdemokrater vill gå vidare och bygga samhället starkare genom att öka resurserna till välfärden med ytterligare minst 30 miljarder kronor nästa mandatperiod, skriver finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto:Erik Simander / TT

Inom svensk borgerlighet finns en vida spridd förhoppning om att sänkta skatter leder till ökade skatteintäkter. Som bevis förs ofta fram att skatteintäkterna ökade under den borgerliga regeringen trots stora skattesänkningar.

Men för att veta hur skatteintäkterna egentligen har utvecklats måste man ta hänsyn till befolkning och prisnivåer. Skatteintäkterna ökar både med inflationen och när befolkningen växer, utan att det egentligen säger något om den underliggande utvecklingen.

När man tar hänsyn till detta talar siffrorna sitt tydliga språk: Moderaterna genomförde i regeringsställning skattesänkningar på totalt 140 miljarder kronor. Följden blev också att den offentliga sektorns skatteintäkter i fasta priser minskade med 9.000 kronor per invånare i Sverige.

Ser man enbart till de statliga skatteintäkterna, som riksdag och regering huvudsakligen påverkar, så var minskningen ännu större. Det kompenserades delvis av ökade kommunalskatteintäkter, men långt ifrån tillräckligt.

Det kan jämföras med den socialdemokratiska regeringen som styrde mellan 1994 och 2006. För att städa upp i statsfinanserna efter finanskrisen i början av 1990-talet höjdes skatter och avgifter med ungefär 130 miljarder kronor inom ramen för den så kallade budgetsaneringen.

Allt eftersom Sveriges ekonomi stärktes, sänktes sedan skatten med ungefär 90 miljarder kronor som kompensation för tidigare höjningar. Netto höjdes skatten med ungefär 40 miljarder kronor. Under samma tidsperiod ökade den offentliga sektorns skatteintäkter i fasta priser med över 50.000 kronor per invånare.

Slutsatsen av detta är enkel. Det är inte är gratis att sänka skatter – någonstans måste pengarna tas ifrån. Man kan också formulera det såhär: Det går inte att samtidigt utlova socialdemokratisk välfärd och moderata skattesänkningar. Man måste välja.

Konsekvensen av Moderaternas skattesänkningar och de minskade skatteintäkter som följde är också tydliga. Under de moderata regeringsåren skedde den största minskningen av anställda per invånare som Sverige har sett sedan budgetsaneringen efter 1990-talskrisen. Trots att befolkningen växte – och därmed behoven av vård, skola och omsorg – hölls antalet anställda tillbaka. Det ledde inte bara till en försämrad välfärd utan också försämrad arbetsmiljö för personalen. Från 2010 började antalet sjukskrivningar också öka bland offentliganställda.

Moderaternas skattesänkningar finansierades dock inte bara genom att öka pressen på anställda i välfärden utan också genom lån, främst under de sista regeringsåren. Att den förra regeringen lät de offentliga finanserna gå med underskott efter att den globala finanskrisen slog till är förstås en sak.

Men Moderaternas stora underskott i statsfinanserna byggdes i själva verket upp senare, mellan 2012 och 2014. Genom att de sänkte skatten på lånade pengar växte underskottet i mycket snabb takt och översteg till slut 60 miljarder kronor. Det var nästan tre gånger så mycket som efter finanskrisen.

När den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde var ett av våra viktigaste mål att städa upp det stora underskottet och samtidigt börja laga revorna i välfärden. Vi har bedrivit en stram finanspolitik som i kombination med en aktiv arbetsmarknadspolitik och en stark konjunktur bidragit till att 300.000 fler går till jobbet sedan regeringen tillträdde. Underskotten har nu vänts till stora överskott, samtidigt som statsskulden som andel av BNP är på sin lägsta nivå sedan 1977.

Resultatet talar sitt tydliga språk. Den offentliga sektorns skatteintäkter bedöms mellan 2014 och 2018 ha ökat med 19.000 kronor per invånare, i fasta priser. Det är så vi har kunnat öka resurserna till välfärden med 35 miljarder kronor. Sedan 2014 arbetar också 100.000 fler inom vård, skola och omsorg. Nu vill vi socialdemokrater gå vidare och bygga samhället starkare genom att öka resurserna till välfärden med ytterligare minst 30 miljarder kronor nästa mandatperiod.

Det vill vi göra eftersom Sverige nu på allvar har gått in i det demografiska skiftet med fler barn som föds samtidigt som vi lever allt längre. I hårda siffror kommer Sveriges befolkning att växa med 200.000 barn och 300.000 äldre de kommande åren. Att människor skaffar barn och lever längre är en positiv utveckling – men det ställer också krav. Vi kommer att behöva bygga hundratals nya förskolor, skolor, vårdcentraler och äldreboende. Dessa måste i sin tur bemannas med tiotusentals pedagoger och vårdpersonal som ska utbildas och anställas. Den politiker som inte är beredd att göra detta förespråkar i praktiken nedskärningar i välfärden.

Socialdemokraternas besked är tydligt: Vi kan bygga ut Sveriges välfärd om vi vill. Men det kräver att vi håller fast vid en ansvarsfull finanspolitik och väljer bort stora skattesänkningar. Har man inte ordning i statsfinanserna är det i slutänden alltid välfärden som får ta smällen.

Magdalena Andersson, finansminister (S)


Innehåll från Swedbank FörsäkringAnnons

Swedbank Försäkring – försäkrad trygghet genom hela livet

Med konkurrenskraftiga personförsäkringar och pensionslösningar hittar Swedbank Försäkring nöjda kunder över hela landet. Hållbarhet, ekonomisk trygghet och personlig service är ledord i företagets erbjudande.

Tack vare Swedbanks och sparbankernas kontorsnät har Swedbank Försäkring stark lokal förankring i hela Sverige. Det, i kombination med produktutbudet och företagets omfattande fokus på hållbarhet, förklarar varför många väljer att bli kund här. Det finns även ekonomiska vinster med valet:

– Statistiken för avtalspension från Konsumenternas försäkringsbyrå visar att vår fondförsäkring levererat bäst avkastning av alla aktörer de senaste åren. Du får helt enkelt mer i plånboken som pensionär om du sparar hos oss, säger Johanna Okasmaa-Nilsson, vd för Swedbank Försäkring.

För både privat- och företagskunder

Swedbank Försäkring erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och person- och riskförsäkringar för både privatkunder och företag. Med 30 års erfarenhet och 300 miljarder i förvaltat kapital kombinerar man erfarenhet med framåtsträvande – allt för att främja hälsa och ekonomisk trygghet för sina kunder.

– Vi är ett fullsortimentsbolag med såväl sparande som riskprodukter. Swedbank Försäkring tillgodoser de behov av försäkringsskydd och sparande som en privatperson har genom livet, och med de försäkringslösningar vi erbjuder företagskunder hjälper vi dem att bli attraktiva arbetsgivare med förutsättningar för långsiktig tillväxt, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Personlig rådgivning med Trygghetskollen 

En av de mest uppskattade produkterna är Tryggaförsäkringarna, liv- och sjukförsäkringar för privatpersoner. Försäkringarna skapar förutsättningar att göra långsiktiga planer samtidigt som de ger en trygg plattform för livets olika händelser. 

– Med våra Tryggapaket får man rådgivning via sin bank – Trygghetskollen – där vi ser över hela behovet av försäkringssparande, allt från att kan man bo kvar i huset om ens partner avlider till vad som händer om man blir sjuk eller arbetslös. Möjligheten till individuell rådgivning och ett försäkringspaket anpassat efter ens unika behov skiljer oss från många av våra konkurrenter, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Nu lanseras Pensionsspar Privat

I vår lanserar Swedbank Försäkring en helt ny produkt: Pensionsspar Privat, en kapitalförsäkring för pensionssparande som kommer att kunna tecknas både på bankkontoret och digitalt i internetbanken eller appen.

– Vi ser ett stort behov av att hjälpa människor att spara till pensionen. Idag sker det ofta via investeringssparkonton, något som inte är optimalt för just pensionssparande. Därför har vi skapat Pensionsspar Privat och satt samman hållbara portföljer där vi ska försöka nå samma fina avkastning som vi har inom avtalspension, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Om Swedbank Försäkring

Swedbank Försäkring grundades 1990 och är ett dotterbolag till Swedbank. Man erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar samt person/riskförsäkringar till privatkunder och företag. Swedbank Försäkring har omkring 1,2 miljoner kunder och det förvaltade kapitalet uppgår till 300 miljarder.

Läs mer på swedbank.com/forsakring

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank Försäkring och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?