1515
Annons

Debatt: Därför återvänder jag till partipolitiken

Efter sju års misslyckande står det klart att socialdemokraterna inte kan bättre. Karin Svanborg-Sjövall står inte längre ut och förklarar varför hon återvänder till partipolitiken efter tolv år. 

Foto:Jack Mikrut

Förra året inträffade en händelse som var av liten betydelse för mänskligheten, men av stor betydelse, för ett litet liv. Min son gick själv till skolan för första gången. Plötsligt surrade polishelikoptrar i luften. Ett mord - en ren avrättning, skulle det visa sig - hade skett i närheten. Mitt i mitt medelklassreservat.

Den här händelsen är inte huvudskälet till att jag i dagarna har börjat arbeta för Ulf Kristersson, och för ett maktskifte. Det är, sorgligt nog, inget märkvärdigt att det grova våldet letar sig in i mitt bostadsområde – i likhet med Covid har kriminaliteten fått samhällsfarlig masspridning.

Men i en mening har det spelat roll. Varje gång Morgan Johansson presenterar åtgärder som för en vecka sedan var populism för att nästa vara självklar regeringspolitik, svider det där minnet till.

Alla partier har genomfört stora positionsförflyttningar de senaste åren, många ideologiskt prövande. Vad som gör detta utpräglade maktpartis anspråk på högre moralisk resning så stötande är den olidliga lätthet med vilken Socialdemokraterna har satt i system att i samma andetag håna och låna.

Faktum är att de verkar sakna botten.

Jag har inte varit partiaktiv på tolv år och hade inga planer på att bli det igen. Men inte sedan 2006 – sist vi såg en riktigt tröttkörd, retlig och idétom socialdemokratisk regering, har jag känt en sådan frustration över den arrogans, inkompetens och hyckleri som just nu kännetecknar regeringspartiet.

Jag står inte ut med tanken på att sju år av vanskötsel inte ska få några konsekvenser. Och jag kan för mitt liv inte begripa varifrån den här undergivenheten och anpassligheten kommer ifrån, som Socialdemokraterna sprider omkring sig.

De går alltså inte på vatten. Skickliga maktspelare, men inga mytologiska figurer med livstidsprenumeration på Rosenbad. Socialdemokraterna är inte bättre än så här. Framförallt kommer det inte bli bättre än så här.

I sju års tid har det varit någon annans fel att integrationen inte fungerar. Någon annans fel att ett energisystem i världsklass medvetet har slagits sönder. Någon annans fel att den gradvisa självständighet som mina och andras växande barn har rätt till, får skjutas upp. Allt, och alltid, någon annans fel.

Jag står inte ut med det heller.

Det märkliga är inte att regeringen verkar ganska nöjd med att sitta på en makt som man har begränsade möjligheter att göra något med, annat än att stoppa, hota, och förhala. Det märkliga är många runt omkring tycks instämma. Januariavtalet byggde på samma premiss. Föreställningen om att det här är ett parti som inte bara kan, utan vill, räddas från sina socialistiska instinkter sträcker sig långt in i näringslivet. Tro mig: det är dags att släppa det.

För så här kan man inte leda ett land. Uppfattningen om att den ”sanna” Socialdemokratin återuppstår i Miljöpartiets frånvaro är lika befängd som föreställningen att dess närvaro kan frånkopplas sin regeringspartner.

Dels därför att de fortfarande utgör samma regeringsunderlag – Socialdemokraterna kommer alltså inte undan Miljöpartiet, eller för den delen Vänsterpartiet, efter nästa val. Dels därför att en regering fattar alla beslut – även icke-beslut, kollektivt. Att kärnkraften äventyrats av Miljöpartiets förhalande i slutförvarsfrågan är exakt lika mycket Magdalena Anderssons ansvar, som Per Bolunds.

Jag är i grunden en obotlig optimist. Allt är inte kolsvart, och allt är inte politik. I vissa akuta frågor kan de stora partierna behöva lägga sina konflikter åt sidan. Men en levande demokrati behöver också meningsfulla politiska strider. Och de kommer vi få det kommande året. 

Vi har en försvarsminister som under den största säkerhetspolitiska krisen på decennier viger sitt linjetal åt att attackera människors rätt att välja skola. En näringsminister, som i sin tidigare kapacitet som fackbas ifrågasatte företags rätt att röra sig över landsgränser. En miljöminister som profilerat sig på att tala illa om det näringsliv, som just nu bär den gröna omställningen på sina axlar. Och vi har en justitieminister som ifrågasatt om man är ”människa”, om man bedriver den migrationspolitik som regeringen för just nu.

Och så när människor fantasier om en samlingsregering? Tack. Vi behöver en ny.

 

Karin Svanborg-Sjövall

talskrivare och politiskt sakkunnig moderaternas partiledarstab, tidigare vd Timbro


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?