Annons

Debatt: Centerpartiet säger nej till exitskatten

DEBATT. Regeringens planer på den så kallade exitskatten drabbar småföretagare och företag med internationell verksamhet. Dess verkningar slår hårt mot just det vi vill se växa och är hårdast i Europa, skriver Annie Lööf och Emil Källström.

NEJ. Centerpartiets mål är att Sverige i varje läge ska tillämpa konkurrenskraftiga skatter och regler för jobb, företagande och investeringar. Det innebär att vi är motståndare till utformningen av den nu föreslagna exitskatten, skriver Annie Lööf och Emil Källström.
NEJ. Centerpartiets mål är att Sverige i varje läge ska tillämpa konkurrenskraftiga skatter och regler för jobb, företagande och investeringar. Det innebär att vi är motståndare till utformningen av den nu föreslagna exitskatten, skriver Annie Lööf och Emil Källström.Bild:Erik Nylander/TT

Vårt näringsliv är mer globalt än någonsin. Fler och fler företag har hela världen som marknad, från dag ett. Sverige behöver alla jobb och alla företag. Vi behöver ha ett bra och konkurrenskraftigt näringslivsklimat för så väl små och stora företag, tunga industriföretag och växande tjänsteföretag, Företag som funnits länge, och nya, entreprenöriella uppstickare. Ska Sverige kunna fortsätta vara en jobbskapande, dynamisk ekonomi krävs ett politiskt ledarskap som ser behovet och betydelsen av ett starkt näringsliv, sänkta kostnader, bra infrastruktur och god kompetensförsörjning.

Var företag placerar sina huvudkontor, var människor bosätter sig, startar och driver sitt företag och till vilka länder talanger och kompetens söker sig har stor betydelse. På en global, kunskapsintensiv arbetsmarknad kommer vi att behöva fler spännande startups och banbrytande techbolag, både som startar i Sverige men som också flyttar sin verksamhet hit. Men allt är inte ny teknik. Svenskt näringsliv bärs också upp av nya och gamla familjeföretag som år efter år levererar produkter som kunderna efterfrågar. Verksamheter som skapat jobb, inte minst på landsbygden, i generationer. 

Att det är företagen som skapar jobben och att fyra av fem nya jobb skapas i små och växande företag är en insikt som uppenbart saknas hos Socialdemokraterna. Istället för ett gott företagsklimat har regeringen gång på gång föreslagit nya skattehöjningar. Senast i raden är hotet om en ny så kallad exitskatt som allvarligt försämrar förutsättningarna för såväl startupbolag som familjeföretag, men också investeringsklimatet och möjligheten att attrahera kompetens från andra delar av världen. 

Skatten innebär att den som flyttar från Sverige blir fortsatt skyldig att betala skatt på orealiserade framtida vinster i sitt företag och i sina värdepappersinnehav, oavsett om personen aldrig återvänder till Sverige. Anledningen till skatten är att man ska komma åt skattesmitare, enligt regeringen.

Men förslaget riskerar få kraftiga följdverkningar för jobben. Med en exitskatt bygger Socialdemokraterna återigen en mur runt Sverige. Det kommer att få negativa konsekvenser för både jobben och ekonomin. Om förslaget blir verklighet kommer Sveriges konkurrenskraft att minska. Blir det svårare att lämna Sverige som företagare, då blir det också mindre attraktivt att flytta sitt företag till Sverige. Vi riskerar skrämma bort globala talanger och startupföretag. Då kan vi missa stora investeringar och gå miste om många av framtidens jobb och stora skatteintäkter.

Dessutom innebär förslaget att det blir väldigt svårt för ett antal familjer som driver företag att lämna över verksamheten till nästa generation. Hela familjeföretag riskerar att raseras. Låt säga att den siste av två föräldrar avlider och lämnar efter sig ett företag som drivits i generationer. Om barnen som ärver företaget bor utomlands kan de tvingas sälja hela eller delar av verksamheten för att kunna betala skatt på den tillgång som företaget utgör. En ny variant av den gamla, skadliga arvsskatten. På det sättet kan exitskatten allvarligt försämra möjligheterna för familjeföretag och ordnade generationsskiften i Sverige.

Detta betyder förstås inte att skattesmitande företag och privatpersoner ska lämnas därhän. Tvärtom, grundregeln är att pengar som tjänas i Sverige ska beskattas i Sverige. Det finns idag redan regler som hindrar skatteflykt, men de är för lätta att komma runt. Vi behöver öka transparensen och se över möjliga åtgärder tillsammans med andra länder. Vi är öppna för ytterligare åtgärder för att bättre komma åt dem som undviker skatt med avancerade upplägg, men svaret kan inte vara att införa en lagstiftning som drabbar Sveriges förmåga att locka nya företag, försämrar Sveriges konkurrenskraft och försvårar för familjeföretag att genomföra ett generationsskifte.

De föreslagna reglerna är uppenbart hårdare än motsvarande regelverk i andra europeiska länder. Centerpartiets mål är att Sverige i varje läge ska tillämpa konkurrenskraftiga skatter och regler för jobb, företagande och investeringar. Det innebär att vi är motståndare till utformningen av den nu föreslagna exitskatten. Om den införs riskerar Sverige att hamna på efterkälken i den globala konkurrensen – och då hotas i förlängningen både näringslivets konkurrenskraft, jobben och välfärden.

Annie Lööf, partiledare (C)
Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C)


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?