Sverige behöver fler företagare, samtidigt som entreprenörskapet kraftigt faller i Sverige. Vi står inför en mycket omvälvande period i världen, kanske större än den industriella revolutionen, där gamla företag kommer gå under och nya växa upp med raketfart.
Vi är många små och medelstora företag som är bekymrade över regeringsbildningen eftersom vi behöver en icke-socialistisk regering och en liberal företagsvänlig politik för att företagare ska våga satsa i Sverige.
Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet bedrivit en politik som har väsentligt försvårat för små och medelstora företag de senaste fyra åren.
Detta har lett till en kraftig minskning av nystartade bolag i många branscher, kraftigt minskande antal kvinnliga entreprenörer samt en internationellt sett låg andel företagare bland utrikes födda. Orsaken är Vänsterpartiets inflytande, men även Socialdemokraternas ideologiska misstänksamhet mot mindre och medelstora företag.
Näringslivet är kluvet i frågan om regeringsbildning och den största skiljelinjen går å ena sidan mellan representanter för storföretag, som av tradition har fått förmåner av stabila socialdemokratiska regeringar och å andra sidan mindre företag som är beroende av en liberal företagsvänlig politik.
Många gånger har storföretagen fått fördelar av de hinder som vänsterregeringar har satt upp vilket har skapat lite av en ohelig allians.
Näringslivets kluvenhet har därför inget med synen på SD att göra, för där tycker man relativt lika. De flesta som driver företag har en bra och inkluderande ledarstil, många duktiga utrikesfödda anställda och en positiv syn på EU. Skillnaden går i stället i hur skadlig socialdemokratin är för företagandet.
Till skillnad från alla andra mindre länder i Europa är entreprenörskapet på kraftig tillbakagång i Sverige visar GEM-rapporten för 2017. Teknikföretag har stora utmaningar och företagsflytten har accelererat. Det beror delvis på brist på arbetskraft, där de som vill attrahera utländsk arbetskraft har mötts av långa väntetider hos myndigheter, bostadsbrist, optionsbeskattning och risk för kompetensutvisning.
Innovativa företag som levererar digitala lösningar till vård och skola har fått satsa på marknader utanför Sverige eller se sin verksamhet stå och stampa. Kvinnligt företagandet faller kraftigt i Sverige till följd av den diskussion som varit kring vinster i välfärden, införande av hårdare kontroller av IVO inom vårdsektorn och försämring av rut. Enligt Di minskar andelen Gasellföretag inom välfärdsektorn och handeln mest.
Sverige har också sämre siffror än andra länder vad gäller företagande bland utrikes födda. Bemötandet som företagare får från kommun och tjänstemän har också blivit stadigt sämre under de senaste fyra åren.
Sverige kan inte längre överleva genom en axel mellan storföretag och socialdemokrater. Det handlar om framtiden för våra jobb, vår ekonomi och vår välfärd. Innovativa produkter inom välfärdssektorn skulle kunna vara ett av Sveriges viktigaste exportområden framöver. Så blir det inte. Sverige halkar efter. Vi behöver en vinnande strategi för att locka personer att starta företag, skapa incitament för att växa och locka till oss personer från utlandet. Då skapar vi gemensamt ett Sverige 2.0.
Centerpartiet har nu en vågmästarroll och är samtidigt det parti som tydligast har stått upp för små och medelstora företag. Många företagare har röstat på Centern. Nu uppmanar vi Centern: Driv inte Sverige i armarna på en vänsterregering utan stå upp för företagande, för ekonomins, jämställdhetens och integrationens skull. Centern behövs i en alliansregering.
För att citera Churchill: Somliga ser företag som en farlig tiger som bör skjutas. Andra ser dem som en ko som man kan mjölka. Få ser dem för vad de är: Arbetshästen som drar hela kärran.
Hellen Wohlin Lidgard, grundare av fyrfaldiga gasellföretaget Pointer, styrelseordförande/styrelseledamot i sex bolag
Jeanette Holm, grundare och ägare till Nannynu, Nannyakuten, Tidynu, Alltjänstpoolen, Sproutz och Lekhallen med totalt över 1.000 anställda