Annons

DEBATT: ”Byt ut samtliga ministrar – låt ingen av dem ta över”

Av de fem kandidater som spås ta över efter statsminister och partiledare Stefan Löfven ligger finansminister Magdalena Andersson bäst till. Men de är alla en del av en politik som misslyckats. Det skriver Jan Emanuel Johansson (S) som också meddelat att han skulle svara ja om han fick frågan att ta över efter Stefan Löfven.

STÄLLER UPP: ”Jag är socialdemokrat för att jag tror på arbetet som det förenande kittet”, skriver Jan Emanuel Johansson.
STÄLLER UPP: ”Jag är socialdemokrat för att jag tror på arbetet som det förenande kittet”, skriver Jan Emanuel Johansson.Foto:Robert Björk

Om du fortsätter göra vad du gjort tidigare, så kommer du också fortsätta få ungefär samma resultat. Påståendet är applicerbart på politiken. Om man är missnöjd med politikens utfall så måste man ändra politiken. 

Den 27 januari 2012 valdes Stefan Löfven till partiledare för Socialdemokraterna.  Han har varit Sveriges statsminister sedan den 3 oktober 2014. Om man tycker att den politiska utvecklingen sedan dess varit bra, så ska man ändra på så lite som möjligt. 

Stefan Löfven avgår nu som partiledare. 

Av de fem toppkandidater som lyfts fram så är samtliga nuvarande ministrar i Stefan Löfvens nuvarande regering. 

Den som ligger närmast till hands att bli vald är finansminister Magdalena Andersson. En av Stefan Löfvens absolut närmaste. En som i vått och torrt stått upp för den politik som förts och som är ansvarig för det utfall den förda politiken fått. Blir hon statsminister så kommer skillnaden ligga i att samma politik, samma 73 punktsprogram administreras av en kvinna. 

För den som tycker könsaspekten är av central betydelse så vore det ju enklare och mer rakryggat att välja Annie Lööf som partiledare och därmed statsminister. Det är ju krasst hennes och Miljöpartiets politik Stefan Löfven administrerat. 

Jag uppskattar många av dagens ministrar som personer och vänner. Men det är inte vänskap och kollegialitet som ska premieras i politik. Det är resultat. Om det socialdemokratiska partiet ska finna tillbaka till socialdemokratin så kan inte kompassen hållas av dem som lett vägen därifrån. 

Ansvar är en dygd. Man skyller inte ifrån sig. Som politiker ska man se till vad ens beslut leder till för folket. Utfallet för den vanliga, strävsamma, arbetande människan är det som räknas. Om ens beslut lett till att mer otrygghet (mer skjutningar, sprängningar, mord och organiserad brottslighet) högre arbetslöshet (sedan 2014 är Sverige det enda landet i Europa som har ökande arbetslöshet) och industrikris (elbrist, produktionsflytt, kompetensbrist), ska man belönas genom att få sitta kvar eller få en högre position då? 

Har någon av regeringens ministrar sagt ifrån? Tagit avstånd från någon av de 73 punkter som slagit direkt mot de tidigare väljarleden? Om någon burit en egen övertygelse eller alternativa idéer, vad har hindrat dem att gå ut med dem? Varför har ingen bara sagt: ”Vad håller vi på med? Hur kan vi sälja ut oss för makten? Varför går vi inte bara i opposition och låter Centern och MP driva dessa galenskaper själva?”

Jag är socialdemokrat för att jag tror på arbetet som det förenande kittet

Vad skulle på riktigt förändras i partiets politik om Stefan Löfven ersätts av en av sina ministrar? På vilket sätt skulle det bli bättre för den arbetande, strävsamma klassen? 

Min övertygelse är att socialdemokratin måste återfinna sitt förenande kitt. Det som ger medborgaren sin känsla av tillhörighet. Jag är socialdemokrat för att jag tror på arbetet som det förenande kittet. Att vi alla ska bidra utefter våra förutsättningar. Att vi ställer krav på varandra. Vägen in i gemenskapen går genom att bidra till gemenskapen. Ett politiskt parti representerar en grupp som har något gemensamt. Socialdemokraterna är ett arbetarparti. Vi representerar dom skötsamma som vill göra rätt för sig. Den strävsamma klassen. Vi är inte ett bidragsparti. Vi är inte ett migrationsparti. Vi är inte identitetspolitiker, libertarianer eller nyliberaler. Vi är socialdemokrater och vi måste driva socialdemokrati så som den formats från Per Albin Hansson till Göran Persson.  

Vill du få samma utfall av politiken som du fick igår, även imorgon så ska du inte ändra på något. Då är det logiskt att välja en partiledare så ideologiskt lik den föregående som möjligt. Allra helst då någon av den föregående partiledarens ministrar. 

Min vision är att få socialdemokraterna att bli socialdemokrater igen. Då krävs en helst annan politik. Ska vi nå dit så måste samtliga ansvariga ministrar bytas ut, inte bli partiledare. 

 

Jan Emanuel Johansson

Socialdemokrat i intern opposition. Meddelade i dag i Aftonbladet att han skulle ställa upp som partiledare om han fick chansen.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från EKNAnnons

Så möter Nordea utmaningarna för tillväxtbolagen

Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.
Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.

Snabbväxande och skalbara techbolag står inför utmaningar i det nya marknadsklimatet. Men genom att samarbeta med bland andra EKN, Exportkreditnämnden, har Nordeas specialistenhet Startup & Growth möjlighet att fortsätta ge viktiga krediter till bolagskunderna – och det till lägre risk.

Fånga upp framtidens giganter och behåll bra kunder – läs mer om EKN:s garantier

Efter att konceptet gjort succé i Finland startade Nordea för fem år sedan specialistenheten Startup & Growth i Sverige. Här arbetar man specifikt mot digitala och techdrivna tillväxtbolag och stöttar deras tillväxtresor genom finansiering och rådgivning. Sedan årsskiftet är Kim Larsson Nyheim chef för enheten.

– Det är otroligt kul att få jobba med de här snabbväxande bolagen. Det händer så mycket och jag får träffa väldigt smarta och intressanta personer från både företags- och investerarsidan, säger Kim Larsson Nyheim.

Han menar att en av styrkorna med Nordea Startup & Growth är att de kan vara mer framåtlutade med finansiering än man vanligtvis är inom banksektorn.

– Inom klassisk banking vill man se kanske tre år med positivt resultat och gedigna säkerheter. Men vi kan erbjuda våra bolagskunder finansiering mycket tidigare – om vi ser att de har en underliggande lönsamhet.

Ett skifte för sektorn

Frågan om finansiering har ställts på sin spets för tillväxtföretagen det senaste året. I den tidigare lågräntemiljön har många bolag kunnat fokusera på att visa upp ambitiösa expansionsplaner för potentiella investerare, men nu är läget ett annat. Enligt Kim Larsson Nyheim finns det fortfarande mycket kapital ute på marknaden, men investerare är avvaktande. Då kan en rådgivande affärspartner på banken vara extra värdefull.

– Eftersom vi har daglig dialog med investerare vet vi hur de tänker och vad de håller utkik efter just nu. I dag ser vi ser till exempel att vi närmar oss varandra i hur vi analyserar bolagen. Dessutom vet vi vad andra bolag gör för att anpassa sig till den nya verkligheten, till exempel hur de justerar sina tillväxtstrategier för att premiera lönsamhet och likviditet över expansion. Allt detta är värdefull information för våra kunder, säger han.

Minskar risken med EKN

Nordea Startup & Growth arbetar långsiktigt och stöttar bolag genom hela sin tillväxtresa. För att fortsätta erbjuda finansiering även när det är turbulent på marknaden samarbetar de gärna med aktörer som EKN, Exportkreditnämnden, en myndighet med uppdrag att främja svensk export. EKN har en rörelsekreditgaranti som riktar sig just till tillväxtbolag, Exportsprånget, och när den används står EKN för upp till 75 procent av bankens kreditrisk.

– Att samarbeta med EKN gör att vi kan fortsätta titta på finansiering till de snabbväxande techbolagen. Det gör i sin tur oss till en än mer relevant partner för våra kunder, särskilt i dessa tider, säger Kim Larsson Nyheim.

Nordea Startup & Growth och EKN samarbetar gärna med bolag som går mot lönsamhet och behöver en rörelsekredit för att balansera likviditeten.

– Det är till exempel vanligt att bolag har säsongsvariationer att hantera och då kan en rörelsekredit vara en bra lösning. Genom att stötta de snabbväxande techbolagens likviditetshantering skapar vi och EKN bättre förutsättningar för deras tillväxtresa, marknadsklimatet till trots.

Läs mer om EKN:s garantier – hjälp företag med goda framtidsutsikter att växa

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera