1515

DEBATT: ”Byt ut samtliga ministrar – låt ingen av dem ta över”

Av de fem kandidater som spås ta över efter statsminister och partiledare Stefan Löfven ligger finansminister Magdalena Andersson bäst till. Men de är alla en del av en politik som misslyckats. Det skriver Jan Emanuel Johansson (S) som också meddelat att han skulle svara ja om han fick frågan att ta över efter Stefan Löfven.

STÄLLER UPP: ”Jag är socialdemokrat för att jag tror på arbetet som det förenande kittet”, skriver Jan Emanuel Johansson.
STÄLLER UPP: ”Jag är socialdemokrat för att jag tror på arbetet som det förenande kittet”, skriver Jan Emanuel Johansson.Foto:Robert Björk

Om du fortsätter göra vad du gjort tidigare, så kommer du också fortsätta få ungefär samma resultat. Påståendet är applicerbart på politiken. Om man är missnöjd med politikens utfall så måste man ändra politiken. 

Den 27 januari 2012 valdes Stefan Löfven till partiledare för Socialdemokraterna.  Han har varit Sveriges statsminister sedan den 3 oktober 2014. Om man tycker att den politiska utvecklingen sedan dess varit bra, så ska man ändra på så lite som möjligt. 

Stefan Löfven avgår nu som partiledare. 

Av de fem toppkandidater som lyfts fram så är samtliga nuvarande ministrar i Stefan Löfvens nuvarande regering. 

Den som ligger närmast till hands att bli vald är finansminister Magdalena Andersson. En av Stefan Löfvens absolut närmaste. En som i vått och torrt stått upp för den politik som förts och som är ansvarig för det utfall den förda politiken fått. Blir hon statsminister så kommer skillnaden ligga i att samma politik, samma 73 punktsprogram administreras av en kvinna. 

För den som tycker könsaspekten är av central betydelse så vore det ju enklare och mer rakryggat att välja Annie Lööf som partiledare och därmed statsminister. Det är ju krasst hennes och Miljöpartiets politik Stefan Löfven administrerat. 

Jag uppskattar många av dagens ministrar som personer och vänner. Men det är inte vänskap och kollegialitet som ska premieras i politik. Det är resultat. Om det socialdemokratiska partiet ska finna tillbaka till socialdemokratin så kan inte kompassen hållas av dem som lett vägen därifrån. 

Ansvar är en dygd. Man skyller inte ifrån sig. Som politiker ska man se till vad ens beslut leder till för folket. Utfallet för den vanliga, strävsamma, arbetande människan är det som räknas. Om ens beslut lett till att mer otrygghet (mer skjutningar, sprängningar, mord och organiserad brottslighet) högre arbetslöshet (sedan 2014 är Sverige det enda landet i Europa som har ökande arbetslöshet) och industrikris (elbrist, produktionsflytt, kompetensbrist), ska man belönas genom att få sitta kvar eller få en högre position då? 

Har någon av regeringens ministrar sagt ifrån? Tagit avstånd från någon av de 73 punkter som slagit direkt mot de tidigare väljarleden? Om någon burit en egen övertygelse eller alternativa idéer, vad har hindrat dem att gå ut med dem? Varför har ingen bara sagt: ”Vad håller vi på med? Hur kan vi sälja ut oss för makten? Varför går vi inte bara i opposition och låter Centern och MP driva dessa galenskaper själva?”

Jag är socialdemokrat för att jag tror på arbetet som det förenande kittet

Vad skulle på riktigt förändras i partiets politik om Stefan Löfven ersätts av en av sina ministrar? På vilket sätt skulle det bli bättre för den arbetande, strävsamma klassen? 

Min övertygelse är att socialdemokratin måste återfinna sitt förenande kitt. Det som ger medborgaren sin känsla av tillhörighet. Jag är socialdemokrat för att jag tror på arbetet som det förenande kittet. Att vi alla ska bidra utefter våra förutsättningar. Att vi ställer krav på varandra. Vägen in i gemenskapen går genom att bidra till gemenskapen. Ett politiskt parti representerar en grupp som har något gemensamt. Socialdemokraterna är ett arbetarparti. Vi representerar dom skötsamma som vill göra rätt för sig. Den strävsamma klassen. Vi är inte ett bidragsparti. Vi är inte ett migrationsparti. Vi är inte identitetspolitiker, libertarianer eller nyliberaler. Vi är socialdemokrater och vi måste driva socialdemokrati så som den formats från Per Albin Hansson till Göran Persson.  

Vill du få samma utfall av politiken som du fick igår, även imorgon så ska du inte ändra på något. Då är det logiskt att välja en partiledare så ideologiskt lik den föregående som möjligt. Allra helst då någon av den föregående partiledarens ministrar. 

Min vision är att få socialdemokraterna att bli socialdemokrater igen. Då krävs en helst annan politik. Ska vi nå dit så måste samtliga ansvariga ministrar bytas ut, inte bli partiledare. 

 

Jan Emanuel Johansson

Socialdemokrat i intern opposition. Meddelade i dag i Aftonbladet att han skulle ställa upp som partiledare om han fick chansen.


Innehåll från Apper SystemsAnnons

Därför använder Nordens största restauranghus Apper för en mer effektiv verksamhet

UMOE Restaurants är Nordens största restauranghus och driver bland annat Starbucks, Peppes Pizza, TGI Fridays och Blender. För stora restaurangverksamheter som denna med många försäljningsställen krävs det att system är stabila och fungerar smidigt både för personal, kunder och driftansvariga. Till hands har UMOE it-specialisterna Apper som hjälper restauranghuset att effektivt driva verksamheten med hjälp av integrerade system – så här funkar det.

Apper förser UMOE Restaurants med kassasystem, beställningssystem och affärssystem som är integrerade med varandra där all data samlas på en central databas. Alla restauranger och försäljningsställen är sammankopplade vilket gör att allt som säljs registreras direkt på en och samma plats. På så sätt kan du i realtid se vilka produkter som säljer bra och även fatta snabba beslut om något behöver förändras. Aktuella försäljningsrapporter är samlat på ett ställe och du kan ha full koll på försäljningen var du än är. Dessutom behövs bara en driftansvarig som enkelt kan följa alla restaurangers statistik via en app i telefonen. 

Henry Karlsen är it-direktör och driftansvarig på UMOE Restaurants och är mycket nöjd med Appers lösningar.

– Med Appers system får jag snabbt en översikt över hela verksamheten i min telefon. För oss är det viktigt att reducera kostnader och då måste vi förenkla våra arbetsprocesser. Vi automatiseras mer vilket gör att mänskliga fel minskar och det sparar både tid och pengar. Systemen gör dessutom arbetsuppgifterna enklare för våra medarbetare, säger han. 

Smidigt och snabbt med integrerade system

Integrationen av systemen är till stor nytta när man ska utveckla eller uppdatera dem. Nya versioner kan ofta göra system instabila men tack vare Appers förmåga att kontinuerligt göra nya förbättringar påverkas inte driftkvaliteten. Så fort en ny version läggs ut så får alla restauranger och butiker den helt automatiskt när kassan startas. 

Fördelarna med integrationen visas även om en vara exempelvis skulle bli säljstoppad. Då kan du enkelt och snabbt plocka bort den ur systemet hos samtliga restauranger. Det blir en bättre upplevelse för både kunder och personal när systemen fungerar så här smärtfritt. 

– För oss är det viktigt med en partner som ser vad vi kan göra bättre och som kan vara en rådgivare. Apper gör att vi blir mer framtidasäkra och moderna och kan möta de höga kraven som ställs på driftsäkerhet och support, avslutar Henry Karlsen.

Apper gör att UMOE kan effektivisera sina affärsflöden och hjälper dem att expandera. Systemen kan enkelt skalas upp, anpassas och interagera vidare tillsammans med att verksamheten växer, något som ofta är kritiskt för företag som UMOE. I sin tur kan UMOE fortsätta att ständigt förbättra kundservice på sina restauranger. 

Om Apper

Vi på Apper skapar digitala möjligheter och långsiktigt värde för våra kunders affärer. Med strategisk förmåga, kreativitet och passion för teknik bygger vi framtidens lösningar idag. Vår vision är att vara den självklara aktören inom verksamhetskritisk IT i Norden där IBM är den största och mest strategiskt viktigaste partnern.

Läs mer om Apper här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Apper Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?