1515

Därför vill vi att staten säljer Telia

REPLIK. Vänsterpartiet har anklagat de borgerliga partierna för att vilja avyttra Telia av strikt ideologiska motiv utan konsekvensanalys (Di 9/4). Det är ett påstående som bär prägeln av att man helt missat den riksdagsdebatt och det utskottsbetänkande där våra bevekelsegrunder i sak tydligt framgår.

ALLIANSEN. För oss är det självklart att rikets säkerhet går före allt annat. Vi har varit väldigt tydliga med att vi aldrig kommer att stå bakom en avyttring om inte 100 procents säkerhet kan garanteras, skriver företrädare för M, C, KD och L.
ALLIANSEN. För oss är det självklart att rikets säkerhet går före allt annat. Vi har varit väldigt tydliga med att vi aldrig kommer att stå bakom en avyttring om inte 100 procents säkerhet kan garanteras, skriver företrädare för M, C, KD och L.Foto:Hanna Franzén/TT, Hanna Franz n/TT

Det finns två tydliga skäl till att regeringen bör utreda möjligheten att avyttra sitt innehav i Telia. För det första innebär Telias köp av Bonnier Broadcasting med TV4 i portföljen att staten skulle få en dominerande roll på mediemarknaden.

Det finns all anledning att kritisera regeringens totala brist på ägarstyrning i Telia på denna punkt, man har som bäst stått vid sidlinjen och försökt låta bekymrade.

För det andra är det är inte en optimalt långsiktig lösning att staten, i egenskap av minoritetsägare i Telia, saknar full rådighet över de säkerhetskänsliga system och infrastruktur som finns i bolaget. Därför vill vi utreda förutsättningarna för att staten, i utbyte mot sitt kommersiella ägande, får full kontroll över dessa säkerhetskänsliga system.

V skriver att försvarsmakten inte stöder en försäljning. Men de refererar då till den utredning som försvaret genomförde 2008 och där frågeställningen enbart rörde en renodlad försäljning – inte det utbyte som riksdagen nu begärt att regeringen utreder.

För oss är det självklart att rikets säkerhet går före allt annat. Vi har varit väldigt tydliga med att vi aldrig kommer att stå bakom en avyttring om inte 100 procents säkerhet kan garanteras.

Nuvarande ordning med ett minoritetsägande utan full rådighet över säkerhetskänsliga system och infrastruktur är knappast en optimal ordning. Vi har i denna del inte sett tillstymmelse till konstruktiv ansats från vare sig S eller V för att förbättra den situation vi nu befinner oss i.

Att Vänsterpartiet skulle bekymra sig för ett allt för stort statligt inflytande på mediemarknaden är sannolikt att hoppas på för mycket.

I ett säkerhetspolitiskt hänseende borde man dock rimligen kunna leverera en något mer konstruktiv ansats än att bara slåss för en rådande ordning som har uppenbara brister, men även här verkar de ideologiska skygglapparna skymma sikten.

Carl-Oskar Bohlin, ordförande Näringsutskottet (M) 

Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson (C) 

Camilla Brodin, näringspolitisk talesperson (KD) 

Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson (L)

Läs tidigare inlägg:

Ideologisk utförsäljning av Telia hotar Sverige 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?