Därför har Hessius fel om coronaviruset

REPLIK. Kerstin Hessius okunskap om den medicinska komplexiteten beträffande coronaviruset leder inte till en konstruktiv debatt. Ingen vet ännu hur det nya viruset kommer att påverka världens befolkning medicinskt, skriver entreprenören och immunologen Gustaf Vahlne.

Foto:Micke Hirsch

Vi har i flera utspel fått höra Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden, upprört klaga över att politiker inte tar i beaktande de finansiella effekterna av deras åtgärdspaket i kampen mot covid-19, bland annat i måndagens Di. Den okunskap som Hessius uppvisar inför den medicinska komplexiteten rörande covid-19 leder på inget sett till konstruktiv debatt utan leder i stället till en ökad polarisering. Jag har inte i något av fallen hört Hessius komma med konstruktivt förslag utan hennes lösning tycks vara att ”kom med ett datum då vi kan återgå till det normala”. Hessius argumentation bygger på att konsekvenserna av de åtgärder myndigheterna vidtar i dag kommer få långtgående konsekvenser för ekonomin. Problemet är att ifall vi inte bekämpar viruset i dag kan det vara så att vi får än mer långtgående ekonomiska konsekvenser, vi vet helt enkelt inte. Låt mig då försöka exemplifiera med några punkter varför myndigheter tar de extremt försiktiga åtgärder som de nu gör. 

För det första vet den samlade expertisen inte hur immuniteten kommer se ut för covid-19. Kommer den att vara livslång, vara i några år eller månader? Detta är av betydande vikt då vi inte vet ifall vi på ett effektivt sätt kan nå flockimmunitet.

För det andra, patienter som får en återinfektion av coronaviruset skulle mycket väl kunna bli sjukare andra gången än vad de blev vid första infektionen. Detta beror på att våra vanligtvis skyddande antikroppar utnyttjas av vissa virus för att mer effektivt infektera cellerna. Fenomenet kallas ”antikroppsberoendeförstärkning”. Detta har man sett med denguevirus som likt coronavirus är ett enkelsträngat rna-virus. Hinner myndigheter mobilisera för en än värre medicinsk katastrof med de ekonomiska konsekvenser det skulle innebära?

För det tredje, det som kallas social distansering är ingen hokus pokus-åtgärd. Nyligen beskrev forskare i en av världen främsta vetenskapliga tidskrifter, Science, att personer som är asymptomatiska är de som bidrar till den största delen av smittspridningen.  

För det fjärde, forskare har vid den tidigare coronavirusinfektionen, MERS, sett att så många som en tredjedel av dem som infekterats fått bestående lungproblem i form av ärrbildning i lungorna, så kallad lungfibros, något som var åldersoberoende. Detta har även påvisats hos ett antal patienter med covid-19-infektion. De ekonomiska konsekvenserna av denna medicinska invaliditet har mig veterligen ingen tagit i beaktande. 

Ovannämnda punkter är bara några av de frågeställningar som smittskyddsläkare och epidemiologer behöver tampas med och som gör att osäkerheten runt covid-19 är så stor. Det finns ingen quick-fix och vi vet inte i dagsläget hur denna coronavirus-pandemi kommer att påverka världens befolkning medicinskt, ej heller om det föreligger en risk för en än värre pandemi om en eventuell andra infektionsvåg kommer. Om vi inte gör allt i vår makt för att bekämpa denna pågående pandemi här och nu riskerar vi att få vittgående konsekvenser på liv och hälsa samt ekonomiska konsekvenser bortom all fantasi. Därför har vi nu ett stillastående läge tills vi vet hur man ska gå framåt. Biologi har inte ett slutdatum.

Sverige och världen befinner sig just nu i krig och jag är övertygad om att vi kommer ta oss ur det här men världen kommer se annorlunda ut, det kan varken jag eller Kerstin Hessius ändra på.

 

Gustaf Vahlne, doktor i immunologi, partner i Zonda Partners (corporate finance inom life science)

 

Läs Kerstin Hessius debattartikel här.

Läs svar från Olle Qvarnström här.

 

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?