ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dan Olofsson: Alliansen måste fortsätta hålla ihop

  • STRATEGISKT VAL. Alliansen kommer att stärkas på sikt om den håller ihop. Det är en strategisk investering, skriver Dan Olofsson. På bilden alliansledarna Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Foto: Henrik Montgomery/TT

DEBATT. Efter onsdagens presskonferenser av både alliansledarna och statsminister Stefan Löfven är regeringspusslet fortfarande olöst. Ger alliansen efter för S och SD:s maktspel med åtföljande splittring blir den stödtrupp till dessa två partier, skriver entreprenören Dan Olofsson.

För alliansväljare finns inget värde i att socialdemokraterna permanent ska abonnera på statsministerposten. Avgörande för att så inte ska ske är att alliansen håller ihop. Detta har ett långsiktigt strategiskt värde för allianspartierna och dess väljare och detta förtroendekapital bör inte förspillas för att någon erbjuder något parti ministerposter, samarbete etc.

Den 5:e augusti skrev jag på Di-Debatt:

”Härtill är det så att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna driver ett maktspel där de har gemensamma intressen. De vill likt rovdjur kasta sig över och splittra upp alliansen för att sedan dela upp bytet. S tror då på ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. SD tror att det möjliggör en regering med M och Kristdemokraterna, som stöds av SD”.

Den avgörande frågan under hösten är om alliansen ska hålla ihop och värna sin mittenposition i svensk politik eller om de ska splittras upp och tillgodose maktintressen från S och SD?

58 procent av väljarna har röstat på partier som kommer att rösta nej till Stefan Löven som statsminister. Det är en ökning från 52 procent i föregående val. En rödgrön regering är således inte möjlig.

Efter förestående statsministeromröstning där Stefan Löfven fälls kan olika scenarier tänkas.

Det första som händer är sannolikt att Ulf Kristersson får i uppdrag av talmannen att bilda regering. Hans utgångspunkt är då att föreslå riksdagen en alliansregering. Frågan är då om denna tolereras av S och/eller SD?

Finns acceptans har vi en alliansregering. En sådan regering torde vara den enda som på ett balanserat sätt kan minimera såväl Vänsterpartiets som Sverigedemokraternas inflytande. Dessa två extrempartier står inte upp för den liberala demokratin som under decennier skapat ett oöverträffat välstånd och i huvudsak fred.

Finns inte acceptans torde bollen gå tillbaka till Stefan Löfven. Han kan föreslå en blocköverskridande regering. Håller alliansen fortsatt ihop är det en regering med S och alliansen. Genom att alliansen är väsentligt större än S, bör detta bli en regering med en statsminister från alliansen.

Detta scenario torde inte realiseras beroende på att oppositionen då primärt består av V och SD. Få vill att de ska stärkas genom att vara enda opposition.

Det andra alternativet utifrån en sammanhållen allians är att S regerar med passivt stöd av SD. S är vårt mest slipade maktparti, så de kommer i detta scenario hitta argument för varför de kan regera med passivt stöd av SD. Exempel härpå är ”att de tar ansvar för landet”.

Att S regerar med passivt stöd av SD har jag inga problem med. Inte heller har jag några problem med om alliansen gör det. Jag ser det som ett sätt för dem att få maximalt genomslag för den egna politiken. Och detta är ju syftet med ett parti.

Om nu inte SD passivt stödjer S så är vi tillbaka på ruta ett. S och SD vill splittra upp alliansen. Säger alliansen nej till detta gör de en långsiktig investering och jag kan inte se annat än att det leder till en alliansregering. Med tre maktcentra är alliansen trots allt lösningen i mitten. Det må vara hänt om detta föregås av period med en S-regering stödd av SD, men denna lösning kommer att spricka.

Det förekommer av naturliga skäl många spekulationer. Men snart kommer svenska folkets valda representanter att rösta i riksdagen om talman, statsminister och budget. Då får vi svaret.

Hela min poäng är att alliansen långsiktigt stärks om de håller ihop. Det är en strategisk investering för dem. Ger alliansen efter för S och SD:s maktspel med åtföljande splittring blir de stödtrupp till dessa två partier.

Detta val bör inte vara svårt för allianspartierna.

Dan Olofsson, entreprenör

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies