Annons

Dags för näringslivet att punktmarkera utredningar

Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna spänner över ett mycket brett fält. Mängder av reformer utlovas under den kommande mandatperioden, många av dem på områden som är viktiga för näringslivet, skriver Markus Uvell, med flera.

"Det är av avgörande betydelse att vara aktiv i arbetet med att påverka de utredningar och politikområden där målsättningar nu formulerats", skriver en rad pr-konsulter. På bilden Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.
"Det är av avgörande betydelse att vara aktiv i arbetet med att påverka de utredningar och politikområden där målsättningar nu formulerats", skriver en rad pr-konsulter. På bilden Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.Foto:Henrik Montgomery/TT

Ett stort antal aktuella politikområden omfattas, från bostadspolitik och skatter till anställningsskydd och transportpolitik. Vilka resultat överenskommelsen i praktiken kommer att få återstår dock att se. Konkret handlar det om att förutsättningarna för en lång rad reformer ska utredas.

Sammantaget innehåller fyrpartiöverenskommelsen uppskattningsvis 72 olika utredningar, analyser och kommissioner som ska genomföras mellan 2019 och 2021, för att därefter kunna resultera i propositioner mot slutet av mandatperioden.

Det är knappast förvånande att svaret på de politiska tvistefrågorna blivit utredningar. Utredningar är en förutsättning för att reformer ska kunna genomföras på ett fungerande sätt. Men de är också en klassisk modell för att lösa politisk oenighet: man kan inte enas om skarpa förslag utan endast vagt formulerade målsättningar, hur dessa exakt ska tolkas får offentliga utredningar försöka bringa klarhet i. 

Ur ett näringslivsperspektiv leder detta till åtminstone två slutsatser. Dels att betydande delar av villkoren för att driva företag kan komma att förändras under mandatperioden. 

Och dels att det är av avgörande betydelse att vara aktiv i arbetet med att påverka de utredningar och politikområden där målsättningar nu formulerats. 

En rad olika branscher berörs, bland de mest uppenbara kan nämnas följande:

•För bygg- och fastighetsbranscherna kommer de tre aviserade utredningarna om hyressättning att bli viktiga.

•Såväl fordonstillverkare som transportföretag och transportköpare kommer beröras av de aviserade utredningarna om förändrade villkor för godstransporter och skärpta utsläppskrav.

•Många tjänsteföretag kommer att påverkas av vad de två aviserade utredningarna om utökat RUT-avdrag exakt resulterar i.

•För svensk skogsindustri kommer utredningen om äganderätt och cirkulär bioekonomi, innefattande frågor om nya ersättningsformer vid skydd av mark, att kunna få betydelse.

Till detta kan läggas ett antal mer övergripande utredningar som kommer att kunna påverka många olika branscher, som till exempel utredningarna om reformerad arbetsrätt, ändrade 3:12-regler och arbetskraftsinvandring.

Sedan överenskommelsen presenterades har det förts en intensiv diskussion om huruvida dess innehåll är bra eller inte. Åsikterna går naturligtvis isär beroende på politisk grundsyn. 

Ur ett näringslivsperspektiv är svaret på frågan att det beror på utfall. Vad de många utredningarna kommer att resultera i går inte att veta på förhand och skillnaden mellan olika utfall kan bli betydande. De branscher som har intresse av att reformer blir av och utformas på sätt som fungerar för de enskilda företagen har mycket starka incitament att nu börja arbeta med underlag och förslag till såväl utredare som beslutsfattare. 

Näringslivet har också ett ansvar för att bidra till idéarbetet om hur deras verksamheter bör regleras. Att försumma det ansvaret innebär betydande risker för att reformer förhindras eller genomförs med bristande kvalitet. 

Det svenska näringslivet har nu både en möjlighet och en skyldighet att påverka innehållet som ska fylla målsättningarna i regeringsöverenskommelsen. Ett antal viktiga politikområden som berör näringslivet kommer att utredas, och mycket står på spel för svenska företag.

Helena Dyrssen

Johan Jakobsson

Martina Lind

Markus Uvell

Artikelförfattarna är verksamma i konsultföretaget Nordic Public Affairs.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?