Dags att skrota solel-stödet, Lövin

DEBATT. I en färsk granskning pekar Riksrevisionen på brister i Löfven I-regeringens stora klimatsatsning, Klimatklivet. Faktum är att nära häften av de subventionerade satsningarna hade genomförts även utan bidrag, skriver Johan Gustafsson, Skattebetalarnas slöseriombudsman.

MARGINALEFFEKT. Enligt januariöverenskommelsen mellan S, MP, L och C ska stöden till både personbilar och fossilfri laddning utökas. Man skulle få 20–30 gånger större utsläppsminskning om man köpte utsläppsrätter för pengarna, skriver Johan Gustafsson. På bilden Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).
MARGINALEFFEKT. Enligt januariöverenskommelsen mellan S, MP, L och C ska stöden till både personbilar och fossilfri laddning utökas. Man skulle få 20–30 gånger större utsläppsminskning om man köpte utsläppsrätter för pengarna, skriver Johan Gustafsson. På bilden Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).Foto:Stina Stjernkvist/TT

Riksrevisionen sågade i torsdags regeringens stora klimatsatsning, Klimatklivet. Kostnaden är hög och resultaten blygsamma. Dessutom har regeringen misslett riksdagen och skönmålat satsningen. Klimatet är viktigt, men det räcker inte att satsa mest. De pengar som satsas måste göra nytta också. Tyvärr ser det ut som att ännu mer skattepengar kommer att slösas bort i klimatpolitiken kommande år.

Klimatklivet är ett finansiellt stöd till lokala klimatinvesteringar som infördes 2015. Hittills har 4,5 miljarder betalats ut till över 3.000 projekt och under 2018 omfattade stödet 1,5 miljarder kronor, eller 14 procent av statens samlade utgifter för miljöpolitiken.

Tanken var att Klimatklivet skulle ge stöd till åtgärder med hög klimatnytta. Men så har det inte blivit. Riksrevisor Helena Lindberg konstaterar i en kommentar att ”Klimatklivets kostnader per kilo minskade växthusgasutsläpp har varit höga”.

Likaså har beräkningarna av hur stora utsläppsminskningar investeringarna leder till varit bristfälliga. I vissa fall har samma utsläppsminskning räknats in flera gånger, och det är inte säkert att de beviljade åtgärderna kommer att leda till de utsläppsminskningar som man beräknat. Det går alltså inte att säga hur mycket nytta Klimatklivet gör för klimatet.

Vad Riksrevisionen däremot visar i granskningen är att nästan häften av de satsningar som fått stöd hade genomförts även utan bidrag från Klimatklivet. Ett par miljarder har med andra ord betalats ut utan att ge några ytterligare utsläppsminskningar över huvud taget.

Regeringen får även kritik för att den skönmålat Klimatklivet och gett en ensidigt positiv bild av satsningen och dess effekter, trots att myndigheterna löpande gett en mer nyanserad bild. Regeringen kritiseras också för att inte ha tagit fram en övergripande samhällsekonomisk bedömning av vilka effekter stödet har. Klimatminister Isabella Lövin har lovat att regeringen ska bli bättre på att redovisa vilka effekter olika klimatsatsningar har, något som den förra regeringen aldrig gjorde.

Bristande kostnadseffektivitet är ett generellt problem inom klimatpolitiken. Det understryks av den nya granskningens analys av hur olika klimatstöd samverkar. Marginalkostnaden för utsläppsminskningar med biogas är 4,8 kronor per kilo koldioxid och 6,20 kronor för elbilar. Det kan jämföras med EU:s utsläppshandelssystem där motsvarande kostnad är strax över 20 öre. Man skulle alltså få 20-30 gånger större utsläppsminskning om man köpte utsläppsrätter för pengarna. Trots det fortsätter regeringen att satsa mer och mer på kostsamma åtgärder som gör liten skillnad för klimatet.

I Januariöverenskommelsen mellan S, MP, L och C har man kommit överens om att Klimatklivet ska fortsätta och att stöden till både personbilar och fossilfri laddning och tankning ska öka ytterligare. Det är pengar som hade gjort större nytta för klimatet om de hade satsats på någonting annat och i praktiken kommer vi att få ännu mindre utsläppsminskningar för pengarna.

Regeringspartierna har också enats om att stöden till solel ska utökas. Det är ett stöd som såväl expertmyndigheter som branschen själv länge har krävt ska avskaffas för att det inte längre behövs. Livscykelanalyser på solelens klimatnytta visar dessutom att elen som finns i uttaget hemma är bättre för klimatet än solel.

De flesta är överens om att klimatet inte kan vänta. Men avgörande för att minska utsläppen är inte att klimatpolitiken kostar så mycket som möjligt. Vi har inte råd med politiker som slösar bort våra skattepengar på dyra åtgärder som inte har någon större klimatnytta.

Om politikerna bryr sig så mycket om klimatet som de ger sken av borde de se till att varje skattekrona satsas där den gör största möjliga nytta för klimatet.

Johan Gustafsson, Skattebetalarnas slöseriombudsman


Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia e-Niro.
Kia e-Niro.

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed.
Kia XCeed.

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?