Cynism i regeringens stödpaket

Regeringens stödpaket till företag som drabbas av coronakrisens konsekvenser är cyniska bländverk utan verkan. Skenbar handlingskraft får gå före omtanken om de drabbade, skriver BJÖRN ROSENGREN, tidigare näringsminister (S).

Oavsett vad vi tycker om åtgärdernas storlek och träffsäkerhet finns det en sak som vi har absolut rätt att kräva: att regeringen inte under falsk flagg försöker ge intryck av en handlingskraft som i realiteten inte existerar, skriver Björn Rosengren.
Oavsett vad vi tycker om åtgärdernas storlek och träffsäkerhet finns det en sak som vi har absolut rätt att kräva: att regeringen inte under falsk flagg försöker ge intryck av en handlingskraft som i realiteten inte existerar, skriver Björn Rosengren.Foto:Maja Suslin/TT

Det finns en obehaglig men ofrånkomlig realitet som vi har att förhålla oss till när coronaviruset nu börjar lamslå en hel värld. Ur medicinsk synvinkel måste förloppet bromsas, ur ett välståndsperspektiv måste det skyndas på. Om vi isolerar alla på obestämd tid kan ett antal människor i min ålder räddas på bekostnad av en hel generation unga som får ta smällen nu när varslen och friställningarna duggar tätt och möjligheterna att bygga upp ett liv och en framtid raseras för överskådlig tid. För ni ska inte tro att det är de unga som kommer att återhämta sig först när ett nytt virus dansat färdigt över världen för denna gång. Nej, då är det de etablerade som ska återta förlorad mark, ungdomarna hamnar i ett fortsatt undantagstillstånd.

Det är lätt att känna sympati med artisten Jonas Gardells tonårige son: ”Klimatet drabbar oss unga: myndigheterna gör inget. Viruset drabbar er äldre: myndigheterna gör allt.”

Tyvärr är problematiken större än så. Vår regering och våra myndigheter är i detta läge mycket angelägna om att visa handlingskraft. Jag lämnar här diskussionen om huruvida taktpinnen ska hållas av experterna eller politikerna. Det jag vill fokusera på är om den kraftfullhet som visas upp är äkta eller främst ett spel för gallerierna.

När riksbankens chef Stefan Ingves i veckan gick ut och lovade 500 miljarder kronor i ”gratispengar” till bankerna för att låna ut till företag som hamnar i kris beroende på regeringsåtgärderna mot viruset, då lät det betryggande. Här tas ansvar för landets företagande och därmed för landets framtida välstånd i dessa tider av force majeure. 

Men sedan visar det sig att allt varit en politisk charad. Inte en krona av dessa pengar kommer att användas, signalerar storbankerna till Dagens Industri. Jag hör samma sak från mina många kontakter i bankvärlden. Det är uppenbart att såväl regeringens statsråd som riksbankschefen har väl så goda kontakter med bankernas ledningar som jag. Alltså ligger det nära till hands att misstänka att detta är ett förhållande som varit känt i förväg.

Och det betyder att detta utspel aldrig var riktat mot våra företagare med små marginaler – utan mot börsen. Med till synes kraftfulla verbala åthävor skulle börsfallet hejdas. Tillfälligt. Något annat var aldrig meningen. 

Ett liknande exempel rör regeringens löften om företagens anstånd med skatten. Enligt finansministern kommer företag att kunna ansöka om anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter och preliminärskatt på lön och moms för en period av tre månader och som längst ska uppskovet kunna vara 12 månader.

Men det regeringen inte talar om är att detta långt ifrån är några ”gratispengar”. Istället handlar det om ett mycket oförmånligt lån. Med anståndsavgift och kostnadsränta kommer räntan på dessa lån att uppgå till 6,6 procent. Regeringen anslår 300 miljarder och får tillbaka knappt 320 miljarder. Det är ingen dålig affär för staten. För företagarna innebär det i stället i många fall att konkursen infaller när undantagstillståndet är över. Och inte under detsamma. En klen tröst.

Ett nytt krispaket från regeringen under fredagen med ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor till Almi med samma återbetalningsvillkor ändrar ingenting härvidlag. Och utökningen av Svensk Exportkredits låneram från 125 till 200 miljarder är oåtkomliga pengar för alla utom de oftast större exportföretagen.

Alldeles frånsett den enorma skada virusbekämpningen kommer att åsamka svenskt välstånd under lång tid så tvingas jag konstatera att hanteringen i sig lämnar mycket i övrigt att önska. Oavsett vad vi tycker om åtgärdernas storlek och träffsäkerhet finns det en sak som vi har absolut rätt att kräva: att regeringen och dess myndigheter är transparenta med vad stödåtgärderna innebär och inte innebär, att de inte under falsk flagg försöker ge intryck av en handlingskraft som i realiteten inte existerar.

Jag kan inte låta bli att göra den drastiska jämförelsen med de lugnande ord som säkerhetsansvariga via telefon delgav de strandsatta högst uppe i skyskraporna under 9/11-attackerna: Sitt stilla, ta det lugnt, ambulans och brandkår är på väg.

Då fanns där ett starkt inslag av hjärtskärande medmänsklighet. De falska signalerna nu är dock bara ett uttryck för cynism. Skenbar handlingskraft får gå före omtanken om de drabbade. Det är uppenbart att här krävs en snabb omorientering. Det borde, i ett mer långsiktigt perspektiv, även den mest inbitne cyniker förstå.

Björn Rosengren

Näringsminister (S) 1998-2002


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?