Annons

Covid säkrar Bidens riskfyllda valseger

DEBATT. När Donald Trump själv smittats av covid-19 blir pandemin huvudfrågan i valet. Det borde gynna Biden. Hans program skulle normalt inte ha en chans i ett amerikanskt presidentval. Men om valet blir till en folkomröstning om Trumps personlighet kan Biden vinna, trots programmet, skriver Hans Bergström, tidigare chefredaktör för DN.

VAL. Om Demokraterna vinner alla tre husen, finns ingen ursäkt för att inte driva igenom hela det socialistiska program som Bernie Sanders tvingat på Biden, skriver Hans Bergström.
VAL. Om Demokraterna vinner alla tre husen, finns ingen ursäkt för att inte driva igenom hela det socialistiska program som Bernie Sanders tvingat på Biden, skriver Hans Bergström.Foto:Andrew Harnik

Ett välkänt begrepp i amerikansk politik är ”October surprise”. Det är beteckning på en händelse som kommer plötsligt och oväntat i slutskedet inför ett presidentval, och som i ett slag tar över från allt annat. Lehman Brothers-kraschen 2008 säkrade Barack Obamas seger över John McCain. James Comeys besked 11 dagar före valet 2016 att FBI återupptagit granskningen av Hillary Clintons hantering av e-mejl beseglade hennes nederlag.

Är beskedet i fredags att Donald Trump smittats av covid-19 av motsvarande politiska dignitet? Potentiellt ja. Men olika scenarier kan tänkas:

* Sympatieffekten kommer att dominera. Alla här i USA uttrycker nu en önskan att presidenten ska tillfriskna. Joe Bidens kampanj har dragit tillbaka negativ annonsering. Landets ledning står på spel, och då blir även Trump ”vår president”. Att Donald Trump själv uttalar sig i mer dämpad och ödmjuk ton är till hans fördel.

* Dagordningseffekten vinner. Donald Trump har velat få valkampanjen bort från coronan, över till främst ekonomin. När nu presidenten själv smittats av covid-19 blir pandemin svårfrånkomligen huvudfrågan i valet. Det borde gynna Biden. Det är också lätt att hävda att Trump har blivit sjuk på grund av sin egen ansvarslösa attityd till coronan.

* Den möjliga omvändelsen. En dramatisk händelse bär i sig potentialen av omprövning. Folkets uppmärksamhet har plötsligt ett och samma fokus. Vad säger och gör huvudpersonen? Trump skulle kunna komma ut som en ny person. ”Jag har fått en omskakande upplevelse, som djupt påverkat mig”. Därifrån kunde han sedan mana det amerikanska folket, med en helt ny ton, att samlas i allvar för att bekämpa coronan och med hjälp av vetenskap och sammanhållning komma ut bättre på andra sidan. Amerikaner har en benägenhet att förstå och acceptera en omvänd. Det finns miljontals väljare – särskilt professionellt verksamma kvinnor - som har brukat rösta republikanskt, men som i år tvekar på grund av Trumps burdusa personlighet. Om en ny Trump framträdde, kanske de vore beredda att rösta för politiken och inte mot personen.

* Någon ny ”October surprise” hinner komma. En månad är en evighet i en valkampanj. Om Trump skrivs ut från sjukhuset inom någon dag, och nya mediciner visar sig ha dramatiskt kortat både tid och effekt av sjukdomen, kan man inte utesluta att någon annan stor händelse hinner rubba mönstret under de kommande fyra veckorna. Trumps sjukdom kan då möjligen reduceras till en kort episod utan större betydelse för valet.

Redan nu, efter några dagar, verkar det tydligt att dagordningseffekten dominerar över sympatieffekten. Den senare reduceras i de flestas ögon av att Trump själv aktivt har främjat beteenden som lett till att spridningen av covid-19 nått även honom. Mycket tyder på att den samling i och utanför Vita huset vid vilken Trump nominerade Amy Coney Barrett som ny domare i Högsta domstolen fungerade som en ”superspridare” av viruset.

Tanken att Trump ska stiga ur från sjukhuset med en helt ny personlighet är högst osannolik. Även under dessa dagar har Trump gått in för att försköna verkligheten. Det har lett till framträdanden från hans läkare i vilka de dolt viktiga fakta och sänkt den tilltro som amerikaner normalt har till läkare.

Sett till valet är Trump i högsta grad i behov av en omstart. Det som var tänkt som hans stora chans att sänka Biden i väljarnas ögon, den första debatten, fick motsatt effekt. Med sin aggression och sin vägran att följa överenskomna debattregler kom Trump tvärtom att stärka bilden hos moderata och oberoende väljare i mitten att han är en ”bully”, som saknar den civilitet och det temperament som man vill se hos en president. Bidens försprång i opinionsmätningarna en månad före valet ligger kring 8 procentenheter, och har snarast förstärkts den senaste veckan.

Joe Bidens styrka är hans personlighet, varm och inkännande och med den känsla för människans predikament som följer av egenupplevd tragik – en hustru och dotter omkomna i trafikolycka, en son död i cancer.

Bidens svaghet är det politiska program han tvingats acceptera för att vinna stöd av partivänstern och som tillkommit efter en förhandling med socialisten Bernie Sanders. Det ligger längre till vänster än från någon tidigare presidentkandidat för Demokraterna.

Skattepolitiken innefattar fördubbling av reavinstskatten, höjd bolagsskatt, kraftigt höjd arvsskatt. Biden har också tvingats stämma in i vänsterns vittgående angrepp på poliskåren, med våldsamt stigande frekvens av mord och annan brottslighet i New York och andra amerikanska städer som följd. På energiområdet innebär Bidens program nedstängning av de nya tekniker för oljeutvinning som gjort Amerika självförsörjande med energi.

Ett sådant program skulle normalt inte ha en chans i ett amerikanskt presidentval. Utgången borde bli som för George McGovern 1972, en massiv förlust. Men om valet blir till en folkomröstning om Trumps personlighet kan Biden vinna, trots programmet. Besynnerligt nog har Donald Trump valt att attackera Bidens person, som är hans styrka, mer än Bidens program, som är hans svaghet.

Den stora farhågan hos ledande republikaner är nu inte att Donald Trump förlorar presidentvalet, vilket är det mest sannolika, utan att han drar partiet med sig i fallet.

Även vettiga republikanska senatorer som Susan Collins i Maine, Tom Tillis i North Carolina, Cory Gardner i Colorado och Joni Ernst i Iowa är på väg att förlora omval. Om det sker kommer Demokraterna att behärska alla tre husen: Vita huset, Senaten och Representanthuset. Då finns för partiet ingen spärr, ingen ursäkt, för att inte avskaffa kravet på kvalificerad majoritet i senaten (den så kallade ”filibusterregeln”) och driva igenom hela det socialistiska program som Bernie Sanders tvingat på Biden.

En sådan vinst för Biden kan leda till hans fördärv och allvarligt skada amerikansk ekonomi. Vidden av segern medför lätt att Biden tappar kontroll som president över den mittenlinje han själv nog står för.

Hans Bergström

Docent i statsvetenskap och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från Malmö stadAnnons

”En subkultur som blivit en miljardindustri”

Den omsätter lika mycket som den svenska exporten av järnmalm och har därmed blivit en av Sveriges basnäringar. Spelutvecklingsbranschen har utvecklats till en miljardindustri. Dess epicentrum ligger i Malmö.

– Att branschen lockar hit människor från världens alla hörn är tack vare Malmös internationella atmosfär, säger Peter Lübeck på Game Habitat.

Det är lätt att starta, utveckla och etablera företag i Malmö. Läs mer om näringsliv et i Malmö här. 

Avatar, Tom Clancy´s The Division, James Bond och Sayonara Hearts. Några av världens största och mest kritikerrosade spel är skapade av spelutvecklingsbolag som alla har kontor i Malmö. 

Hur kommer det sig att Malmö blivit ett globalt nav inom den här framgångsindustrin? 

Flera faktorer spelar in, menar Peter Lübeck. Han är vd för intresseorganisationen Game Habitat, vars syfte är att skapa bästa möjliga förutsättningar för spelutvecklingsindustrin i södra Sverige att fortsätta växa och utvecklas. 

Massive Entertainments flytt från Ronneby till Malmö i början av 2000-talet gjorde avtryck på flera sätt, konstaterar Peter Lübeck.

– Nordic Game Conference, Europas ledande spelutvecklarkonferens, startades kort därefter och har sedan dess anordnat årliga sammankomster i Malmö. Några år senare slog The Game Assembly upp dörrarna i stan. Idag rankas skolan som en av de tio främsta utbildningarna i världen inom spelutveckling. 

I stort sett alla som gått utbildningen erbjuds arbete efteråt.

”Massives framgångar har banat väg”

Allt sammantaget gjorde att den globala spelutvecklingsbranschen fick upp ögonen för Malmö. Sedan dess har det rullat på, i en otrolig tillväxttakt. 

– Massives framgångar har banat väg för en mängd etableringar av medelstora spelföretag, som Sharkmob och Avalanche Studios Group. Dessutom finns en uppsjö av små så kallade indies, fåmansföretag, som är nischade inom särskilda områden och som besitter stor konstnärlig och artistisk förmåga. 

Peter Lübeck fortsätter:

– Idag har vi skapat ett ekosystem av olika aktörer och studior som omsätter 2,5 miljarder. I Malmö finns idag 75 bolag med anställda från 66 olika nationaliteter.

Att Malmö fortsätter locka globala talanger inom spelutvecklingsindustrin – och som väljer att stanna här – handlar om stadens unika fördelar, säger Peter Lübeck. I dagarna släppte föreningen en undersökning som har analyserat hur de som arbetar inom spelutveckling trivs inom såväl sin bransch som i regionen. Svaren är entydiga.

– I stort sett alla uppger att Malmö är en stad som är lätt att etablera sig i. Här är folk öppna och trots att det är en liten stad, globalt sett, finns ett kulturellt utbud som kan mäta sig med vilken global storstad som helst. De är nöjda med branschen, men ännu mer nöjda med att leva och verka just här.

Kommunalrådet närvarade

Stadens engagemang i branschen tror Peter Lübeck också är en bidragande orsak till att tillväxttakten i Malmö varit så stark.

– Jag minns inför starten av vår förening, Game Habitat. Redan på vårt första möte med staden närvarade Malmös högsta kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh. Det sa mycket tyckte jag, att staden på riktigt är intresserad av att förstå och skapa goda förutsättningar för nya näringar att etablera sig här. 

– Den levnadsstandard som finns i Malmö hade varit svår att uppnå i vilken europeisk storstad som helst, då Malmös bostadspriser ligger på helt andra nivåer än exempelvis Stockholms, Köpenhamns eller Londons, förklarar Peter Lübeck.

Stockholm är i absoluta tal räknat, fortfarande en större spelstad än Malmö, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen. Men Malmö har vuxit enormt som spelhubb de senaste åren. 

– Malmö är ett minisverige i vilken typ av spel och bolag som finns och produceras. Det är många av Stockholmsbolagen som har kontor i Malmö. Det finns också utländska bolag som valt att lägga sitt Sverigekontor i Malmö, som IO Interactive, säger hon.

Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.
Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.

Närheten till The Game Assemblys spelutbildning är en annan stark dragningskraft för Malmö, menar hon.

– I kursplanen ingår praktik och det är vanligt att man får jobb på samma plats direkt efter examen. 

Därför ser hon inga mörka moln framåt trots att Sverige går in i en lågkonjunktur. 

– Jag har svårt att se att vi skulle tappa i branschen, kanske att ökningen går lite långsammare och att bolagen blir mer försiktiga i sina satsningar, jag är övertygad om att det kommer vara fortsatt stor efterfrågan på kompentent personal. Människor vill ha nya spelupplevelser, på det sättet är det en konjunktursäker bransch.

Se Game Habitats film om spelstaden Malmö här 

Allt fler människor och företag söker sig till Malmö – läs mer om näringslivet här 

 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera