1515
Annons

Corazza Bildt: Utan fri data äventyras de fria handelsflödena

DEBATT. Vår vision är ett öppet, fritt och säkert internet för alla. Med den nya EU-förordningen för fria dataflöden som trädde i kraft förra veckan, kan företag som Scania och Volvo nu flytta sin data fritt över gränserna, skriver kommissionären Mariya Gabriel och Anna Maria Corazza Bildt (M), ansvarig förhandlare i parlamentet.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Få frågor har varit viktigare för EU denna mandatperiod än arbetet med den digitala revolutionen, och få delar av detta har varit så viktiga som beslutet om fri rörlighet för icke-personliga data inom EU.

Kommissionen lade ett förslag 2017, det estniska ordförandeskapet gav arbetet hög prioritet och i Europaparlamentet lotsades frågan igenom rekordsnabbt.

I november skrev talmannen för parlamentet och det österrikiska ordförandeskapet för rådet under förordningen om denna femte frihet på den inre marknaden. I förra veckan började lagen gälla i sin helhet i samtliga medlemsländer.

Tillsammans med Dataskyddsförordningen (GDPR), som redan möjliggör fri rörlighet för personlig data, skapar Förordningen om fria dataflöden ett ramverk för ett gemensamt europeiskt dataområde.

Vår vision är ett öppet, fritt och säkert internet för alla. Den digitala revolutionen har transformerat sättet vi konsumerar film, sköter vår privatekonomi, handlar kläder, och mycket mer.

Den här förordningen är en game changer som bereder vägen för ny teknik som cloud computing, artificiell intelligens och big data analysis och möjliggör nya innovativa lösningar som förbättrar och förenklar våra liv.

Genom lagen underlättas nu en värdefull utveckling av teknologier med potential att förbättra vår hälsa, leverera utbildningslösningar för våra barn och främja forskning för att lösa samhällsproblem.

Men för att verkligen kunna utnyttja den fulla kraften i den digitala ekonomin måste data kunna röra sig fritt inom EU. Bara då kan våra företag konkurrera globalt. De nya reglerna bidrar med samma tillväxtökning per år som frihandelsavtalen med Kanada och Sydkorea tillsammans.

Gods-, kapital- och dataflöden går nämligen i allt större utsträckning hand i hand. Utan fria dataflöden äventyras de fria handelsflödena. Fria dataflöden gynnar till exempel fordonsindustrin. Företag som Scania och Volvo kommer nu kunna flytta sin data fritt över gränserna och möjliggöra mer effektiv och miljövänlig teknik.

I dag lagras också allt mer data i molnet. Det är många gånger smidigare, billigare och mer miljövänligt än att varje företag eller myndighet ska ha sin egen server.

Trots det finns i medlemsstaterna, inklusive Sverige, nationella regler som tvingar företag att lagra och behandla delar av sin data inom landets gränser. Det kan röra sig om exempelvis bokföringsdata eller data från industriproduktion.

Det är ett tydligt exempel på att politiken halkar efter den tekniska utvecklingen. Lokaliseringskrav är en relik från tiden då information sparades på papper. Det ansågs helt enkelt säkrare att ha informationen nära till hands.

Men på samma sätt som det är säkrare att spara sina pengar på banken än hemma, är det i dag säkrare att lagra sin data hos företag som är specialiserade på just detta.

Givetvis ska vi inte tvinga vare sig privata eller offentliga organisationer att spara data i molnet, men vi ska inte heller begränsa den möjligheten.

Vi måste också se till att undanröja inlåsningseffekter som gör att användare av molntjänster inte kan flytta sin data från en molnleverantör till en annan.

Det här är en reglering som syftar till att avreglera och som minskar fragmentering genom att skapa en uppsättning regler istället för 28 nationella regelverk. Med Förordningen om fria dataflöden skapar vi ett regelverk som är enkelt att genomföra i verkligheten med tydliga, teknikneutrala och framtidssäkra regler.

På leverantörssidan finns det uppenbara fördelar för ett land som Sverige. Vårt kalla klimat och den billiga, miljövänliga elektriciteten innebär att molnleverantörer vill ha sina servrar här.

På användarsidan kommer alla som vill behandla data inom EU att gynnas. Alltifrån framstående svenska IT-entreprenörer till tech-start-ups i Bulgarien kommer att kunna dra full nytta av den nya friheten.

Det är dags att stå upp mot dataprotektionism som hotar den digitala ekonomin.

Mariya Gabriel, EU-kommissionär med ansvar för digital ekonomi

Anna Maria Corazza Bildt, avgående Europaparlamentariker (M) och ansvarig förhandlare


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?