1515

Chefredaktören: Historieskrivningen om Reinfeldt måste nyanseras

DEBATT. Var Fredrik Reinfeldt en bra eller dålig statsminister? För att besvara den frågan måste man tänka sig den tidigare moderatledarens gärning som ett stycke i tre akter, skriver PJ Anders Linder, chefredaktör för Axess Magasin.

UTAN RIKTNING. Efter valet 2010 förlorar Alliansregeringen inte bara sin riksdagsmajoritet utan också sin inre kompass. Det nymoderata handlar inte längre om att folk ska lämna pärlhalsbanden hemma. Allt som liknar kärna ska bort, skriver PJ Anders Linder.
UTAN RIKTNING. Efter valet 2010 förlorar Alliansregeringen inte bara sin riksdagsmajoritet utan också sin inre kompass. Det nymoderata handlar inte längre om att folk ska lämna pärlhalsbanden hemma. Allt som liknar kärna ska bort, skriver PJ Anders Linder.Foto:Maja Suslin/TT

Efter att Fredrik Reinfeldt framträtt vid valvakor efter EU-valet utbröt ännu ett meningsutbyte om hans insatser.

Var han framför allt en man som ”har haft grundligt fel”, som förra riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) skrev i en kommentar? Eller var han ”partiets kanske mest framgångsrika ledare någonsin”, som DN:s chefredaktör Peter Wolodarski kontrade med? Kanske både och?

När man ska värdera Reinfeldts gärning som partiledare och statsminister och försöka dra några lärdomar är det helt centralt att se det hela som ett stycke i flera akter. Förslagsvis tre.

Dramat börjar med att Reinfeldt tar över som partiledare i oktober 2003 och skruvar upp trycket i ett förändringsarbete som han varit med om att inleda redan under sin företrädare.

Tillsammans med Anders Borg och Mikael Odenberg lägger han om partiets ekonomiska politik och skattepolitik så att plus och minus hänger bättre ihop och fördelningsprofilen blir rimligare. Det handlar om att bygga trovärdighet och göra sig valbar.

Nästa steg är att skapa ett hållfast regeringsalternativ, vilket manifesteras genom bildandet av Allians för Sverige på sensommaren 2004. Den eviga borgerliga splittringen blir borgerlig enighet och regeringsfrågan blir plötsligt ett trumfkort för oppositionen snarare än för Socialdemokraterna. Det är historiskt.

Sedan tar Alliansen fram ett program som inte bara har handfast substans utan hålls samman av ett begripligt idébudskap. Sveriges problem är att på tok för många har hamnat i utanförskap och lever på ersättningar från det allmänna trots att de borde kunna arbeta, försörja sig själva och bidra till det gemensamma.

Som alternativ erbjuder Alliansen sin arbetslinje, som bygger på att det alltid ska löna sig bättre att arbeta än att inte göra det. Detta ska i sin tur bli verklighet med hjälp av jobbskatteavdrag och skärpta villkor i trygghetssystem som a-kassa, sjukförsäkring och förtidspension.

Ekonomiskt ansvarstagande, borgerligt samarbete, en arbetslinje med moralisk laddning. Fredrik Reinfeldts erbjudande till väljarna innehöll förstås mycket därutöver, men här fanns det centrala. Det räckte till valseger 2006 och det var ledstjärnan för några års intensiv och på det stora hela framgångsrik reformpolitik.

Akt två handlar om krisen. Ungefär mitt i Alliansens första mandatperiod kraschar Lehman Brothers och politiken måste ställas om från offensiv till defensiv. Vänsteroppositionen under Mona Sahlin och Thomas Östros springer i cirklar och ropar ”gör något, någon måste göra något”, medan regeringen för all del gör en del – stagar upp banksektorn, ger pengar till kommunerna – men väljer en helt annan, lugn och sammanbiten stil.

Det fungerar för ekonomin: Sverige klarar sig bättre än de flesta trots uteblivna stödpaket till Saab. Och det fungerar för regeringen: efter att ha haft opinionsstöd på katastrofnivå och varit ”rökt” får Alliansen förnyat förtroende i valet 2010.

Den tredje akten 2010–2014 blir kanske inte en tragedi av det allra mest nattsvarta slaget, men den kan inte ha fått många borgerliga sympatisörer att dra på mungiporna.

Efter valet har regeringen inte bara förlorat sin riksdagsmajoritet utan också sin inre kompass. Socialdemokraterna är i djup kris under Håkan Juholt och Fredrik Reinfeldt försöker att inför M-stämman 2011 ta över den hegemoniska rollen genom att berätta att M inte längre ska hävda att vissa idéer är finare än andra och att partiet ska ändra sig så att det kan få stöd från alla väljare.

Nu handlar det nymoderata inte längre om att folk ska lämna pärlhalsbanden och kavajerna hemma utan om att allt som liknar kärna ska bort.

I dumslug kortsiktighet gör man en migrationsuppgörelse med Miljöpartiet. Man fortsätter att vansköta försvaret. Ledande M-företrädare skriver artiklar om att det inte spelar någon roll ifall företag är offentliga eller privata. Man svajar i försvaret av privata välfärdsföretag och går till val 2014 på att höja skatten.

I det berömda sommartalet är det inte Reinfeldts formulering om öppna hjärtan som är huvudproblemet utan att han inte föreslår politik för att dämpa utvecklingen eller ens förutskickar robusta åtgärder för att rusta stat och kommun inför vad som komma skall. Han framträder som väderspåman i stället för ledare.

Sedan kommer valet och i styckets epilog ser vi huvudpersonen stryka flagg och gå i livbåten redan på valnatten. Sedan hänger han ändå kvar och driver in sina efterträdare i den förödande decembersöverenskommelsen, som förstör så mycket av förtroendet som ändå återstår.

Var Fredrik Reinfeldt en unikt framgångsrik borgerlig ledare? Ja, först. Sedan inte.

PJ Anders Linder, chefredaktör Axess Magasin


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?