1515

Centern: Prioriterar klimatåtgärder som gör skillnad

Idag presenterar Centerpartiet sin budgetmotion. Klimatåtgärder står i fokus, centerns Rickard Nordin och Martin Ådahl listar fem punkter för att snabba på den gröna omställningen. 

Foto:Drago Prvulovic/TT

Rapporter från FN:s klimatpanel, skogsbränder som rasat över hela världen, torka och värmeböljor som kommer mer frekvent. Att klimatförändringarna är vår tids ödesfråga är det ingen tvekan om. Den klimatpolitik som förs och de satsningar som görs nu kommer vara avgörande för vår möjlighet att ställa om samhället och nå målen i de internationella klimatavtalen. Framtiden är grön, men för att nå dit måste vi minska utsläppen, återanvända mer och lämna vårt beroende av fossila bränslen bakom oss. Förändring är möjligt men det kommer att krävas en kraftsamling och att vi genomför rätt typ av klimatåtgärder.

Samtidigt måste politiken nu hålla jämna steg med den gröna industrialiseringsvåg som drar över Sverige. Vare sig det gäller fossilfritt stål, batterifabriker, havsbaserad vindkraft eller klimatneutral cement, står många svenska företag faktiskt och stampar i väntan på att få sätta igång klimatomställningen. Det behövs tillstånd, strategisk forskning, några styrmedel men det är nu inom räckhåll att vi lyckas ställa om. Här måste nästa steg tas. Vi i Centerpartiet har drivit på för att rikta om satsningarna till konkreta resultat med minskade utsläpp. Nu är det dags att ta nästa steg för vätgas, lagring, att fånga koldioxid från biobränsle återvinna plast och få el-lastbilar på våra vägar. Klimaomställningen är inte säck och aska utan jobb och entreprenörskap.

Detsamma gäller vad vi som individer kan göra. Vårt gröna avdrag har gjort det lönsamt och lätt att göra rätt, att sätta upp solceller och laddbox. På samma sätt måste vi nu fortsätta med andra vardagsmiljöproblem som ska lösas.

Inte minst gäller det bilen, där svenskarna nu tycks redo att satsa på el, laddhybrider, gas och etanol. Men trots att miljöbilarna är på väg från en tredjedel till hälften av alla nybilsköp utgör miljöbilarna en för liten del, och klimatpåverkan är för stor. Nu är inte som regeringen föreslår läge att bromsa bonusarna och utvecklingen – tvärtom måste vi nu ta sista lyftet för att det alltid ska löna sig att köpa en ren ny bil.

Vi delar i stort regeringens gröna ambitioner, men väljer därför i vår budgetmotion att rikta förslagen mot åtgärder som gör störst skillnad för klimatet. Centerpartiet lägger 4,8 miljarder kr mer än regeringen på klimatet. Det är viktiga satsningar på miljöteknik så att vi får fram de gröna produkter som krävs, om incitament för oss alla att välja rätt alternativ. Våra satsningar främjar innovation och teknologiska framsteg, resurseffektivitet och fossilfrihet.

Vi kan göra detta samtidigt som vi skapar nya jobb i hela landet och ökar exporten av svensk miljöteknik. Våra förslag utgår från fyra viktiga beståndsdelar. 

1. Snabbare omställning av transportsektorn.

Transportsektorn är en av de största källorna till utsläpp och omställningen måste gå snabbare. Därför innehåller Centerpartiets budget ett paket för fossiloberoende transporter om 2,8 miljarder kronor. När antalet elbilar ökar vill regeringen dra i handbromsen genom en sänkt klimatbonus. Vi vill behålla den. Vi vill dessutom främja en ökad biogasproduktion i hela landet, höja premien för klimatsmarta lastbilar och bussar och skapa bättre förutsättningar för gröna flygresor och för cykling.

2. Stärkt konkurrenskraft för miljöteknikföretag.

Sveriges industri och övriga näringsliv genomför just nu stora ansträngningar för att ställa om till en fossilfri framtid och stärka vår konkurrenskraft inom miljöteknik. Vi behöver inkludera mer satsningar vätgas samt att fånga och lagra eller använda koldioxid, s k minustutsläpp. Där är regeringens tidsplan är för långsam. Vi vill därför sätta ett nationellt mål för minusutsläpp för att göra Sverige klimatneutralt till 2045.

3. Satsningar på återvinning och förnybara råvaror.

För Centerpartiet finns en av nycklarna i omställningen i Sveriges förnybara rikedomar. Inte minst från skogen. Där vi med hjälp av en satsning på bioraffinaderier och industrianläggningar kan tillverka morgondagens drivmedel, plaster och textilier. Inhemska råvaror från naturen och återvunnet material ska ersätta importerade fossila råvaror. 

Vår industri är dessutom beroende av importerade, så kallade kritiska material. Det rör sig om metaller och mineraler som är avgörande för att nå klimatmålen och för att göra det möjligt att byta smutsiga fossila bränslen mot ren el. Materialen ingår i batterier, solceller, vindturbiner och mycket mer. Trots att de är så viktiga för omställningen återvinns alldeles för lite av dem. Därför satsar vi på förbättrad forskning, innovation och kommersialisering kopplad till återvinning av kritiska material.

4. Fördubbla den förnybara elproduktionen genom att ta bort flaskhalsarna

Industrin ska också kunna lita på att elnätet håller jämna steg. I takt med att industri och samhället minskar användningen av fossila bränslen ökar efterfrågan på el. Vindkraften slår nya rekord och att andra typer av förnybar energi fortsätter att öka räcker det inte för att möta efterfrågan, eftersom flaskhalsar begränsar distributionen. Redan nu finns projekterat en unik potential på 130 TWh havsbaserad vindkraft, som är lönsam att bygga, motsvarande nästan en fördubbling av Sveriges elproduktion, men tillståndsgivningen släpar efter. Investeringar står på kö men byråkratin står i vägen. Så kan vi inte ha det. Vi vill därför korta tillståndsprocesserna för nya ledningar och nya produktionsanläggningar. Vi vill förstärka elnäten och öka den lokala elproduktionen, därför satsar vi även på åtgärder som förbättrar kapaciteten i elsystemen och underlättar elproduktionen. 

5. Utöka det gröna avdraget

Det gröna avdraget som framgångsrikt lett till att tusentals hushåll kunnat haka på klimatomställningen behöver nu breddas till nya områden, inte minst energieffektivisering, vattenbesparande åtgärder och konvertering av bilar.

Våra förslag tar tillvara på människans uppfinningsrikedom och innovationskraft. Det är så vi kan bryta vårt beroende av fossila bränslen och bruka våra resurser mer effektivt. Det är så vi får klimatomställningen gjord. Det är så vi går en grönare framtid till mötes.  

Rickard Nordin, klimat- och energipolitiska talesperson

Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson


Innehåll från WebbhusetAnnons

Outl1:s nya e-handelslösning har gett effektivare administration, ökad omsättning och bättre användarupplevelse

Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.
Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.

Med hjälp av Webbhuset kunde Outl1, på bara tre månader, byta ut sin gamla e-handelslösning och lansera sin nya. En systemlösning som hjälpt dem att effektivisera digitala processer, få kvalitativ data i realtid och maximera kundnyttan. 

– Vi jobbar med Magento som plattform, och strukturen i vår gamla e-handelslösning gjorde att vi inte kunde vara så dynamiska som vi ville vara. Vi märkte också att vår gamla lösning inte kunde hänga med när vi behövde skala upp. Vi började leta efter en ny samarbetspartner för en smartare e-handelslösning kring Magento som kunde vara lika snabbfotad som oss och som kunde följa med oss i vår framtida utvecklingsresa, säger Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1. 

Det som var absolut viktigast för Outl1, när de letade ny leverantör, var att hitta en stabil partner med egen expertis.  

– Vi satte stort värde i att Webbhuset har lång erfarenhet av Magento och bara har inhouse-utvecklare till skillnad från många andra aktörer på marknaden. Webbhusets genuina intresse för helheten i Outl1:s affär och inte endast fokuserat på själva sajten har bidragit såväl till ett effektivt samarbete som en bättre slutprodukt. Erfarenhet av att jobba med större e-handelsbolag med stora trafikvolymer, hög konvertering och stora orderflöden, var såklart en extra trygghet i val av partner när vi bestämt oss för att göra stora investeringar för att få en till en lösning som är verkligt skalbar och framtidssäkrad 

Outl1 erbjuder produkter med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser inom framför allt hem,  hushåll, trädgård, sport och fritid via nätet. Företaget har funnits sedan 2014 och har sedan dess etablerat sig som en självklar destination i sin nisch med en stark marknadsposition på den svenska marknaden.

– Vi har haft en fantastisk tillväxtresa under de senaste åren och tillslut blev vår plattform en bromskloss. Med vår nya lösning kan vi koppla ihop flera av våra affärssystem, effektivisera vår administration och hantera mycket större flöden än tidigare. Vi kan exempelvis synka order, lager och frakt i realtid, få kvalitativ data snabbare vilket gör att vi kan vara mer proaktiva än tidigare. Våra kunder möts idag av en mer lättnavigerad, snabbare webbplats med ett lagersaldo som hela tiden är korrekt. Vi har exempelvis kunnat automatisera allt som rör förbokningar för att kunna ge kunden en bättre service.

Att få tillgång till ett system som kan implementera det senaste inom digitalisering och e-handel nu och framöver var ett av de krav som Outl1 hade på sin nya e-handelslösning.  

– Vi har en tät dialog med Webbhuset när det kommer till ny funktionalitet. De är mycket proaktiva och kommer med många innovativa lösningar som fungerar för vår verksamhet. Vi gick live i mars och det har fungerat otroligt smidigt. Vi fick dessutom ihop e-handelslösningen på bara tre månader tack vare att Webbhuset toppade sitt team. Vi har nu ett system som är kraftfullt, dynamiskt, skalbart och framtidssäkrat, avslutar Aram Soltani.

Om Webbhuset

Webbhuset är ledande E-handelsexperter inom B2B och B2C sedan -98 och en av de första i Norden med att specialisera sig på Magento, en av världens största E-handelsplattformar, som man jobbat med sedan 2008. Webbhuset ökar omsättning och maximerar kundnyttan samt effektiviserar interna processer genom digitalisering och levererar en skalbar, dynamisk och kraftfull E-handel.

Läs mer om Webbhuset och vad vi kan göra för dig 

Besök outl1

 

Mer från Webbhuset

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Webbhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?