1515

Carl Bildt: Svenska banker i Baltikum bra för säkerheten

DEBATT. Det stormar kring Swedbank efter misstankarna om penningtvätt i Baltikum. Men det är viktigt att hålla i minnet att de svenska bankerna gjort avgörande insatser för finansiell stabilitet och utveckling i de baltiska länderna – något som också varit av stor strategisk betydelse för Sverige, skriver Carl Bildt.

HELHETSBILDEN. Baltikums skandinaviskt förankrade bankväsende hade stor del i att länderna tog sig igenom finanskrisen 2008–2009 bättre än många andra. Det var också mycket viktigt för Sverige att de klarade den med bevarad politisk stabilitet, skriver Carl Bildt.
HELHETSBILDEN. Baltikums skandinaviskt förankrade bankväsende hade stor del i att länderna tog sig igenom finanskrisen 2008–2009 bättre än många andra. Det var också mycket viktigt för Sverige att de klarade den med bevarad politisk stabilitet, skriver Carl Bildt.Foto:TT

Härom året gjorde estnisk tv en dokumentär om tiden omedelbart efter det att landet för mer än ett kvarts sekel sedan hade återfått sin statliga självständighet.

Dokumentären hette ”Rodeo” och har visats åtskilliga gånger i Estland och andra länder, men självfallet inte i Sverige.

Namnet Rodeo var passande. Åren var en vild ritt genom ekonomiskt kaos och politisk kollaps. Livsmedelsköerna var längre än någonsin. Militanta ryskinspirerade grupper ifrågasatte själva staten. Vild kriminalitet gavs möjlighet att breda ut sig. Europas då yngsta regering kämpade för sin och den nationella självständighetens överlevnad.

Jag var statsminister i Sverige under viktiga delar av denna tid. Och för vår nation var det ett första klassens strategiskt intresse att bidra till stabilitet för och i dessa länder. På kort lika väl som på lång sikt. Vi hade en del att göra på hemmaplan under dessa år, och hade dessutom en mycket ambitiöst tidsplan för medlemskap i EU, men detta var tveklöst en nationell strategisk prioritet.

Det handlade om att hjälpa dem med avgörande säkerhetsfrågor, med att sätta upp politiska strukturer, med administrativa system och inte minst med förutsättningarna för ekonomisk utveckling. De var vid den här tiden helt och hållet del av en kollapsad sovjetisk ekonomi.

Jag uppmuntrade på alla sätt jag kunde vårt eget näringsliv att engagera sig och satsa. Om det var den sortens uppmuntran som gjorde att svenska och andra nordiska banker engagerade sig i de baltiska länderna vet jag inte. De fattade sina egna beslut. Men att detta var något som flera svenska regeringar uppmuntrade var både tydligt och självklart.

Det säger sig självt att det fanns mycket av rövarekonomi i hela det sammanfallande sovjetryska området, och det säger sig självt att det var ett mycket starkt intresse att få in så mycket av västliga institutioner, lärdomar och stabilitet som möjligt. Inte minst gällde detta det finansiella systemet.

Decennierna sedan dess har varit mer framgångsrika än vi vågade hoppas under de osäkra ”Rodeo-åren”. I dag är Baltikum mer integrerat i de europeiska och atlantiska samarbetsstrukturerna än Sverige. Sedan 2014 finns Nato-bataljonsstridsgrupper under brittisk, kanadensisk och tysk ledning på plats i de tre länderna.

De klarade också den finanskrisen 2008–2009 bättre än många andra länder. De hade en djupare nedgång än många andra, men en radikalare reformpolitik och en tydligare uppgång. Det skandinaviskt förankrade bankväsendet hade stor del i detta. Det var också mycket viktigt för Sverige att de klarade finanskrisen med bevarad politisk stabilitet.

Självklart fortsätter det officiella Sverige att på olika sätt försöka stärka relationerna med dessa våra grannländer. Men utmaningar har funnits. Banker i regionen har dominerats av intressen med egen agenda.

Och självklart har man påverkats av oron och osäkerheten i den stora ryska ekonomin på andra sidan gränsen. Handel med Ryssland har alltid varit en viktig del av dessa länders ekonomier. Före 1914 var Riga det ryska rikets tredje största industristad. Områdets hamnar har alltid varit hamnar för ett långt större område.

Nu flyger anklagelser genom luften om vad som förekommit i skandinaviska banker i dessa länder. Jag saknar självfallet möjlighet att avgöra vad som är rätt och fel i dessa. Men oavsett allt detta finns det vissa saker som är viktiga.

Jag vill alls inte utesluta att det finns intressen österut som inte har någonting emot att hälla lite fotogen på denna brasa. Att svärta ned dessa länder och driva ut skandinaviska och västliga intressen, finns det alldeles uppenbart de som har intresse av.

Givet den verkligheten är det viktigt att hålla i minnet att de svenska bankerna gjort viktiga insatser för samhällsnytta och för finansiell stabilitet och utveckling i de baltiska länderna.

Det har varit – och förblir – av bredare säkerhetspolitisk betydelse för Sverige.

Carl Bildt, tidigare moderat statsminister (1991–1994) och utrikesminister (2006–2014


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?