ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Carl Bildt: Svenska banker i Baltikum bra för säkerheten

  • HELHETSBILDEN. Baltikums skandinaviskt förankrade bankväsende hade stor del i att länderna tog sig igenom finanskrisen 2008–2009 bättre än många andra. Det var också mycket viktigt för Sverige att de klarade den med bevarad politisk stabilitet, skriver Carl Bildt. Foto: TT

DEBATT. Det stormar kring Swedbank efter misstankarna om penningtvätt i Baltikum. Men det är viktigt att hålla i minnet att de svenska bankerna gjort avgörande insatser för finansiell stabilitet och utveckling i de baltiska länderna – något som också varit av stor strategisk betydelse för Sverige, skriver Carl Bildt.

Härom året gjorde estnisk tv en dokumentär om tiden omedelbart efter det att landet för mer än ett kvarts sekel sedan hade återfått sin statliga självständighet.

Dokumentären hette ”Rodeo” och har visats åtskilliga gånger i Estland och andra länder, men självfallet inte i Sverige.

Namnet Rodeo var passande. Åren var en vild ritt genom ekonomiskt kaos och politisk kollaps. Livsmedelsköerna var längre än någonsin. Militanta ryskinspirerade grupper ifrågasatte själva staten. Vild kriminalitet gavs möjlighet att breda ut sig. Europas då yngsta regering kämpade för sin och den nationella självständighetens överlevnad.

Jag var statsminister i Sverige under viktiga delar av denna tid. Och för vår nation var det ett första klassens strategiskt intresse att bidra till stabilitet för och i dessa länder. På kort lika väl som på lång sikt. Vi hade en del att göra på hemmaplan under dessa år, och hade dessutom en mycket ambitiöst tidsplan för medlemskap i EU, men detta var tveklöst en nationell strategisk prioritet.

Det handlade om att hjälpa dem med avgörande säkerhetsfrågor, med att sätta upp politiska strukturer, med administrativa system och inte minst med förutsättningarna för ekonomisk utveckling. De var vid den här tiden helt och hållet del av en kollapsad sovjetisk ekonomi.

Jag uppmuntrade på alla sätt jag kunde vårt eget näringsliv att engagera sig och satsa. Om det var den sortens uppmuntran som gjorde att svenska och andra nordiska banker engagerade sig i de baltiska länderna vet jag inte. De fattade sina egna beslut. Men att detta var något som flera svenska regeringar uppmuntrade var både tydligt och självklart.

Det säger sig självt att det fanns mycket av rövarekonomi i hela det sammanfallande sovjetryska området, och det säger sig självt att det var ett mycket starkt intresse att få in så mycket av västliga institutioner, lärdomar och stabilitet som möjligt. Inte minst gällde detta det finansiella systemet.

Decennierna sedan dess har varit mer framgångsrika än vi vågade hoppas under de osäkra ”Rodeo-åren”. I dag är Baltikum mer integrerat i de europeiska och atlantiska samarbetsstrukturerna än Sverige. Sedan 2014 finns Nato-bataljonsstridsgrupper under brittisk, kanadensisk och tysk ledning på plats i de tre länderna.

De klarade också den finanskrisen 2008–2009 bättre än många andra länder. De hade en djupare nedgång än många andra, men en radikalare reformpolitik och en tydligare uppgång. Det skandinaviskt förankrade bankväsendet hade stor del i detta. Det var också mycket viktigt för Sverige att de klarade finanskrisen med bevarad politisk stabilitet.

Självklart fortsätter det officiella Sverige att på olika sätt försöka stärka relationerna med dessa våra grannländer. Men utmaningar har funnits. Banker i regionen har dominerats av intressen med egen agenda.

Och självklart har man påverkats av oron och osäkerheten i den stora ryska ekonomin på andra sidan gränsen. Handel med Ryssland har alltid varit en viktig del av dessa länders ekonomier. Före 1914 var Riga det ryska rikets tredje största industristad. Områdets hamnar har alltid varit hamnar för ett långt större område.

Nu flyger anklagelser genom luften om vad som förekommit i skandinaviska banker i dessa länder. Jag saknar självfallet möjlighet att avgöra vad som är rätt och fel i dessa. Men oavsett allt detta finns det vissa saker som är viktiga.

Jag vill alls inte utesluta att det finns intressen österut som inte har någonting emot att hälla lite fotogen på denna brasa. Att svärta ned dessa länder och driva ut skandinaviska och västliga intressen, finns det alldeles uppenbart de som har intresse av.

Givet den verkligheten är det viktigt att hålla i minnet att de svenska bankerna gjort viktiga insatser för samhällsnytta och för finansiell stabilitet och utveckling i de baltiska länderna.

Det har varit – och förblir – av bredare säkerhetspolitisk betydelse för Sverige.

Carl Bildt, tidigare moderat statsminister (1991–1994) och utrikesminister (2006–2014

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer