Annons

C förvanskar den gröna skatteväxlingen

Ordet grön skatteväxling tycks betyda olika saker beroende på vilken ideologi man har. Grön skatteväxling är myntat av Miljöpartiet, ur den gröna ideologin. Och dess innebörd är egentligen väldigt enkel.

Den gröna skatteväxlingen på 15 miljarder behövs mer än någonsin för att ställa saker till rätta, skriver Rebecka Le Moine.
Den gröna skatteväxlingen på 15 miljarder behövs mer än någonsin för att ställa saker till rätta, skriver Rebecka Le Moine.

Det handlar om att det som är dåligt för miljön ska beskattas, och det som är bra för miljön ska bli billigare. Detta enligt principen att det ska vara lätt att göra rätt, istället för i dag: svårt och dyrt. 

Den gröna skatteväxlingen handlar inte om att beskatta det vi kan för att maxa statskassan, utan det vi bör, för att klara omställningen. Och den gröna omställningen måste vara rättvis så att de grupper som behöver samhällets stöd mest kan känna sig trygga i omställningen.

Det är orimligt att låta medborgaren axla ansvaret för omställningen, när det i princip är omöjligt att påverka i ett dåligt riggat system. Vi måste lätta tyngden från individen och lägga ansvaret där det hör hemma: hos de med mycket makt att påverka. 100 företag i världen står för mer än 70 procent av alla utsläpp. Samtidigt är det de stora jättarna som får subventioner och undantag från regler. Om du äger en villa, måste du betala 35,3 öre/kwh i energiskatt. Men om du använder samma energi i en industri, betalar du bara 0,5 öre/kwh, alltså är det mer än 70 gånger billigare.

Idag ges statlig rabatt för företagen som skitar ner, och den rabatten är inte liten. Budgeten innehåller cirka 30 miljarder klimatskadliga subventioner. Det är en summa som är 2,5 gånger så stor som hela den statliga satsningen på miljön. Satsningen för att skydda natur ligger på knappt en miljard. Samtidigt subventioneras inrikesflyget med en miljard årligen, och utrikesflyget med sex miljarder. Globalt sett subventioneras fossila bränslen med 3 000 - 6 000 miljarder kronor (!), årligen. Förnybart får långt mindre än hälften.

Detta trots alla larmrapporter som med sina siffror på temperaturer, koldioxidhalter, pH-värden med mera visar en och samma sak. Vi satsar gemensamma skattepengar på att lämna efter oss en sämre och fattigare värld till kommande generationer. Det är därför den gröna skatteväxlingen på 15 miljarder behövs mer än någonsin för att ställa saker till rätta. 

Miljöskatter är effektiva styrmedel och en väsentlig del för att styra om mot en hållbar ekonomi. Därför är det oroväckande att Centerpartiets Rickard Nordin i en artikel i Syre säger att tyngdpunkten inom den gröna skatteväxlingen nu ska ligga på skattesänkningar. 

Den gröna skatteväxlingen löser miljöproblem genom att höja priset på miljöförstörelse. Medborgarna kompenseras sedan genom att de får ta del av skatteintäkterna. En grön skatteväxling utan miljöskatter är inte grön och inte heller en skatteväxling. Det är ren borgerlig skattesänkarpolitik.

Rebecka Le Moine

Skattepolitisk talesperson (MP)


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?