Annons

C: Dags för europeisk Mueller-utredning

DEBATT. Nu är det viktigt att EU stärker sin motståndskraft mot påverkansförsök och ser till att granska extern finansiering av europeiska partier. Därför bör initiativ tas till en omfattande utredning likt den Robert Mueller genomfört i USA, för att syna kopplingar till den ryska staten inom EU, skriver Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C).

Vi ser det i land efter land. Populistpartier som går framåt, men också i Vladimir Putins ledband. Det görs genom stöd till trollarméer och det görs genom ekonomiska affärer.

När Italiens främlingsfientliga vice premiärminister Matteo Salvini för några månader sedan kom hem från Röda torget gjorde han det med tre miljoner euro direkt till sin kampanjkassa.

Helgen före EU-valet uppdagades en av de värsta politiska kriserna i Österrike där landets högerpopulistiska vicekansler Heinz-Christian Strache var beredd att ta hjälp av kontakter från Ryssland för att vinna valet 2017.

Fenomenet är inte nytt, utbetalningar till Marine Le Pens parti har också kunnat spåras till Kreml.

Ser man till röstningsmönstret i Europaparlamentet den senaste mandatperioden är att det är tydligt att SD och deras vänner röstar Rysslandsvänligt i flera lagförslag. De vill inte heller stärka sanktionerna mot Putin.

Nu är det viktigt att EU stärker sin motståndskraft mot påverkansförsök och ser till att granska extern finansiering av europeiska partier. Den digitala attackytan fortsätter att öka i och med att fler och fler enheter kopplas till internet och det står således mer på spel.

Ryssland som ständigt ökar sin budget för informationskrig vet att de har mycket att vinna på ett sönderbrutet och fragmenterat Europa och stöder således separatiströrelser, splittrade grupper och rebell- och extremistpartier över hela europeiska kontinenten.

Därför kommer jag under kommande mandatperiod driva på för gemensamma åtgärder på EU-nivå för att stå emot påverkan- och cyberhot i hela unionen och syna kopplingarna till Ryssland.

- EU:s motståndskraft mot försök till påverkan måste förbättras. Antalet personer som arbetar mot påverkan inom EU är omkring tio gånger färre än antalet personer som arbetar för att göra skada och sprida osanningar. Därför behöver EU stärkta muskler och resurser att arbeta med detta.

- Stärk minimikraven för IT-säkerhet i alla medlemsländer. EU är bara så starka som den svagaste länken. Därför behöver alla EU:s länder stärka sina krav på IT-säkerhet. Miniminivåerna ska alltid garanteras, annars måste åtgärder vidtas.

- Starta en europeisk Mueller-utredning. EU:s samtliga medlemsländer måste ta hotet på allvar. Det innebär att man bör samarbeta och se till att granska kopplingarna till Ryssland. Därför bör EU:s medlemsländer ta initiativ till en omfattande utredning likt den Mueller har gjort i USA, och syna samtliga kopplingar till den ryska staten som finns i Unionen.

Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C)


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?