ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

C: Dags för europeisk Mueller-utredning

  • EU-MUELLER. EU:s samtliga medlemsländer måste ta hotet på allvar. Det innebär att man bör samarbeta och se till att granska kopplingarna till Ryssland, skriver Fredrick Federley (C). Foto: FREDRIK PERSSON / TT

DEBATT. Nu är det viktigt att EU stärker sin motståndskraft mot påverkansförsök och ser till att granska extern finansiering av europeiska partier. Därför bör initiativ tas till en omfattande utredning likt den Robert Mueller genomfört i USA, för att syna kopplingar till den ryska staten inom EU, skriver Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C).

Vi ser det i land efter land. Populistpartier som går framåt, men också i Vladimir Putins ledband. Det görs genom stöd till trollarméer och det görs genom ekonomiska affärer.

När Italiens främlingsfientliga vice premiärminister Matteo Salvini för några månader sedan kom hem från Röda torget gjorde han det med tre miljoner euro direkt till sin kampanjkassa.

Helgen före EU-valet uppdagades en av de värsta politiska kriserna i Österrike där landets högerpopulistiska vicekansler Heinz-Christian Strache var beredd att ta hjälp av kontakter från Ryssland för att vinna valet 2017.

Fenomenet är inte nytt, utbetalningar till Marine Le Pens parti har också kunnat spåras till Kreml.

Ser man till röstningsmönstret i Europaparlamentet den senaste mandatperioden är att det är tydligt att SD och deras vänner röstar Rysslandsvänligt i flera lagförslag. De vill inte heller stärka sanktionerna mot Putin.

Nu är det viktigt att EU stärker sin motståndskraft mot påverkansförsök och ser till att granska extern finansiering av europeiska partier. Den digitala attackytan fortsätter att öka i och med att fler och fler enheter kopplas till internet och det står således mer på spel.

Ryssland som ständigt ökar sin budget för informationskrig vet att de har mycket att vinna på ett sönderbrutet och fragmenterat Europa och stöder således separatiströrelser, splittrade grupper och rebell- och extremistpartier över hela europeiska kontinenten.

Därför kommer jag under kommande mandatperiod driva på för gemensamma åtgärder på EU-nivå för att stå emot påverkan- och cyberhot i hela unionen och syna kopplingarna till Ryssland.

- EU:s motståndskraft mot försök till påverkan måste förbättras. Antalet personer som arbetar mot påverkan inom EU är omkring tio gånger färre än antalet personer som arbetar för att göra skada och sprida osanningar. Därför behöver EU stärkta muskler och resurser att arbeta med detta.

- Stärk minimikraven för IT-säkerhet i alla medlemsländer. EU är bara så starka som den svagaste länken. Därför behöver alla EU:s länder stärka sina krav på IT-säkerhet. Miniminivåerna ska alltid garanteras, annars måste åtgärder vidtas.

- Starta en europeisk Mueller-utredning. EU:s samtliga medlemsländer måste ta hotet på allvar. Det innebär att man bör samarbeta och se till att granska kopplingarna till Ryssland. Därför bör EU:s medlemsländer ta initiativ till en omfattande utredning likt den Mueller har gjort i USA, och syna samtliga kopplingar till den ryska staten som finns i Unionen.

Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer