Annons

Brott skadar Stockholms attraktionskraft

Vi ser med stort allvar på situationen med ökad kriminalitet och otrygghet. Tillsammans med klimatet och de ökade klyftorna tillhör kriminaliteten en av vår tids största utmaningar. Det är bråttom, skriver Urban Edenström, ordförande för Stockholms Handelskammare.

För några år sedan var det inte ovanligt att Sverige och Stockholm hyllades internationellt för sin trygghet. Relativt snabbt har situationen förändrats till det sämre och i dag möter vi en brant uppförsbacke när det kommer till att återställa en önskvärd nivå av trygghet och säkerhet.

Det är dessutom bråttom. Om inte samhället slår tillbaka mot kriminaliteten finns en risk att den rotar och sprider sig. Det är statens uppgift att säkra rättsstaten. Näringslivet kan och vill bidra till att lösa situationen. Men det förutsätter ett politiskt ledarskap som dessvärre ännu inte påvisats.

Sverige är ett fantastiskt land och Stockholm är en fantastisk huvudstad. Vi har mycket att vara stolta över. Vi är både rika, jämlika och hållbara. Huvudstadsregionen har varit EU:s snabbast växande huvudstad med fler framgångsrika techbolag per capita än någon annanstans i världen förutom Silicon Valley. Vi har kunnat föda fram och locka till oss de främsta talangerna, kreatörerna och entreprenörerna.

Denna framgång har berikat hela Sverige. Under år 2017 betalade Stockholm in drygt 60 miljarder kronor i statlig inkomstskatt. Mellan 2007 och 2017 genererade huvudstadsregionen Stockholm–Uppsala vartannat nytt privat jobb i landet. Detta trots att knappt var fjärde svensk bor i Stockholm–Uppsala.

Tyvärr syns nu flera tunga orosmoln vid horisonten. För första gången sedan 2010 är regionens tillväxt under riksgenomsnittet. En kraftig inflyttning av människor har vänts till nettoutflyttning. På ett år har Stockholm tappat nio placeringar på den globala rankingen över städer med bäst talangattraktion (Global City Talent Competitiveness Index), från andra plats i världen till elfte position.

Konkurrenskraft är ett komplext fenomen som kräver framgång på en rad fronter samtidigt. I den moderna ekonomin är det otillräckligt att vara framstående inom enbart ett område. Vi behöver ligga i framkant inom såväl företagande, entreprenörskap, hållbarhet, forskning, kultur och kreativitet samtidigt.

Men till skillnad från mycket annat är trygghet och säkerhet en fundamental förutsättning för långsiktig framgång. Därför måste trygghets- och säkerhetsfrågorna högre upp på agendan. Frågornas vikt måste i högre utsträckning speglas i utspel om politiska satsningar.

Detta är inte längre en enskild social utmaning, utan en prioriterad fråga för näringslivet. Enligt en undersökning genomförd av Demoskop är en tredjedel av företagarna i områden med högt utanförskap utsatta för brott i stor utsträckning.

Stockholms Handelskammare anpassar därför sin näringspolitiska agenda för att lägga större vikt vid trygghet och säkerhet. Vi arbetar för att målsättningen om ökad trygghet och säkerhet ska genomsyra så många reformförslag som möjligt, från bostadspolitiken till kompetensförsörjning.

En förutsättning för att komma till rätta med komplexa problem är att förstå dem på djupet. Därför beslöt vi oss att fråga vad de människor som främst är utsatta för gängens järngrepp ser på sin vardag och vad de egentligen tycker om olika reformförslag.

Vår undersökning, där människor som själva bor i utsatta områden i Stockholms län fick göra sin röst hörd, visade tvärtemot gängse uppfattning att människor i utsatta områden visst välkomnar tuffare övervakning och hårdare straff. De stöder generellt förslag om fler poliser, mer övervakningskameror och längre straff.

Myten om att de boende i utsatta områden inte vill ha avsevärt hårdare tag bidrog möjligen till de nyligen kollapsade förhandlingarna om åtgärder mot gängkriminaliteten. Det var olyckligt att inte politiken kunde enas kring behovet av mycket kraftfullare åtgärder. Regeringens 30-punktsprogram innehåller förslag som går i rätt riktning.

Tyvärr präglas programmet av alltför få konkreta omedelbara åtgärder som skulle göra skillnad i praktiken, till fördel för ett överflöd av förutsättningslösa utredningar.

Mycket mer måste göras – utan fördröjning – inom såväl det stävjande som förebyggande arbetet. De gängkriminella måste möta signifikant hårdare motstånd, polisen måste få ökade resurser och såväl fler vakter som övervakningskameror måste till.

Samtidigt måste vi säkra att de barn och unga som växer upp i dagens Sverige får gå en ljusare framtid tillmötes. Skolan behöver bli jämlik och alla unga måste ges möjlighet att få in en fot på arbets- och bostadsmarknaden. Socialtjänsten behöver mer resurser och bli betydligt bättre på att hjälpa de allt yngre personer som befinner sig i riskzonen för att hamna i kriminalitet.

Goda förebilder och vetskap om att ett tryggt och välmående liv förverkligas genom flit och höga ambitioner är helt avgörande. Tillsammans kan näringslivet här göra mycket för att bryta normer och öppna dörrar.

Urban Edenström, ordförande Stockholms Handelskammare

Innehåll från RiksbyggenAnnons

De satsade på solceller 2019 – slipper höja avgiften

Mikael Johansson är ordförande i bostadsrättsföreningen Göteborgshus 38.
Mikael Johansson är ordförande i bostadsrättsföreningen Göteborgshus 38.

När bostadsrättsföreningen Göteborgshus 38 valde att satsa på solceller redan för tre år sedan visste de inte hur bra tajmingen skulle bli. I dag är föreningen i en sällsynt situation där den trots rådande energikris inte behöver göra några avgiftshöjningar.

– Vi är väldigt, väldigt glada och stolta, säger ordförande Mikael Johansson.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

Förra året monterades de sista av de 2 600 solcellspanelerna på de 16 huskroppar som utgör Rb Brf Göteborgshus 38 i Hisings Kärra i norra Göteborg. Då hade det omfattande arbetet pågått under två år och resultatet är en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

– Redan i dag ser vi att vi producerar 30 procent av den totala energiförbrukningen, helt enligt prognosen på 700 000 kWh per år. Det känns såklart oerhört bra då vi lagt mycket tid på detta projekt, säger Mikael.

”Vi slipper höja avgiften”

När satsningen röstades igenom var det ett långsiktigt tänk som låg bakom. Men då visste de inte hur het frågan skulle bli redan några få år senare. I dag är föreningen i en situation då de i perioder till och med kan sälja vidare ett överskott av el.

– Det är resurser som går in i föreningens kassa för underhåll och det i sin tur gör att vi slipper höja avgiften, åtminstone som det ser ut i dag. Det är givetvis en stor lättnad när man ser vilka utmaningar många andra bostadsrättsföreningar brottas med i rådande läge.

Mikael berättar att styrelsen under hela processen haft ett nära samarbete med Riksbyggen.

– Vi arbetade i projektgrupper och har haft turen att ha många sakkunniga i styrelsen som varit beredda att lägga mycket tid på research. Men det hade aldrig gått att genomföra ett så här stort projekt själva. Samarbetet med Riksbyggen har varit fantastiskt, säger Mikael.

Ger effekt på lång sikt

Husen är byggda under 1970-talet och var i behov av en omfattande takrenovering. Det var i samband med detta som solcellerna kom på tal. Mikael Johansson tycker – särskilt med facit i hand – att det är en självklarhet för andra bostadsrättsföreningar som är på gång med takrenoveringar att satsa på solceller.

– Jag skulle varmt rekommendera att man tittar på möjligheten och har man den så ska man slå till. För det kommer att ge effekt på lång sikt. Det handlar inte bara om ekonomin, för oss är det även en fjäder i hatten att vi känner oss delaktiga och bidrar till energibesparingar ur ett klimatperspektiv.

”Avkastning på cirka sju procent”

För Riksbyggen är det ett viktigt uppdrag att hjälpa bostadsrättsföreningarna att underhålla och utveckla sina fastigheter och samtidigt bli mer hållbara. Satsningar på solenergi finns till exempel med i planeringen av all nyproduktion där det är möjligt. Och när det gäller installationer i befintliga fastigheter, precis som i fallet med Brf Göteborgshus 38, så är intresset i dag större än någonsin. Även för mindre föreningar kan en investering vara gynnsam.

– Man brukar räkna med en avkastning på cirka sju procent för solceller. Och det är en ganska bra investering. Särskilt om man redan har pengarna på banken och inte behöver ta ett lån. Då är det kanske till och med bättre att satsa på solcellerna än att låta pengarna sitta på banken, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Installera solceller i bostadsrättsföreningen? Läs mer här.

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera