Annons

Bränderna hotar hela ekosystemet

DEBATT. Skogsbränderna i Brasilien har fått stor uppmärksamhet i media. Huvudskälet är att de är fler än de i genomsnitt var mellan 2009 och 2018, trots att torrsäsongen bara har börjat.

SKOGEN FÖR TRÄDEN. En hektar i Amazonas rymmer i regel fler trädarter än i hela Sverige. På sina håll handlar det om så många som 650 stycken – mer än i hela Nordamerika. Faktum är att vi bara börjat förstå vidden av Amazonas biologiska rikedom och ekologiska funktioner, skriver Torsten Krause, biträdande lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds Universitet.
SKOGEN FÖR TRÄDEN. En hektar i Amazonas rymmer i regel fler trädarter än i hela Sverige. På sina håll handlar det om så många som 650 stycken – mer än i hela Nordamerika. Faktum är att vi bara börjat förstå vidden av Amazonas biologiska rikedom och ekologiska funktioner, skriver Torsten Krause, biträdande lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds Universitet.Foto:Eraldo Peres

Men bränder av den typ som nu rasar har i själva verket varit vanliga i Amazonas under flera decennier. I Brasilien men också i Bolivia, Peru och Colombia.

Ibland har de naturliga orsaker. Majoriteten av dem är emellertid anlagda av bönder och markägare som vill utöka sin jordbruksmark. Det borde oroa oss. Inte minst därför att det är vårt sätt att konsumera, äta och resa som i hög grad ligger till grund för avskogningen.

Det mesta av köttet och sojan som produceras i Brasilien, odlas på mark som tidigare täckts av skog eller ”cerrado savanna” (tropisk savann) och används som foder. Inte minst i Europa. EU är Brasiliens näst största handelspartner. Vi står för 18 procent av landets totala handel och Brasilien är den enskilt största exportören av jordbruksprodukter till EU.

Att attackera Brasiliens regering och jordbrukare kommer inte att hjälpa. De svarar på global efterfrågan. Att angripa presidenten Jair Bolsonaro är med största sannolikhet kontraproduktivt. Det blev särskilt tydligt efter G7-mötet i Biarritz förra helgen där Bolsonaro avfärdade 20 miljoner euro i brandbekämpningstöd som ett ingrepp i den nationella suveräniteten av gammalt kolonialt snitt.

Bränderna i Amazonas är också sammanlänkade med klimatförändringarna. Stigande temperaturer leder till mer och längre torka, vilket i sin tur leder till fler och större eldsvådor.

Det är problematiskt bland annat därför att Amazonas fungerar som en stor luftfuktare för övriga Sydamerika. Regnskogen producerar och återvinner vattenånga som rinner upp och ned genom kontinenten via ”flygande floder”. Dessa är helt avgörande för det sydamerikanska jordbruket som endast kan bedrivas under vissa ekologiska förutsättningar.

Amazonas biologiska mångfald är världens största. En hektar rymmer i regel fler trädarter än i hela Sverige. På sina håll handlar det om så många som 650 stycken – mer än i hela Nordamerika. Faktum är att vi bara börjat förstå vidden av Amazonas biologiska rikedom och ekologiska funktioner.

Bränderna försämrar inte bara våra möjligheter att studera dessa, de riskerar att ta död på den biologiska mångfalden helt och hållet.

Det får konsekvenser på en rad olika områden. I förlängningen drabbar det också oss i Sverige.

Torsten Krause, biträdande lektor i hållbarhetsvetenskap Lunds Universitet


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?