1515

Bränderna hotar hela ekosystemet

DEBATT. Skogsbränderna i Brasilien har fått stor uppmärksamhet i media. Huvudskälet är att de är fler än de i genomsnitt var mellan 2009 och 2018, trots att torrsäsongen bara har börjat.

SKOGEN FÖR TRÄDEN. En hektar i Amazonas rymmer i regel fler trädarter än i hela Sverige. På sina håll handlar det om så många som 650 stycken – mer än i hela Nordamerika. Faktum är att vi bara börjat förstå vidden av Amazonas biologiska rikedom och ekologiska funktioner, skriver Torsten Krause, biträdande lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds Universitet.
SKOGEN FÖR TRÄDEN. En hektar i Amazonas rymmer i regel fler trädarter än i hela Sverige. På sina håll handlar det om så många som 650 stycken – mer än i hela Nordamerika. Faktum är att vi bara börjat förstå vidden av Amazonas biologiska rikedom och ekologiska funktioner, skriver Torsten Krause, biträdande lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds Universitet.Foto:Eraldo Peres

Men bränder av den typ som nu rasar har i själva verket varit vanliga i Amazonas under flera decennier. I Brasilien men också i Bolivia, Peru och Colombia.

Ibland har de naturliga orsaker. Majoriteten av dem är emellertid anlagda av bönder och markägare som vill utöka sin jordbruksmark. Det borde oroa oss. Inte minst därför att det är vårt sätt att konsumera, äta och resa som i hög grad ligger till grund för avskogningen.

Det mesta av köttet och sojan som produceras i Brasilien, odlas på mark som tidigare täckts av skog eller ”cerrado savanna” (tropisk savann) och används som foder. Inte minst i Europa. EU är Brasiliens näst största handelspartner. Vi står för 18 procent av landets totala handel och Brasilien är den enskilt största exportören av jordbruksprodukter till EU.

Att attackera Brasiliens regering och jordbrukare kommer inte att hjälpa. De svarar på global efterfrågan. Att angripa presidenten Jair Bolsonaro är med största sannolikhet kontraproduktivt. Det blev särskilt tydligt efter G7-mötet i Biarritz förra helgen där Bolsonaro avfärdade 20 miljoner euro i brandbekämpningstöd som ett ingrepp i den nationella suveräniteten av gammalt kolonialt snitt.

Bränderna i Amazonas är också sammanlänkade med klimatförändringarna. Stigande temperaturer leder till mer och längre torka, vilket i sin tur leder till fler och större eldsvådor.

Det är problematiskt bland annat därför att Amazonas fungerar som en stor luftfuktare för övriga Sydamerika. Regnskogen producerar och återvinner vattenånga som rinner upp och ned genom kontinenten via ”flygande floder”. Dessa är helt avgörande för det sydamerikanska jordbruket som endast kan bedrivas under vissa ekologiska förutsättningar.

Amazonas biologiska mångfald är världens största. En hektar rymmer i regel fler trädarter än i hela Sverige. På sina håll handlar det om så många som 650 stycken – mer än i hela Nordamerika. Faktum är att vi bara börjat förstå vidden av Amazonas biologiska rikedom och ekologiska funktioner.

Bränderna försämrar inte bara våra möjligheter att studera dessa, de riskerar att ta död på den biologiska mångfalden helt och hållet.

Det får konsekvenser på en rad olika områden. I förlängningen drabbar det också oss i Sverige.

Torsten Krause, biträdande lektor i hållbarhetsvetenskap Lunds Universitet


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?