1515

Bostadshaveriet kostar miljarder

DEBATT. Trots bred enighet om att den svenska bostadsmarknaden är dysfunktionell uteblir reformerna som kan göra verklig skillnad. Kostnaden för Sveriges storstäder är drygt 50 miljarder kronor i utebliven tillväxt varje år, skriver Andreas Hatzigeorgiou och Daniella Waldfogel på Stockholms Handelskammare.

Stockholm har agerat motor för landets ekonomi under snart två årtionden, men nu ser tillväxten ut att bromsa in dramatiskt. År av fördjupade bostadsproblem är en av orsakerna, skriver Andreas Hatzigeorgiou och Daniella Waldfogel.
Stockholm har agerat motor för landets ekonomi under snart två årtionden, men nu ser tillväxten ut att bromsa in dramatiskt. År av fördjupade bostadsproblem är en av orsakerna, skriver Andreas Hatzigeorgiou och Daniella Waldfogel.

Varje år hindras tusentals människor från att hitta boende i Sveriges storstadsregioner. När människor inte kan flytta till platser där de bäst kommer till sin rätt är det inte bara ett personligt problem. Också arbetsmarknaden, samhället och hela landet blir fattigare.

I Stockholm vittnar många företag om att bostadsmarknaden kan utgöra ett oöverstigligt hinder när man ska rekrytera personal. Dessutom förvärras trångboddheten och integrationen försvåras när boendesegregationen cementeras.

Bostadsmarknaden avhandlas i den överenskommelse som regeringspartierna tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna haft som grund för regeringsbildningen.

Ett antal förslag går med små steg i rätt riktning. Exempelvis nämns fri hyressättning vid nybyggnation, avskaffad ränta på uppskovsbeloppet vid flytt och en omfattande skattereform som ska ”bidra till att förbättra bostadsmarknadens funktionssätt”.

Det är lovvärt, men det akuta behovet av genomgripande förändringar som sänker trösklarna, ökar rörligheten och möjliggör för människor att flytta till och bo i bostäder som passar dem, kvarstår. Dessutom finns ingen politik alls för den som helt saknar möjligheter att efterfråga en bostad.

Politiska företrädare har tidigare kunnat samla sig kring svåra frågor. När det blev uppenbart för många från höger till vänster att ATP-systemet spelat ut sin roll, samlades ansvarstagande politiker för att ta fram ett nytt hållbart pensionssystem. Det var inte konfliktfritt, men man tog ett gemensamt ansvar. Problematiken på svensk bostadsmarknad är av samma dignitet.

Det finns sedan flera år tillbaka en bred enighet om att den svenska bostadsmarknaden är dysfunktionell. Ändå har svenska politiker – oavsett partifärg – misslyckats med att driva igenom nödvändiga reformer som kan göra bostadsmarknaden mer välfungerande.

Problemen syns tydligast i Sveriges storstadsregioner. Trösklarna på den reguljära bostadsmarknaden är höga, också för personer med arbete och inkomst, och desperata bostadssökande utnyttjas på andra- och ibland tredjehandsmarknaden.

Stockholms Handelskammare har låtit teknikkonsultbolaget WSP genomföra en oberoende studie av bostadsmarknadens funktionssätt och dess ekonomiska samt demografiska konsekvenser.

För Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund visar analysen att arbetsmarknaden hämmats av problemen på bostadsmarknaden. Den beräknade notan är sammantaget drygt 50 miljarder kronor i utebliven tillväxt per år för landets tre storstadsregioner.

Stockholm går miste om 36 miljarder, Göteborg strax över åtta miljarder och Malmö tappar omkring sex miljarder kronor varje år. Bostadsmarknadens problem gör alltså att storstadsregionerna missar att tillvarata sin fulla tillväxtpotential.

Särskilt Stockholm har agerat såväl motor som stötdämpare för landets ekonomi under snart två årtionden – men nu har tillväxtmotorn börjat hacka. Baserat på SCB:s preliminära siffror för bruttoregionalprodukt (BRP) bromsar Stockholms län in dramatiskt.

För år 2017 växte BRP med magra 0,9 procent, betydligt lägre än regionens snitt på närmare tre procent per år under de senaste tio åren.

Många år av fördjupade bostadsproblem är en bidragande orsak till den inbromsning vi nu ser. I Stockholms län står drygt 600 000 personer i hyreskön enligt Bostadsförmedlingen och enligt Stockholms studentkårers centralorganisation finns endast 17 000 studentbostäder att fördela på 90 000 studenter. Samtidigt bedömer Boverket att byggandet av bostäder kommer att minska drastiskt framöver.

Dessa problem kommer inte att självläka. Slöseriet med samhällsresurser kommer att fortsätta och i värsta fall eskalera fram till dess att nödvändiga reformer genomförs och får effekt.

Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare

Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef Stockholms Handelskammare


Innehåll från FerringAnnons

Ledande forskning i Ferrings nya F&U-anläggning

Marianne Kock och Mirjam Mol-Arts på Ferring.
Marianne Kock och Mirjam Mol-Arts på Ferring.

Läkemedelsföretaget Ferring har under de senaste åren haft ett särskilt fokus på bland annat reproduktionsmedicin, genterapi för urologiska indikationer, och gastroenterologi som inkluderar mikrobiom. Nu öppnar de upp en ny toppmodern anläggning för forskning och utveckling i Köpenhamn, i syfte att expandera forskningsverksamheten – och attrahera nya medarbetare med specialexpertis

– Genom att ligga i framkant inom våra fokusområden gör vi skillnad för människor på riktigt, säger Mirjam Mol-Arts, Chief Scientific & Medical Officer på Ferring.

Ferring är medlemmar i life science-nätverket Medicon Valley Alliance och samarbetar med några av Nordens främsta forskningsinstitut såsom Karolinska Institutet och ReproUnion, ett projekt som syftar till att förebygga och förbättra behandlingen av ofrivillig barnlöshet.

– Reproduktionsmedicin är ett av våra viktigaste fokusområden och vi studerar det brett, ur både det kvinnliga och det manliga perspektivet. 15 till 20 procent av alla par lider av infertilitet, men bördan kan inte bara ligga på kvinnan, säger Mirjam.

Besläktat med reproduktionsmedicin har de ett starkt fokus på generell mödravård och kvinnohälsa.

– Hela kvinnoperspektivet är otroligt viktigt över hela världen. Hur kan vi hjälpa kvinnor med endometrios till exempel? Eller minska mödradödligheten i utvecklingsländer? Här ligger vi i framkant, säger Marianne Kock, General Manager, International PharmaScience Center (IPC) Kastrup.

Letar brett efter ny kompetens

Vid Kastrups hamn, med utsikt mot Öresund, ligger den fem våningar höga forskningsanläggningen Soundport. Vid slutet av 2021 är allt klart för inflytt och det 24 000 kvadratmeter stora F&U-huvudkontoret kommer rymma uppemot 750 medarbetare. Ferring är ett internationellt bolag och bland de anställda finns 40 olika nationaliteter, inom allt från HR och finans till labbpersonal.

– Vi har medarbetare från hela världen och vi tittar brett när vi letar efter ny expertis: läkare, farmaceuter eller medicintekniker med erfarenhet från farmaci eller forskning. Vi har en enorm talangpool, avslutar Marianne.

Om Ferring
Ferring Pharmaceuticals är en forskningsdriven, specialiserad biofarmaceutisk koncern som arbetar med att hjälpa människor runtom i världen att bilda familj och leva ett bättre liv. Ferring har sitt huvudkontor i Saint-Prex i Schweiz och är ledande inom reproduktionsmedicin och mödrahälsa samt i specialområden inom gastroenterologi och urologi. Ferring har egna operativa dotterbolag i nästan 60 länder och marknadsför sina produkter i 110 länder. 

Läs mer på www.ferring.com eller kontakta oss på LinkedIn

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ferring och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?