Annons

Borgerligheten måste göra upp med välfärdens kvasimarknader

DEBATT. De borgerliga partierna har levt på gamla meriter från 1990-talets valfrihetsreformer. När Socialdemokraterna nu går på offensiven måste borgerligheten vässa sig och utmana både välfärdens finansieringsmodell och kvasimarknader, skriver Karin Svanborg-Sjövall och Emanuel Örtengren, Timbro.

Befolkningsutvecklingen och en annalkande lågkonjunktur gör välfärdsfrågorna till den svenska politikens mittpunkt. I somras tillsatte regeringen en välfärdskommission, till vilken representanter från näringslivet anmärkningsvärt nog inte var inbjudna.

Trots att Socialdemokraterna i och med Januariöverenskommelsen avstått från att kräva vinstförbud i välfärden är den företagarfientliga retoriken oförändrad sedan Reepalu-utredningen.

De borgerliga partierna, som fortfarande förenas av en gemensam syn på marknadsekonomins centrala roll för att skapa välstånd och välfärd, måste ta upp Socialdemokraternas kastade handske. I välfärdsfrågorna behöver Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna också våga tänka i nya banor.

Även om det är uppenbart att framtidens välfärd inte kan säkras utan privata företag får borgerligheten inte reduceras till att försvara 1990-talets valfrihetsreformer. Möjligheten att välja skola och vårdgivare bör värnas, men hybridmodellen med offentlig finansiering och privata utförare har brister som inte går att bortse från.

Dagens valfrihetsmodell har lärt medborgarna att ställa krav. Samtidigt blir samhällskostnaden av detta lätt osynlig för den enskilde. Det är till exempel svårt att neka patienter behandlingar som egentligen anses för dyra.

Grundproblemet är således inte att välfärdsföretagen har ”fri dragningsrätt på andras skattepengar”, som det ibland sägs, utan att vi ofta uppmuntras att bete oss som om så vore fallet.

Eftersom den skattefinansierade vården har begränsade resurser behövs det en öppen debatt kring vad det offentliga ska stå för, och vilka valmöjligheter människor ska ha utöver det.

Hybridmodellen innebär också att svensk vård, skola och omsorg präglas av kvasimarknader som begränsar förutsättningarna för att konkurrens mellan olika aktörer verkligen ska kunna bidra till mångfald och innovation.

Kombinationen av osynliga kostnader och bristande konkurrens gör att den offentliga välfärden ångar på mot en kostnadsexplosion. För att undvika ett scenario där välfärdens svällande utgifter tränger ut angelägna satsningar på polis, försvar, infrastruktur och företagande behövs omfattande systemreformer. Tre områden är särskilt angelägna:

- Vården måste gå mot mer privat finansiering. Antalet patienter som fått vänta längre än vårdgarantins lagstadgade 90 dagar på operation eller specialistbesök har mer än fördubblats sedan 2014. Regeringen vill därför införa en kömiljard, vilket även Alliansen gjorde på sin tid.

Varken en ny kömiljard eller ett förstatligande av sjukvården, som Kristdemokraterna föreslår, är dock en garanti för att vården blir mer tillgänglig. Sverige borde snarare lära av länder som skiftat sjukvårdens finansiering från skattsedeln till privata obligatoriska försäkringar.

Det är en myt att försäkringssystem enbart skulle gynna de rika. Europeiska välfärdssamhällen som Nederländerna och Schweiz visar tvärtom att genomtänkta regleringar och subventioner till låginkomsttagare kan kombinera ett minskat offentligt åtagande med vård som är jämlik, högkvalitativ och mer tillgänglig än den svenska. Överlag bör tilläggsfinansiering uppmuntras.

- Gör socialförsäkringarna mer individualiserade och kontobaserade. De svenska socialförsäkringarna har flera gånger tvingats till åtstramningar när kostnaderna skenat.

För att förhindra att människor hamnar i kläm mellan tvära politiska kast och för att stärka kopplingen mellan in- och utbetalningar behöver Sverige gå mot mer kontobaserade socialförsäkringar. Det skulle kunna fungera genom att a-kassan kompletteras med ett konto där saldot ökar ju längre individen arbetar och betalar skatt.

Uttag från kontot skulle kunna göras för att till exempel finansiera utbildningar mitt i livet, något allt fler kommer att behöva när den tekniska utvecklingen ökar omvandlingstrycket på arbetsmarknaden.

Det skulle även minska skillnaderna mellan arbetstagare och företagare, som i dag tvingas betala in till socialförsäkringar de sällan har möjlighet att använda. Med individ- och kontobaserade socialförsäkringar skulle unga och nyanlända också gradvis kvalificera sig till högre ersättningar genom att arbeta och betala in på sina konton.

Det är en rättvisare modell än dagens, som gör liten skillnad mellan någon som jobbat ett år och någon som jobbat i 20 år.

- Tänk nytt kring välfärdsmarknadernas utformning. Borgerligheten måste hålla två tankar i huvudet vad gäller valfriheten i välfärden. Å ena sidan finns det skäl att vara självkritisk över 90-talets valfrihetsreformer: framför allt friskolereformen var slarvigt genomförd. Bland annat saknades både en läroplan med tydliga kunskapsmål och kontrollinstanser som externt rättade prov, två förutsättningar för en fungerande skolmarknad.

Men bristande politisk eftervård får inte bytas ut mot hårdhänt statlig regleringsiver. Det borde inte förvåna någon om mångfald inom välfärden uteblir när regleringar och kompensationssystem utgår från den offentliga verksamheten som norm.

Denna likriktning och byråkratisering av välfärden måste tas på största allvar i det fortsatta reformarbetet. Trots att personalbrist tvingar fram nya arbetssätt inom välfärden villkoras många riktade statsbidrag i dag med att personaltätheten ska bibehållas eller öka.

Ska välfärden kunna utvecklas framöver måste politiken lägga tyngdpunkten vid resultat, inte hur arbetet utförs.

Om inte systemreformer som de ovan genomförs inom en snar framtid kommer brist på bland annat vårdplatser, lärare samt skydd vid arbetslöshet och sjukdom att fortsätta känneteckna den svenska välfärdssektorn.

För att säkra framtidens välfärd krävs svåra prioriteringar och en ny modell där individen får större makt och ansvar över sin trygghet. Därför behövs ett nytt borgerligt alternativ till hur samhällskontraktet ska se ut.

Karin Svanborg-Sjövall, vd på Timbro

Emanuel Örtengren, projektansvarig för välfärdsfrågor på Timbro


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?