Hoppa till innehållet

Annons

Björn Rosengren: Fiskodling kan rädda Sveriges landsbygd

DEBATT. Sverige bör ändra den restriktiva lagstiftningen kring fisk-, skaldjurs-, ostron-, och musselodling. Det här är en näring som kan få hela Sverige att leva igen. Många entreprenörer är beredda att sätta i gång, skriver tidigare landshövdingen och näringsministern Björn Rosengren.

FRAMTIDSNÄRING. Varför är Norge så stora på laxodling medan Sverige knappt producerar något alls? Svaret finns i lagstiftningen, anser Björn Rosengren.
FRAMTIDSNÄRING. Varför är Norge så stora på laxodling medan Sverige knappt producerar något alls? Svaret finns i lagstiftningen, anser Björn Rosengren.Bild:Jesper Frisk

En avgörande regionalpolitisk insats riskerar att stoppas av en föråldrad lagstiftning. Regeringen säger därmed nej till lokalt och hållbart producerad mat som ger bättre kvalitet och positiva miljöeffekter och som kan skapa tusentals nya jobb. Frågan måste ställas till miljöminister Karolina Skog och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht: Vad är det som tar emot så mycket att ni är beredda att agera miljö- och landsbygdspolitiska bromsklossar under valåret 2018?

Här finns en näring som kan skapa arbetstillfällen och jobb i hundratals landsbygdsbyar. En näring som kommer att få hela Sverige att leva igen. Som socialdemokrat och gammal landshövding har jag trott att det var detta vi slogs och levde för: ett samhälle där det lyser ur stugfönstren kulna vinterkvällar, ett samhälle som lever, även bortom städerna och neonskyltarna. Ett Sverige för både land och stad, ett Sverige för alla.

Frågan gäller en rostig förbudslagstiftning kring fisk-, skaldjurs-, ostron- och musselodling. En föråldrad reglering av vattenbruket gör att vi i princip inte har någon laxodling i vårt land – förutom lite sättfisk för kompensationsodling – medan man i Norge odlar 1,3 miljoner ton lax per år. Norges export av lax till Sverige utgör runt 45.000 ton per år.

Med en justerad lagstiftning skulle Sverige snart på egen hand kunna producera 50.000 ton lax per år. Bara det skulle innebära miljardinvesteringar och över 500 direktanställda i glesbygd och längs kusterna. Lägg till det kringinvesteringar med nya näringsställen och klimatsmart infrastruktur och addera motsvarande satsningar för andra maritima produkter. Och möjligheten till odlingar i avfolkningsbygder i inlandet, som kan bidra till att dessa orter långt bortom de rent ekonomiska.

Vad är det då som behöver ändras? Inget dramatiskt. Vi behöver bara upp- gradera miljöbalken så att lagen hinner i kapp teknikutvecklingen.

En sak som hindrar investeringar i fiskodling är att tillståndskravet i Miljöprövningsförordningen inte kopplar fodermängden till teknikanvändningen. Det innebär att teknikutveckling inte lönar sig. Miljöaspekterna är underordnade stelbenta kvantitetskrav. Ökad kvalitet minskar chanserna att få tillstånd. Det är obegripligt att detta inte omedelbart ändras.

Svenska restauranger importerar stora mängder av det japanska ostronet Crassostrea gigas. Samtidigt finns det i dag flera hundratusen ton av dessa ostron i svenska vatten som inte plockas upp. Här finns en utmärkt möjlighet att minska denna import och samtidigt skapa svenska arbetstillfällen. I detta fall krävs bara utvecklade avtalsformer mellan ägare och entreprenörer alternativt en ändring av äganderätten till att bara omfatta svenska ostron.

Ytterligare en viktig punkt är att se över tillståndsprocesserna och minska kostnaderna för miljötillstånd när det gäller landbaserade slutna odlingssystem. Trots att den landbaserade slutna modellen innebär en avsevärd begränsning av utsläppen jämfört med öppna odlingar i sjöar och hav så förblir tillståndsprövningen likställd. Även detta är ett sätt att gynna gammal miljöbelastande teknik på bekostnad av den nya och rena.

Sverige ligger på forskningsområdet i framkant när det gäller denna näring. Och många entreprenörer är villiga att satsa om möjligheten ges. Vi har en beredningsindustri med stor kompetens. Vad som saknas är den politiska viljan och handlingskraften på myndighetsnivå.

Nu måste en tydlig plan med en schemalagd finansiering tas fram som beskriver hur, när och av vilka de olika aktiviteterna i handlingsplanen ska genomföras. Om det ska skapas en chans för denna näring att ta fart i Sverige måste de mest akuta aktiviteterna i handlingsplanen genomföras skyndsamt.

Och det kräver att våra politiker också tar sitt ansvar i denna fråga. Det blir lättare då att tala om att hela Sverige ska leva och att det kan ske parallellt med ett ökat miljöansvar.

Dessutom har satsningen en inte obetydlig ekonomisk uppsida. Vilket borde bidra till lite julstämning även på finansdepartementet.

Björn Rosengren, tidigare arbetsmarknads- och regionalpolitisk minister (S)

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från SkandiaAnnons

Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa medarbetarna

Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.
Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.

Som chef eller arbetsgivare är det vitalt att kunna rekrytera de bästa medarbetarna – och att få dem att vilja stanna. Flexibilitet, frukost och pingisbord i all ära, men i tider som dessa är andra saker än viktigare att kunna lyfta fram för en attraktiv arbetsgivare.

Kampen om talangerna är stenhård och det finns många olika förmåner att locka med. Det gäller att du inte missar det kanske viktigaste av allt för att vara en attraktiv arbetsgivare, nämligen tjänstepensionen som tryggar ”lönen efter karriären”.

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet. Arbetsgivare som erbjuder det kan både locka och behålla duktiga medarbetare.

– En modern arbetsgivare med hållbar tillväxt i fokus behöver ta hand om sin viktigaste resurs – nämligen medarbetarna, säger Jonathan Unander-Scharin som är företagsrådgivare på Skandia.

Smart hälsoarbete

– När medarbetare mår bra ökar förutsättningarna för dem att göra bra ifrån sig. Att sätta hälsan i fokus på företaget är helt enkelt en lönsam investering. Många sjukskrivningar är helt onödiga och kan förhindras med förebyggande och smart hälsoarbete. Att vara utan nyckelmedarbetare en längre tid i väntan på vård kan vara förödande för både stora och små företag, säger han.

Generellt är företag som har helheten med tjänstepension, hälsoförsäkring, vårdförsäkring och sjukförsäkring också friskare.

– Och friskare företag är mer lönsamma företag, säger Jonathan Unander-Scharin.

Vill du också få ett friskare företag? Se hur du kan minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten här 

Tillgång till hälsoexperter

Skandia har i många år arbetat med hälsa för att kunderna ska må bra. Skandia Tjänstepension med Hälsa är ensam i sitt slag, då den inte bara skapar ekonomisk trygghet utan också förebygger sjukskrivning och hjälper till om någon på jobbet trots allt skulle bli sjuk.

Med den kostnadsfria hälsoförsäkringen har företagets medarbetare även tillgång till Skandias Hälsosluss, dit de kan vända sig för att tidigt få stöd och hjälp för att undvika sjukskrivning. Här jobbar psykologer, ergonomer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, yrkeslivsplanerare och hälso- och rehabvägledare med att ge hjälp och råd.

– Vi vet att förebyggande arbete lönar sig för alla. Därför har vi väldigt låga trösklar för att man enkelt ska få hjälp i tid. Åtta av tio personer som kontaktar Skandias Hälsosluss gör det i förebyggande syfte, innan det gått för långt. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra kostsamma sjukskrivningar, säger Jonathan Unander-Scharin.

Läs mer om Skandia Tjänstepension med Hälsa 

Lyft hela förmånspaketet – inte bara lönen

I kampen om att locka och behålla de bästa medarbetarna är det viktigt att kunna visa att man är en ansvarsfull och attraktiv medarbetare, konstaterar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

– Undvik därför den vanliga fällan att fastna i en lönediskussion​ – bredda istället till att berätta om hela ditt smarta förmånspaket. Både när du rekryterar och när du har lönesamtal med befintliga kollegor.

Här är hans och Skandias checklista, som visar vad du kan säga för att visa på bredden i vad du som arbetsgivare kan erbjuda – utöver lönen:

Tjänstepension – viktigt för din framtid

– Varje månad betalar vi in hela x antal kronor till din tjänstepension. Den är en viktig del av din totala pension, som för många utgör 25–50 procent av den totala pensionen.

Löneväxling – superknepet för att maxa pensionen

– Vi erbjuder dig möjlighet att löneväxla till mer tjänstepension. Självklart guidar vi dig till hur det fungerar och ser över att det passar just din situation.

Kostnadsfri pensionsrådgivning – så att du kan fatta rätt beslut

– Du kan välja hur tjänstepensionspengarna ska placeras, så att det passar hur aktiv du vill vara. För att kunna fatta rätt beslut och påverka din trygghet och pension ger vi dig tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning.

Hälsoförsäkring – för att vårda ditt mående

– Vi månar om våra medarbetares hälsa och därför har vi en hälsoförsäkring som gör att du kan ta hjälp tidigt om du inte mår bra för att slippa sjukskrivning (ex samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi).

Sjukförsäkring – för att öka din trygghet

– Vi vill inte att du ska behöva tänka på ekonomin om du blir långvarigt sjuk. Därför har vi en sjukförsäkring som börjar gälla efter 3 månaders sjukskrivning som kan ge dig upp till 90% av lönen.

Vårdförsäkring – för snabb vård

– För att du ska få snabb vård om du blir skadad eller sjuk har du tillgång till en vårdförsäkring. Det innebär bl. a. att du kan få sjukvårdsrådgivning dygnet runt och är garanterad operation inom 20 dagar.

Alla de här delarna kan du som företag erbjuda via en tjänstepensionslösning i Skandia, där ingår även en bolånerabatt, en hälsoapp, tillgång till en hälsosluss med råd och stöd från Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Behöver du se över företagets tjänstepension? Få hjälp direkt här  

Läs mer om hur du kan få starka förmåner och ett friskare företag här 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera