1515

Bill Browder: Sverige är en fristad för Putin och hans kumpaner

DEBATT. Ryska individer, ofta med koppling till Putinregimen, tvättar pengar i massiv skala genom europeiska banker. Sverige måste nu ta efter USA, Storbritannien och de baltiska länderna och införa en ”Magnitskijlag” som hindrar människorättsbrottslingar från att vistas och förvalta sina pengar i Sverige, skriver Bill Browder, vd för Hermitage Capital och aktivist.

Finansmannen Bill Browder och Rysslands president Vladimir Putin.
Finansmannen Bill Browder och Rysslands president Vladimir Putin.Foto:Joey Abrait; TT

Den 16 november 2009 mördades min advokat Sergej Magnitskij efter att ha torterats i ryskt fängelse i 358 dagar. Han mördades därför att han avslöjade en korruptionshärva som omfattade 230 miljoner dollar och inbegrep ryska statstjänstemän, inklusive några av Vladimir Putins närmaste män.

Under det senaste decenniet har jag gjort det till min livsuppgift att hålla Sergej Magnitskijs minne vid liv och kämpa för att rättvisa skipas. Föga förvånande har den ryska regeringen mörkat mordet och frikänt dem som var inblandade i Sergej Magnitskijs gripande, tortyr och död – men också den omfattande ekonomiska brottslighet som Magnitskij avslöjade.

Eftersom rättvisa inte har kunnat skipas i Ryssland, har jag och mina medarbetare kämpat för att skipa den på annat håll, genom den så kallade ”Magnitskijlagen”. Den syftar i korthet till att straffa individer som begår människorättsbrott genom att neka dem inresetillstånd och frysa deras tillgångar i landet där lagen gäller.

USA var först med att införa lagen 2012. Sedan dess har även Kanada, Storbritannien, Estland, Lettland, Litauen, Jersey och Gibraltar stiftat egna Magnitskijlagar.

Magnitskijlagen, i dess olika nationella utformningar, tillämpas nu mot individer som begår människorättsövergrepp inte bara i Ryssland, utan över hela världen. Ofta verkar dessa i länder och jurisdiktioner där det tidigare i praktiken rått straffrihet.Till exempel använde amerikanska kongressen i december lagen mot 17 saudier som var inblandade i mordet på den saudisk-amerikanske journalisten på Jamal Khashoggi i Turkiet i oktober. Och tidigare har sanktioner riktats mot 41 ryssar som var inblandade i förföljelserna av Sergej Magnitskij.

Magnitskijlagen är ett gissel för auktoritära ledare. Den är ett betydligt mer effektivt medel än konventionella sanktioner, eftersom den siktar in sig på utlandsplacerade tillgångar och autokraternas lakejer snarare än vanliga medborgare.

Vad gäller Magnitiskij-affären, har vi nu ägnat nästan tio år åt att spåra de 230 miljoner dollar som förskingrades i korruptionshärvan som Sergej Magnitskij avslöjade.

Vi har funnit kopplingar till ryska statstjänstemäns släktingar och banktjänstemän som hjälpt till att tvätta pengarna.

Dessa upptäckter har lett till pågående utredningar i totalt 16 länder och till att tiotals miljoner dollar i tillgångar frysts. En av de mest uppmärksammade utredningarna har lett till att amerikanska regeringens åtal mot Prevezon Holdings, vars advokat Natalja Veselnitskaja deltog i det numera ökända mötet med Donald Trump Jr och Jared Kushner – presidentens rådgivare och svärson – i Trump Tower i New York den 9 juni 2016.

Vår utredning ledde också till upptäckten av den omfattande penningtvätten genom Danske Banks DANSKE +3,46% Dagens utveckling filial i Estland. Denna skandal inbegriper nu även den svenska banken Swedbank SWED A +1,46% Dagens utveckling , vilket gjort internationell penningtvätt till en nationell angelägenhet i Sverige.

Jag har bett berörda myndigheter att utreda vilken roll Swedbanks anställda kan ha spelat i den omfattande penningtvättshärva som nu rullas upp.

Men det finns en annan fråga som är större än själva utredningen.

Sverige saknar fortfarande en nationell Magnitskijlag. I praktiken innebär det att personer med koppling till den ryska regeringen, inklusive grova brottslingar, fortfarande kan röra sig fritt och förvalta sina pengar i Sverige. Jag misstänker att majoriteten av det svenska folket motsätter sig att Vladimir Putin och hans kumpaner kan använda Sverige som en fristad på det sättet.

När penningtvättsskandaler med kopplingar till Magnitskijfallet uppdagades i Estland, Lettland och Litauen, svarade dessa länders politiker med att införa sina egna Magnitskijlagar. Nu när skandalen också nått Sverige, är det svenska lagstiftares tur att göra samma sak.

Bill Browder, vd Hermitage Capital


Innehåll från EKNAnnons

Fem tips för att förbättra bolagets likviditet

Anna Långström är regionansvarig på EKN.
Anna Långström är regionansvarig på EKN.

Många exporterande företag har utmaningar med sin likviditet, som inte minst pressas av stora ordervolymer och långa betaltider. Så här kan du stärka kassaflödet på kort och lång sikt.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

– Det finns många olika sätt att stärka kassaflödet och förbättra likviditeten. Vi på EKN jobbar varje dag med exportföretag, och vi ser därför de bästa knepen som dessa företag använder, säger Anna Långström, regionansvarig på EKN, den statliga myndighet som har till uppdrag att hjälpa svenska exportföretag ut i världen.

Här är fem sätt att få ett bättre kassaflöde och slippa problem med likviditeten:

1. Ta kontroll

Det första steget är att skapa en överblick över företagets behov av likviditet. Det är också ofta ett krav från bankens sida om du vill få deras hjälp med finansieringen.

– Gör en analys av kassaflödet där du går igenom när intäkter och utgifter uppkommer i affärsprocessen, när underleverantörer ska betalas – och så klart vid vilka tidpunkter det kan uppstå finansieringsbehov.

2. Öka rörelsekrediten hos banken med hjälp av EKN

Ett vanligt sätt att stärka likviditeten är att ta hjälp av banken. Ibland kan det dock vara svårt att få rörelsekredit av banken, som behöver säkerheter för att kunna säga ja. Då kan EKN hjälpa till genom att ställa ut en rörelsekreditgaranti.

– En rörelsekreditgaranti innebär att vi på EKN tar 50 procent av bankens risk, vilket gör det enklare för banken att säga ja. Den här möjligheten finns även för företag som inte själva exporterar, men som är underleverantörer till exporterande företag, förklarar Anna Långström.

3. Sälj dina fakturor

När du säljer dina fakturor får du normalt 96–99 procent av fakturans hela värde inom 24 timmar.

– Det kan vara en bra lösning, men du ska vara medveten om att du också säljer kundhanteringen och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Du får med andra ord sämre kontroll på hur dina kunder behandlas i betalningsskedet, säger Anna Långström.

Det är också ett också ett ganska dyrt sätt att förbättra likviditeten.

– Även om du får 99 procent av fakturans värde så motsvarar det en procent i ränta i månaden, om du har 30 dagars betalningstid.

4. Leasa i stället för att köpa

I dag är det vanligt att leasa allt från bilar och kopiatorer till skrivare och maskinutrustning. Nackdelen är att det oftare är dyrare än att köpa utrustningen, men i gengäld binder du inte upp kapital eller belastar kreditutrymmet på samma sätt. Leasingbetalningarna är dessutom direkt avdragsgilla, även om det finns speciella momsregler att ta hänsyn till.

5. Ta betalt i förskott

Låt din kund vara kreditgivare. Att få kunden att betala i förskott, innan du börjar producera, är en möjlighet. En kund som betalar i förskott vill normalt ha en förskottsgaranti från banken och det kan EKN möjliggöra genom att täcka 75 procent av bankens risk.

EKN har flera lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?