Annons

Behåll Fondtorget

DEBATT. Överenskommelsen om premiepensionssparandet leder till att stora volymer kapital kommer att lämna svenska bolag. Förändringen försämrar riskkapitalförsörjningen och bör stoppas, anser Adam Kostyál, Isabella de Feudis, Günther Mårder och Joacim Olsson.

Foto:Fredrik Sandberg

Sverige har ett på många sätt unikt finansiellt ekosystem, med en stark tradition av nära samarbete mellan näringslivets olika aktörer, samt mellan det offentliga och privata. Genom vårt pensionssystem finns också ett stort intresse och ett utbrett aktieägande genom fonder hos den svenska allmänheten, något som bidragit till god värdetillväxt under de 20 år som premiepensionssystemet funnits. Fondtorget ökar också indirekt pensionsspararnas möjlighet till inflytande, exempelvis genom att välja fonder med hållbarhetsprofil. Det ger även möjlighet att ta del av svenska företags tillväxtresor via Sverige- eller småbolagsfonder. Pensionssystemet blir därmed också en viktig källa till kapital för många bolag, till exempel vid noteringar – kapital som bidrar till landets tillväxt och jobbskapande, vilket i sin tur leder till högra allmänna pensioner.

Detta ekosystem hotas nu. Riksdagen ska snart ta ställning till det hårt kritiserade förslaget att lägga ned Fondtorget i PPM och styra över merparten av spararnas pengar till Sjunde AP-fonden samt en handfull statligt upphandlade indexfonder. Från näringslivets håll vill vi nu vädja till Pensionsgruppen och riksdagen att tänka om. Det förslag som lagts fram av utredaren försöker lösa ett problem som redan är hanterat och riskerar i stället att försämra för såväl sparare som svenska företag.

De skandaler som utspelat sig på Fondtorget ska inte kunna hända igen, eftersom Fondtorget nu genomgått en välbehövlig storstädning och uppstramning. Totalt innefattade ”steg 1” ett trettiotal insatser för att stärka konsumentskyddet på fondtorget genom att öka kvalitet och transparens. Steg 1 innebär också ökad tillsyn för att säkerställa att fonderna lever upp till de nya kraven.

De åtgärder som vidtagits har höjt kvaliteten och konsumentskyddet för spararna. Slutprodukten är ett högkvalitativt fondtorg som erbjuder svenska sparare ett brett utbud av sparalternativ. Regeringens förslag syftar till att göra om fondtorget till ett begränsat, statligt upphandlat fondurval. En sådan förändring skulle i praktiken avskaffa premiepensionssystemet, snarare än att utveckla det.

Vi hade hoppats och trott att den starka remisskritiken som förslaget fick, från företag, organisationer och myndigheter, innebar att förslaget var skrinlagt. Nu verkar det som att regeringen trots kritiken och trots det helt nya läget i ekonomin tänker gå vidare med förslaget.

Av förståeliga skäl har uppmärksamheten skiftat från fondtorget till andra mer akuta samhällsfrågor på grund av den pågående pandemin. Problemet är att förslaget riskerar att förstärka de problem som coronakrisen skapat.

En av många konsekvenser av förslaget är att 3.000 av premiepensionens 4.000 miljarder kronor på sikt kommer att placeras i förvalsalternativet AP7, som endast placerar 1 procent av sitt kapital i den svenska marknaden – vilket kan jämföras med cirka 20 procent på fondtorget. På dagens fondtorg finns tolv svenska småbolagsfonder som har 25 miljarder investerat i lovande tillväxtbolag.

Kapitalkoncentration i AP7, som utredaren menar kommer bli en följd av den nya modellen, innebär att stora volymer kapital kommer att lämna svenska bolag – vilket försämrar riskkapitalförsörjningen och gör att spararna på sikt går miste om de svenska företagens värdeskapande. Det får också till följd att det aktiva ägarskap som följer av fondernas placeringar i svenska företag kommer att försvinna. Att göra det samtidigt som kapitalmarknaderna svajar och svenska företag mer än någonsin behöver kapital och aktiva ägare är ekonomiskt vansinne.

De aktivt förvaltade, svenska fonderna tillför också aktivt ägarskap i form av närvaro på bolagsstämmor och nomineringskommittéer, något de stora indexfonderna aldrig kommer att bidra med. Fondförvaltarna på fondtorget förbinder sig till FN-initiativet PRI, Principles for Responsible Investments och undersökningar visar att de ofta använder sina röster till att driva på hållbarhetsarbetet i bolagen. Det kanske inte var ett syfte med PPM, men det har blivit en positiv konsekvens av spararnas placeringar. Allt detta riskerar nu att försvinna i reformen, utan några synbara förbättringar för spararna.

Vi anser att partierna bakom Pensionsgruppens överenskommelse: Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet måste dra rätt slutsatser av remisskritiken och även ta hänsyn till det uppkomna läget och skjuta på – eller ännu hellre skrota – förslaget.

Adam Kostyál, noteringschef, Nasdaq
Isabella de Feudis, vd, Swedish Private Equity & Venture Capital Association
Günther Mårder, vd, Företagarna
Joacim Olsson, vd, Aktiespararna

Läs svar från Socialdemokraterna här. 

Läs svar från de fyra skribenterna här. 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?