Annons

Befria lägenheter med solpaneler från skatt

DEBATT. Sverige har fortfarande regelverk som stoppar kundägd solel och energiskatten slår hårt mot både privatpersoner och företag. Alla som förbrukar el måste ha rätt att producera sin egen solel utan att drabbas av energiskatt, skriver Ikeas Sverigechef Lena Herder med flera.

SLOPA SKATTEN. I somras tog Frankrike bort sin storleksgräns och slopade energiskatten för solel. Nu är det dags för Sverige att göra likadant, skriver företrädarna för Solelkommissionen.
SLOPA SKATTEN. I somras tog Frankrike bort sin storleksgräns och slopade energiskatten för solel. Nu är det dags för Sverige att göra likadant, skriver företrädarna för Solelkommissionen.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Sverige har ett kraftigt ökande behov av förnybar el när vi elektrifierar både industrin och bilparken, och som en följd av ökad digitalisering. Då behöver vi använda även solelen, som tack vare teknik- och prisutvecklingen har alla förutsättningar att bli en viktig del i vår framtida energimix.

Solelen kompletterar dessutom vindkraften utmärkt genom att den produceras dagtid på sommaren, medan vindkraften ger mest på vintern och även producerar nattetid.

Solelkommissionen är ett nätverk som består av Vasakronan, HSB, Telge Energi, Ikea och Solkompaniet. Vår målsättning är att minst tio procent av Sveriges elbehov ska komma från solen år 2030.

Vi anser att grundprincipen ska vara att all egenproducerad solel som används för att täcka fastighetens eller kundens förbrukning, ska vara befriad från energiskatt. I dag använder både privatpersoner och företag modern teknik som LED-belysning och värmepumpar för att minska vårt elbehov.

Självklart betalar man inte energiskatt för den el man inte längre köper - samma princip måste gälla även för solel som används för egen förbrukning.

Villaägare och småskalig solel på större fastigheter upp till 255 kilowatt har sedan några år fått denna skattebefrielse. Och som följd av det stora intresset för solel växer också den egna produktionen av solel för dessa grupper med mer än 50 procent per år. Det är en fantastisk utveckling, men nu är det hög tid för nästa steg.

Alla som inte har ett eget tak utan i stället bygger sol- och vindel tillsammans i en förening för att täcka sitt eget behov av el får däremot betala full energiskatt. Det gör att alla som bor i lägenhet och vill ta ansvar för sin klimatpåverkan inte har samma villkor som villaägarna. Och därför byggs det inga gemensamma solelanläggningar.

Sverige har även ett stort antal byggnader med stora tak, till exempel idrottshallar, logistikbyggnader och sjukhus. Dessa fastigheter förbrukar samtidigt stora mängder energi som delvis kan ersättas av egenproducerad solel.

Men i dag får dessa verksamheter betala full energiskatt i solelanläggningar större än 255 kilowatt, även om all elen används i fastigheten. Därför finns det ingen solel på stora tak i Sverige.

EU:s nya förnybarhetsdirektiv som antogs i december 2018 ger Sverige möjlighet att införa en energiskattebefrielse för el som produceras för att förbrukas av fastighetsägaren. Och senast i somras tog Frankrike bort sin storleksgräns och slopade energiskatten för solel. Nu är det dags för Sverige att göra likadant.

Solelkommissionen får positiva signaler från riksdagen om att ändra regelverken för dessa två grupper. Både för att öka tempot i utbyggnaden av solel och skapa rättvisa mellan villaägare och de som bor i lägenhet.

Nu är det dags för regeringen att gå från ord till handling och öppna upp för solel för alla kunder.

Anders Lago, förbundsordförande HSB 

Lena Herder, landschef Ikea Sverige

Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan 

Johan Öhnell, ordförande Solkompaniet

Johannes Boson, vd Telge Energi


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdmöten är här för att stanna

Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 
Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren som en av många fördelar. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Dramatisk ökning av digitala vårdmöten under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande kris – sedan 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med 660 procent. 

- Vi har haft en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

EXTERN LÄNK: Så funkar Visiba Cares lösning  

Lätt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Bolaget riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under organisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under våren. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

EXTERN LÄNK: Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta Visiba Care
Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Visiba Care har stor erfarenhet av att hjälpa vårdgivare att komma igång och framgångsrikt införa digitala vårdmöten.
Läs mer på www.visibacare.com 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?