1515

Även M vill stå utanför bankunionen

Gunnar Hökmark försöker i torsdagens upplaga av Dagens Industri plocka politiska poäng på Nordeas flytt av sin legala hemvist till Finland. Nordeas beslut är beklagligt men dess konsekvenser ska inte överdrivas.

 

 

 

De senaste åren har varit goda för Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet. Detta bekräftas bland annat av World Economic Forum som rankar Sverige bland världens bästa länder att göra affärer i. Till detta ska läggas att regeringens ansvarsfulla hantering av statens finanser har vänt ett mycket stort underskott, som den förra regeringen lämnade efter sig, till ett stort överskott. Det skapar stabilitet och möjliggör nu stora och angelägna satsningar för fler jobb, en bättre skola för våra barn och för lägre klimatutsläpp.

Stockholm kommer även i fortsättningen vara ett nav för nya, kunskapsintensiva företag inom fintech och andra sektorer. Under mina år som finansmarknadsminister har jag besökt många av de unga och växande fintechföretagen och också lett företagsdelegationer till Hongkong och Singapore. Företagens största hinder för tillväxt är inte finansiering eller avsaknad av en storbanks huvudkontor, utan att de behöver hitta medarbetare med rätt kompetens och få förbättrade möjligheter att rekrytera rätt medarbetare. Dessa förutsättningar kommer att förbättras när regeringens nya förslag till sänkt skatt på personaloptioner träder i kraft vid årsskiftet.

Jag vill även poängtera att det är olyckligt med de höga brösttonerna kring Nordeas beslut. Reaktionerna från oppositionen saknar den nyansering och reflektion som jag tror är lämplig för att förtroendet för politiken och oss politiker bland landets väljare ska öka. Faktum är att Nordeas beslut att flytta sitt huvudkontor enligt bolaget självt främst är en konsekvens av att Sverige har valt att stå utanför Bankunionen, ett beslut som riksdagens partier brett har stått bakom. Detta väljer Gunnar Hökmark och övriga delar av oppositionen att utelämna ur sin kritik. Man väljer också bekvämt nog att utelämna att de själva har haft förslag på en bankskatt i sina egna budgetalternativ. Frågan som måste ställas är vilka reformer för finansiell stabilitet som Gunnar Hökmark och Moderaterna vill backa ifrån för att locka banker och vilka risker man därmed är beredda att utsätta skattebetalarna för?

Mitt fokus är att fortsätta driva en politik som stärker Sveriges finansiella stabilitet och ser till att viktiga investeringar som är till nytta för hela vårt samhällsbygge kommer till stånd, samtidigt som statsfinanserna fortsätter att visa överskott. Det är en politik som tar ansvar för Sverige.

PER BOLUND

Finansmarknadsminister


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?