1515
Annons

Att vara gott exempel räcker inte

DEBATT. Samordnaren för Fossilfritt Sverige, Svante Axelsson, föreslår på Di Debatt den 30 oktober ett klimatprogram och fokuserar på inrikes trafik och industri.

Foto:Fredrik Sandberg

Det är rimligt då dessa svarar för varsin tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Sverige kan därmed bli ”en permanent världsutställning för klimatsmart teknik” som andra länder kan ta efter.

Detta är nog en förnuftig industripolitik och teknikutveckling kan få global effekt om kostnaderna minskar och tekniken sprids. Men de flesta länder med stort fossilberoende kommer inte att ta efter Sverige på grund av billiga fossila bränslen och populism. Goda exempel blir lättare att följa om dåliga alternativ blir dyrare.

När klimatkrisen blir mer akut kommer överstatliga åtgärder bli aktuella. Vi behöver lyfta blicken från det dagsaktuella och fråga oss vilka innovativa globala styrmedel som kan vara både effektiva och legitima.

En global koldioxidskatt innebär stor inskränkning i nationell suveränitet. Handelssanktioner är smartare och användes framgångsrikt för att fasa ut freoner. Två kranar behöver skruvas åt, dels handel med fossila bränslen, dels handel med varor som tillverkats av fossila bränslen.

Importskatt av fossila bränslen. Denna kan betalas av importören, i relation till landets köpkraft. Detta är rimligtvis mer legitimt än att beskatta de fåtal länder som exporterar olja och kol. Principen är att ”public bads” ska bekosta ”public goods” så intäkterna kan gå exempelvis till Global Environment Facility som hjälper u-länder att nå globala miljömål.

Returtullar. Varor som importeras till EU kan beskattas som om de vore tillverkade inom EU:s utsläppshandel. Om exempelvis brasilianska tillverkare saknar eller har en betydligt lägre skatt på koldioxid så bör EU fylla på den vid gränsen. Denna tullintäkt återförs till Brasiliens regering som, enligt teorin för effektiv handel, borde ha tagit ut skatten från början. Sådana returtullar ger neutrala handelsvillkor med ett minimalt ingrepp i den nationella suveräniteten. EU har tidigare prövat ett liknande system med beskattning av internationellt flyg men återförde inte intäkterna, vilket ledde till protester från Indien och Kina.

Den nya regeringen bör skyndsamt utreda dessa och liknande ekonomiska styrmedel för en globalt effektiv klimatpolitik. Det kan behövas snarare än vi tror.

 

Thomas Hahn, Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet

 

Läs Svante Axelssons debattartikel här.


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?