Att stänga börsen förvärrar krisen

REPLIK. Susanna Sällström Matthews krävde den 20/3 i Di att börserna ska stängas och den finansiella ekonomin i övrigt pausas. ”Frys tiden, stäng börsen” hävdar hon och förtydligar med att ”småföretagare går i konkurs, människor varslas och pensionsfonder faller i värde”.

Den finansiella ekonomin och den reella ekonomin lever inte i två olika världar, skriver Olof Stenhammar i en replik.
Den finansiella ekonomin och den reella ekonomin lever inte i två olika världar, skriver Olof Stenhammar i en replik.Foto:Erik Simander / TT

Skälet till allt detta är, enligt Sällström Matthews, inte coronaviruset utan att ”den finansiella ekonomin ställer avkastningskrav på den reella ekonomin, som den inte kan leva upp till”.

Man tar sig för pannan. I en situation där det viktigaste är att samhället och den enskilda individen visar omtanke, beslutsamhet men också sans och balans så är påståenden av den typen ägnade åt att öka paniken och förstöra möjligheten till en återgång till det normala.

Sällström Matthews utgångspunkt är fundamentalt felaktig. Den finansiella ekonomin och den reella ekonomin lever inte i två olika världar. Den finansiella ekonomin är i hög grad en del av den reella ekonomin. De är tätt integrerade och helt beroende av varandra. Särskilt i svåra tider är det viktigt att samspelet fungerar.

Det Sällström Matthews kallar den finansiella ekonomin består inte bara av börsen. Den består i hög grad av en mängd olika tjänster som bankväsende och andra finansiella institutioner erbjuder. Tjänster som är nödvändiga för att hålla igång samhället.  

Sverige har valt en relativt försiktig linje i bekämpningen av virusets verkningar. Det är i mitt tycke klokt. De som ropar på total stängning av i stort sett allt saknar förståelse för de samhälleliga konsekvenserna. De kommer att bli katastrofala. Att dämpa de medicinska effekterna av virusets framfart är naturligtvis nödvändigt. Men en iver att stänga andra viktiga samhällsfunktioner kommer att ge skador på samhället och för oss människor som blir kvar långt efter att viruset har tappat sin kraft.  Det kommer att ta flera år med arbetslöshet och sjunkande välstånd.

Stödåtgärder som Riksbankens lån på 500 miljarder och regeringens utlovade uppskov med bland annat skattebetalningar är helt otillräckliga och felkonstruerade. Man saknar förståelse för allvaret i krisens potentiella skadeverkningar. Lån och uppskov med skatter/avgifter är ju just bara lån. Allt ska betalas tillbaka. Med vilka pengar då?

Staten måste ta fram stödprogram som reellt avlastar företagens kostnader och inte bara skjuter eländet på framtiden. Det är bråttom!

Olof Stenhammar

Entreprenör och grundare av OMX

Läs Susanna Sällström Matthews artikel här. 

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?