Återinför investeringsstöd till bostäder

DEBATT. Stabila spelregler är nödvändiga för bostadsbranschen, men förra årets snabbstopp av investeringsstödet går tvärs emot detta. I bostadsbristens Sverige är detta en skandal som måste åtgärdas, skriver Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

BOSTADSMINISTER. I måndagens regeringsförklaring sade statsminister Stefan Löfven att bostadsbristen ska bort reform för reform. En första och enkel åtgärd är att lösa det problem som snabbstoppet för investeringsstöd har skapat, skriver Sabos vd Anders Nordstrand. På bilden Per Bolund (MP), ny bostadsminister.
BOSTADSMINISTER. I måndagens regeringsförklaring sade statsminister Stefan Löfven att bostadsbristen ska bort reform för reform. En första och enkel åtgärd är att lösa det problem som snabbstoppet för investeringsstöd har skapat, skriver Sabos vd Anders Nordstrand. På bilden Per Bolund (MP), ny bostadsminister.Foto:Alexander Larsson Vierth/TT

Per Bolund har just tillträtt ett av Sveriges viktigaste jobb. Att ha en bostad är ett grundläggande behov för alla människor. Därför behövs fler bostäder i nästan alla svenska kommuner. Det finns med andra ord mycket att göra för att fler bostäder ska byggas.

Investeringsstödet snabbstoppades för hyresbostäder och bostäder för studerande när riksdagen i mitten av december beslutade om statsbudgeten för 2019. Det innebär att de ansökningar som länsstyrelserna inte hann behandla före årsskiftet inte kan beviljas stöd. Snabbstoppet slog därmed till med två veckors varsel.

Konsekvensen är att flera tusen bostäder, där planeringen är klar och företagen beredda att sätta spaden i marken, inte kommer att kunna byggas. 

Investeringskalkylen bygger i dessa fall på att fastighetsägaren ska få stöd, men utan stödet så spricker kalkylen. Länsstyrelserna runtom i landet har handlagt ansökningar och äskat pengar hos Boverket avseende 6524 bostäder. 

Därtill kommer flera tusen planerade bostäder för vilka länsstyrelserna inte hann handlägga ansökningarna innan årsskiftet. Alla dessa bostäder, varav många är studentbostäder, har nu drabbats av snabbstoppet.

Långsiktiga och stabila spelregler är nödvändiga för en bransch med långa planerings- och genomförandeprocesser och stora investeringar. Snabbstoppet av investeringsstödet går tvärs emot detta. I bostadsbristens Sverige är detta närmast en skandal.

I måndagens regeringsförklaring sade statsminister Stefan Löfven att bostadsbristen ska bort reform för reform. En första och enkel åtgärd är att lösa det problem som snabbstoppet har skapat. 

Genom ett förslag i vårändringsbudgeten kan en möjlighet öppnas för de fastighetsägare som ansökte om investeringsstöd före årsskiftet att få sina ansökningar prövade. 

Ett snabbt besked från bostadsministern om att ett sådant förslag kommer att läggas fram, skulle göra det möjligt för dessa fastighetsägare att gå vidare med byggplanerna, vilka annars kommer att avvecklas.

När andra former av investeringsstöd tidigare har avvecklats så har aktörerna alltid fått rimlig tid på sig att lämna in ansökningar och få dessa behandlade. 

Kommer Per Bolund att se till att så sker även denna gång?

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (Sabo)


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?