ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Återinför investeringsstöd till bostäder

  • BOSTADSMINISTER. I måndagens regeringsförklaring sade statsminister Stefan Löfven att bostadsbristen ska bort reform för reform. En första och enkel åtgärd är att lösa det problem som snabbstoppet för investeringsstöd har skapat, skriver Sabos vd Anders Nordstrand. På bilden Per Bolund (MP), ny bostadsminister. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

DEBATT. Stabila spelregler är nödvändiga för bostadsbranschen, men förra årets snabbstopp av investeringsstödet går tvärs emot detta. I bostadsbristens Sverige är detta en skandal som måste åtgärdas, skriver Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Per Bolund har just tillträtt ett av Sveriges viktigaste jobb. Att ha en bostad är ett grundläggande behov för alla människor. Därför behövs fler bostäder i nästan alla svenska kommuner. Det finns med andra ord mycket att göra för att fler bostäder ska byggas.

Investeringsstödet snabbstoppades för hyresbostäder och bostäder för studerande när riksdagen i mitten av december beslutade om statsbudgeten för 2019. Det innebär att de ansökningar som länsstyrelserna inte hann behandla före årsskiftet inte kan beviljas stöd. Snabbstoppet slog därmed till med två veckors varsel.

Konsekvensen är att flera tusen bostäder, där planeringen är klar och företagen beredda att sätta spaden i marken, inte kommer att kunna byggas. 

Investeringskalkylen bygger i dessa fall på att fastighetsägaren ska få stöd, men utan stödet så spricker kalkylen. Länsstyrelserna runtom i landet har handlagt ansökningar och äskat pengar hos Boverket avseende 6524 bostäder. 

Därtill kommer flera tusen planerade bostäder för vilka länsstyrelserna inte hann handlägga ansökningarna innan årsskiftet. Alla dessa bostäder, varav många är studentbostäder, har nu drabbats av snabbstoppet.

Långsiktiga och stabila spelregler är nödvändiga för en bransch med långa planerings- och genomförandeprocesser och stora investeringar. Snabbstoppet av investeringsstödet går tvärs emot detta. I bostadsbristens Sverige är detta närmast en skandal.

I måndagens regeringsförklaring sade statsminister Stefan Löfven att bostadsbristen ska bort reform för reform. En första och enkel åtgärd är att lösa det problem som snabbstoppet har skapat. 

Genom ett förslag i vårändringsbudgeten kan en möjlighet öppnas för de fastighetsägare som ansökte om investeringsstöd före årsskiftet att få sina ansökningar prövade. 

Ett snabbt besked från bostadsministern om att ett sådant förslag kommer att läggas fram, skulle göra det möjligt för dessa fastighetsägare att gå vidare med byggplanerna, vilka annars kommer att avvecklas.

När andra former av investeringsstöd tidigare har avvecklats så har aktörerna alltid fått rimlig tid på sig att lämna in ansökningar och få dessa behandlade. 

Kommer Per Bolund att se till att så sker även denna gång?

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (Sabo)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer