1515

Återinför fastighetsskatten och slopa hyresregleringen

DEBATT. Marknadskrafter har fördjupat klyftan mellan stad och land, men politikerna har hjälpt till, bland annat genom att avskaffa fastighetsskatten och behålla hyresregleringen. SD blir landets största parti om andra inte aktivt tar ansvar för landsbygden och en mer kontrollerad invandring, skriver Roland Andersson, professor emeritus på KTH. 

VINNARE OCH FÖRLORARE. Hyresgäster i stadskärnorna betalar för låga hyror medan andra betalar för höga i jämförelse med marknadshyror. Hyresregleringen har berikat personer i innerstan med miljontals kronor, skriver Roland Andersson.
VINNARE OCH FÖRLORARE. Hyresgäster i stadskärnorna betalar för låga hyror medan andra betalar för höga i jämförelse med marknadshyror. Hyresregleringen har berikat personer i innerstan med miljontals kronor, skriver Roland Andersson.Foto:Claudio Bresciani / TT, Claudio Bresciani / TT, Claudio Bresciani / TT

Urbanisering har haft positiva effekter för städerna medan landsbygdens orter ”avlövas” på fabriker och butiker och därmed arbetstillfällen liksom offentlig infrastruktur. 

Folk som utbildar sig flyttar till städerna, eftersom arbeten saknas på landsbygden. 

Politikerna har inte bara accepterat urbaniseringen, utan vidtagit åtgärder som förstärker stadsbornas välfärd i relation till landsbygdens folk. Låt mig ge konkreta exempel på detta: 

- Den statliga fastighetsskatten i procent av fastighetsvärdena avskaffades av regeringen Reinfeldt. Värdena på fastigheter i städerna ökade med hundratusentals kronor. En kommunal fastighetsavgift infördes med ett tak. Fastighetsägarna i städerna kom då lindrigt undan.

- Hyresregleringen har lett till ett privilegiesamhälle för stadsborna. Hyresgästerna i stadskärnorna betalar alltför låga hyror medan de i förorter och på landsbygdens betalar för höga i jämförelse med marknadshyror. Hyresregleringen har berikat personer i städernas centrala delar med miljontals kronor genom ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.

- Statliga skatter har finansierat infrastruktur för trafiken i storstäderna. Citybanan i Stockholm bekostades till 75 procent med statliga skatter, till exempel.

- Höghastighetsbanor kommer att gynna de städer där tågen stannar. Investeringarna kapitaliseras i ökade värden för fastigheter i områdena runt stationerna. 

Sverigedemokraternas framgångar är störst på landsbygden. I de skånska landsbygdskommunerna Sjöbo, Tomelilla, Svedala, Klippan och Hörby blev partiet störst i alla valkretsar med mellan 33 och 39 procents väljarandelar i det senaste valet.  

SD fick betydligt lägre siffror i städerna, särskilt i storstäderna. I Stockholms kommun fick SD 9,8 procent, i Göteborgs kommun 13,4 procent och i Malmö kommun 16,4 procent. Denna relation mellan stad och landsbygd gäller för stora delar av landet. 

Forskarna Olle Folke, Torsten Persson och Johanna Rickne har visat att Sverigedemokraternas överrepresentation är större i kommuner med många arbetslösa väljare (DN 5/9 2018). 

Stora andelar av dessa återfinns på landsbygden. Dessa kommuner har inte vunnits genom något reformprogram för landsbygden utan genom folks missnöje med övriga partiers retorik om en ”levande landsbygd”, samt vad man anser är för hög invandring.

Regeringen omfördelar pengar från rika kommuner till behövande genom Robin Hood-skatten och ger generella bidrag åt kommunerna. Det är tydligt att det inte räcker. Mer kan göras: 

- Den statliga fastighetsskatten kan återinföras. Den behöver inte var i samma storleksordning som tidigare men bör ge staten en finansieringskälla till fler insatser för folk på landsbygden.

- Hyresregleringen bör avskaffas för hela beståndet av hyresrätter. Detta bör ske under en längre omställningsperiod och med generösa stöd för folk med låga inkomster.

- Projektet med höghastighetsbanor bör skrotas. Alternativet är att bygga ut och rusta upp de befintliga stambanorna till avsevärt lägre kostnader. Skillnaden i kostnader kan bli ett par hundra miljarder kronor att satsa på skola, vård och omsorg.

Sådana reformer kan finansiera en ökad välfärd för folk på landsbygden. Orterna där behöver företag som kan ge sysselsättning och köpkraft, men oavsett måste skolor som hotas av nedläggning få finnas vara kvar, liksom den sista lanthandeln och bensinmacken. 

SD blir landets största parti såvida inte övriga partier tar ett ansvar för en mer kontrollerad invandring och fler reformer för landsbygden.

Roland Andersson, nationalekonom och professor emeritus, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm


Innehåll från RoboMarketsAnnons

Multi-asset-mäklaren RoboMarkets etablerar sig i Sverige med unik prismodell

Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.
Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.

Många privata investerare är sofistikerade i sin handel och letar ständigt efter de bästa möjligheterna. Nu erbjuder multi-asset-mäklaren RoboMarkets sina tjänster inom CFD- och aktiehandel på den svenska marknaden.

– Vi lanserar också en transparent prismodell med fast månadsavgift som inkluderar obegränsad handel i amerikanska aktier utan courtage samt courtagefri CFD-handel med mycket attraktiva spreadar, säger Mats-Olof Engarås, Managing Director på RoboMarkets i Sverige.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Den tidiga etableringen av nätmäklare och andra bankutmanare i Sverige har bidragit till ett väl utbrett intresse för investeringar och trading bland privatsparare. Med de senaste årens centralbanksstimulanser med hög likviditet, stort flöde av nya börsnoteringar och ”meme stocks”, eller internetfenomensaktier, har intresset för trading ökat ytterligare. Många använder sig av flera mäklare och handelsplattformar och medvetna investerare letar hela tiden efter nya möjligheter.

Efter att RoboMarkets framgångsrikt etablerat sig i ett flertal europeiska länder har snabbväxaren öppnat i Sverige. Bolaget erbjuder sina kunder exponering mot ett stort och diversifierat utbud av underliggande instrument på olika marknader till förmånliga handelsvillkor och support på svenska.

– Vårt mål är att vara flexibla och snabbrörliga för att möta marknadstrenderna. Nu fortsätter vi att utveckla och anpassa våra tjänster för att bli ett än mer attraktivt alternativ för svenska kunder, fortsätter Mats-Olof Engarås.

Kundfokuserat team

RoboMarkets lägger stor vikt vid att ha en nära dialog med sina kunder och för att erbjuda bästa möjliga kundsupport har man också rekryterat personal till kontoret i Stockholm. Kundteamet leds i dagsläget av Maximilian Ström och Mats-Olof Engarås, som tillsammans har lång erfarenhet från finanssektorn och kundfokuserade roller.

Hos RoboMarkets har kunderna tillgång till de välkända tradingplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5, med webbaccess och mobilapplikationer, samt den egenutvecklade plattformen R StocksTrader, som speciellt tagits fram för aktiehandel, med användarvänlighet och flexibilitet i fokus. För att möta det växande intresset för automatiserad trading erbjuds kunderna även användarvänliga verktyg för att bygga sin egen tradingrobot.

– Helhetserbjudandet med tradingplattformar, tillgängliga marknader och handelsvillkor är anpassade för att vara konkurrenskraftiga både för professionella, sofistikerade traders och för handlare med mindre erfarenhet, säger Mats-Olof Engarås.

I kombination med den unika prismodellen erbjuds nya kunder att handla utan månadsavgift fram till sista februari 2022.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 61.41% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?